Suolistosyövän seulominen alkaa – tarkkaile postiasi, jos olet 60 tai yli
Suolistosyövän seulonta on laajennettu vuoden alusta 60-68 -vuotiaihin. Tänä vuonna seulontoihin kutsutaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat.
Vuoteen 2031 mennessä seulonta laajenee 56-vuotiaista 74-vuotiaisiin asti. Kaikki kutsutaan seulontaan kahden vuoden välein.
Seulonta tapahtuu aina sinä vuonna, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia.
Seudulla kutsuntapapereita alkaa tipahdella postilaatikkoihin todennäköisesti jo ensi viikolla.
Testi tehdään kotona itse
Seulottava saa kotiin kirjeen, jossa on kutsu seulontaan, testi, tietoa seulonnasta ja ohjeet näytteenottoon. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu. Tulos tulee kotiin postitse.
Seulontatestillä etsitään piilevää verta ulosteesta. Positiivisen tuloksen saanut sopii jatkotutkimuksen järjestämisestä oman alueensa seulontahoitajan kanssa. Jatkotutkimus on useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.
Osallistuminen seulontaan on kutsutuille maksutonta.
Suolistosyöpä on aluksi oireeton
Euroopan unioni suosittaa suolistosyövän seurantaa jäsenmailleen. Veritestillä tehty seulonta on kannattavaa: se vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään 10–40 %.
Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Sen ilmaantuvuus on nousussa. Kaksi kolmannesta suolistosyövistä todetaan yli 65-vuotiailla.
Varhaisvaiheessa suolistösyöpä on lähes oireeton. Tyypillisiä oireita ovat suolen toiminnan muutokset, ripuli tai ummetus uutena tai vaihtelevasti, tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla tai suolitukos.
Suolistosyövän ennuste riippuu sen levinnäisyysasteesta toteamisvaiheessa.
Riskitekijäksi on todettu länsimainen elämäntaopa ja etenkin paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuitua sisältävä ruokavalio. Hedelmien ja vihannesten suuri määrä ravinnossa saattaa suojata suolistosyövältä. Myös liikunta ja ylipainon välttäminen saattavat vaikuttaa suojaavasti. Sen sijaan tupakka ja alkoholi lisäävät suolistosyövänkin riskiä.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!