JÄMIJÄRVI 21.1.2022 11:00

Siirtyminen vihreämpään teknologiaan tuo jämijärveläiselle Jatelcolle työtä

Liisa Raipala

Jämijärveläisellä kojeistoasennuksia tekevällä Jatelcolla riittää työtä, ja noin 50 hengen henkilökuntaa olisi tarvetta lisätä noin 30:lla. Kasvua tuo etenkin se, että Jatelcon asiakkaat eri aloilla siirtyvät vihreämpään teknologiaan.

– Uutena ovat tulleet akku- ja hybriditeknologiat, kun kone- ja automaatiorakentaminen siirtyy vihreämpään teknologiaan. Esimerkiksi satamien siirtolaitteet ovat toimineet dieselillä, ja nyt niissäkin mennään akkuteknologiaan. Vihreä siirtymä tuo kohtalaisen paljon uutta työtä, kertoo Arvi Tasala, toinen Jatelcon yrittäjistä.

Uutta työvoimaa etsitään eri tavoin

Uutta henkilöstöä pyritään rekrytoimaan eri tavoin: itse suoraan rekrytoimalla, rekrytointikoulutuksen kautta ja oppisopimuskoulutuksella. Yhteistyössä kankaanpääläisen henkilöstövuokrausyrityksen Workersin ja ammatillisen koulutuksen järjestäjän Sataedun kanssa järjestetään rekrytointikoulutus, jonka hyväksytysti läpäisseille on luvassa töitä.

– Tämä on siistiä sisätyötä, komponenttien asennusta ja sähköjohtojen kytkentää eli sopii sekä naisille että miehille. Fyysistä voimaa työ ei vaadi, vaan esimerkiksi metalliaukotukset ja kuparitaivutukset tehdään koneellisesti.

Rekrytointikoulutus antaa valmiudet työhön, ja suoraan rekrytoidaan esimerkiksi sähköalan peruskoulutuksen omaavia.
– Osa työstä on helppoa sarjatyötä, ja käänteisesti on myös erittäin vaativaa sähkömekaanista asennustyötä.

Oman henkilöstön lisäksi Jatelco käyttää tilanteen mukaan alihankkijoita sekä suomalaista ja ulkomaista vuokratyövoimaa.

Investointejakin tarvitaan

Tasala kuvailee asiakassuhteita kumppanuuksiksi. Asiakkaat toimittavat Jatelcolle kriittiset komponentit ja antavat myös ohjeistusta tilaamaansa työtä varten.
Tällä hetkellä tilauksia on näköpiirissä poikkeuksellisen pitkälle tulevaan.

Jatelco toimii nyt kolmessa kiinteistössä Jämijärvellä, ja Tasalan mukaan tilat juuri ja juuri riittävät. Seinien sisällä kuitenkin tarvitaan investointeja esimerkiksi nosto- ja siirtokalustoon, jota uuden teknologian kokoonpanotyö vaatii.
– Pitää maltillisesti miettiä, mitä liikkeitä tehdään. Isoista summista puhutaan, mutta investoinnit on tehtävä, jos aikoo palvella asiakkaita.

Jatelco pyrkii itsekin edustamaan samoja arvoja kuin asiakkaille tehtävät työt: yrityksen Mutkalan teollisuusalueella olevassa kiinteistössä on 54 kilowatin aurinkovoimala, ja sisällä valoa tuovat ledilamput.

Nuorille pitää luoda tulevaisuudenuskoa

Työntekijöitä käy myös Jämijärven ympäristökunnista. Arvi Tasala toivoisi naapurikuntien tekevän yhteistyötä, jolla kehitettäisiin yhdessä koko Pohjois-Satakuntaa.
– Työntekijöistä on kova kysyntä. Pohjois-Satakuntaan pitäisi saada pysyvyyttä, etteivät nuoret lähtisi pois vaan voisivat luottaa siihen, että täälläkin voi elää, työskennellä ja rakentaa tulevaisuutta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 4.1.2022 14:00 Tilaajille

Jatelco valmistautuu palkkaamaan 30 uutta työntekijää tänä vuonna – Kojeistoasentajien rekrytointikurssi alkaa helmikuussa