OIVASEUTU 17.9.2021 16:00

Seudulla uskotaan, että maaseutumaisen asumisen arvostus on tullut jäädäkseen – "Korona-aika on ehkä korostanut sitä, että ihmiset miettivät omaa asumistaan"

Anne Salminen

Maaseutu kutsuu asumaan ja mökkeilemään, eikä ihme: maaseutumaiset kunnat tarjoavat rauhaa, kauniita maisemia, turvallisuutta, halvemmat hinnat asua, läheisiä luontokohteita sekä hyödykkeistä arvokkainta – aikaa.
Korona-aika tuntuu lisänneen maaseutumaisen asumisen arvostusta entisestään, ja seudulla uskotaan, että muutos voi hyvinkin olla pysyvä. Hämeenkyrö ja Ikaalinen esimerkiksi herättivät runsaasti kiinnostusta syyskuun alussa järjestetyillä Asumisen, rakentamisen ja remontoinnin Asta-messuilla Tampereella.
Hämeenkyrössä kiinnostivat muun muassa Sasin Aurinkopellon tontit sekä kuivanmaan mökkitarjonta, Ikaalisten kohdalla innostuttiin esimerkiksi paikallisessa omistuksessa olevasta kylpylästä, uudesta koulusta, tulevasta liikuntahallista sekä järvenrantatonttien edullisuudesta.
Ihmisiä tuntuvat kiinnostavan myös vuokratontit, joiden tarjoamista ainakin Hämeenkyrössä aiotaan kehittää.

"Entä jos asuisikin pientalossa 30 kilometrin päässä työpaikasta"

Hämeenkyrön muuttoliike on ollut kuluneena vuonna positiivista. Kunnanjohtaja Antero Alenius näkee, että lähellä Tamperetta sijaitseva Hämeenkyrö tarjoaa asujalleen monia etuja, joista kaupungeissa saa vain haaveilla.
– Suurissa kaupungeissa asutaan usein tiiviisti, ja niissä voi olla ruuhkia ja melua. Liikkumiseen joutuu kaupungeissa käyttämään paljon aikaa, vaikkei tarvitsisi kulkea pitkääkään matkaa, Alenius sanoo.
Alenius nostaa esiin myös sen, että tällä etäisyydellä sähköisten ajoneuvojen edullisuus työmatkoilla toteutuu, koska lataus onnistuu helposti pientaloasumisessa.
– Moni varmasti miettii, että entä jos asuisikin pientalossa 30 kilometrin päässä työpaikasta. Vaikka etäisyys on kilometreissä enemmän, työmatkoihin voi kulua vähemmänkin aikaa kuin aiemmin. Ja vaikka asuisi taajamassakin, ihmisillä on Hämeenkyrössä hyvä luontosuhde.
Mielikuva Hämeenkyrön sijainnista suhteessa Tampereeseen on tällä hetkellä etäisempi kuin se todellisuudessa on, uskoo Alenius.
– Hämeenkyrön tavoitteena on päästä valintojen kehälle kunnaksi, joka nousee heti muuttamista suunnittelevan mieleen selkeänä vaihtoehtona.

"Uskon, että asioinnin helppous lisääntyy"

Hämeenkyrönväylä muuttaa valmistuttuaan kunnan liikennettä suuresti. Alenius näkee muutoksessa sekä uhkia että mahdollisuuksia.
– Uskon, että asioinnin helppous lisääntyy, kun liikennettä keskustan läpi kulkee vähemmän. Monikaan ohittavasta liikenteestä ei pysähdy Hämeenkyrössä nytkään. Ymmärrän hyvin muutokseen liittyvän huolen, mutta näen siinä myös etuja.
Muun muassa Hämeenkyröstä ja Viljakkalasta kiinteistöjä välittävä myyntipäällikkö Jari Salminen Kotikeskuksesta uskoo, että matkantekoa nopeuttava Hämeenkyrönväylä tulee lisäämään kiinnostusta seutua kohtaan entisestään.
Asuntokauppa on selkeästi virkistynyt seudulla verrattuna parin vuoden takaiseen aikaan. Mökkikauppa on tällä hetkellä rauhallista, sillä mökeille parasta sesonkia on alkukevät.

Matkan kesto voi olla kynnyskysymys

Ikaalisissa asuinkiinteistöjä ja mökkejä välittävä kiinteistönvälittäjä Eija Karhu Op Koti Pohjois-Häme Oy:stä uskoo, että Hämeenkyrönväylän vaikutus voi ulottua Ikaalisiin asti.
– Tie lyhentää matkaa kymmenisen minuuttia suuntaansa. Se voi olla joillekin kynnyskysymys, Karhu sanoo.
Kesän kiinteistökauppa on ollut vaihtelevaa. Mökkikaupoissa ehdoton vetonaula on Kyrösjärvi, ja ostajat kiinnittävät paljon huomiota sijaintiin. Korona-aika on lisännyt erityisesti mökkien kysyntää Ikaalisissa.

"Koronatapauksia on maaseudulla aina vähemmän"

Jämijärvellä kulunut vuosi ei ole mökkikaupan näkökulmasta yhtä vilkas kuin viime vuosi, mutta mökkejä on edelleen mennyt kaupaksi.
– Kesämökkitarjonta ei tänä vuonna ole ollut kovin runsasta. Ehkä ihmiset ovat halunneet itse lomailla mökeillään, eivätkä ole antaneet niitä myyntiin, Juhani Tuori Kankaanpään Laki ja Kiinteistö Oy:sta sanoo.
Mökkikauppa tuskin rauhoittuu syksylläkään, kiinteistövälittäjä Tuori arvioi.
– Ei syksy pääsesonkia ole, mutta luulen mökkikaupan käyvän syksylläkin. Viime vuonna joulukuussakin teimme mökkikauppaa. Olen tulevana viikonloppuna menossa kahdelle mökkinäytölle, Tuori kertoo syyskuun puolivälin tienoilla.
Tuori näkee, että pandemian aika on lisännyt arvostusta maaseutumaista asumista kohtaan. Hän pitää mahdollisena sitä, että muutos on pysyvä.
– Korona-aika on ehkä korostanut sitä, että ihmiset miettivät omaa asumistaan. Moni on varmaan huomannut, että koronatapauksia on maaseudulla aina vähemmän. Eikä turvallisuus liity pelkästään koronaan, vaan maaseutu saattaa tarjota monelta muultakin kannalta turvallisemman paikan asua.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

KOLUMNI 22.2.2024 17:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Pieni pysäkki monen kohtauksen näyttämönä – ”Spandex-salamat ja sunnuntainautiskelijat sähköpyörineen mahtuvat kaikki”

HÄMEENKYRÖ 1.12.2023 15:00 Tilaajille

Kunnanjohtajan läksiäisseminaari – Antero Alenius sai kukat ja Johanna Rannanjärvi Hämeenkyrön avaimen

HÄMEENKYRÖ 27.11.2023 07:00 Tilaajille

Antero Aleniuksella alkoi viimeinen työviikko Hämeenkyrön kunnanjohtajana – ”Onnistumisen hetkiä tulee myös aidoista arjen kokemuksista”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 20.11.2023 17:00 Tilaajille

Kunnissa odotetaan valtionosuuksien lisäleikkausten loppusummaa: ”Kunnille kohtuutonta”

HÄMEENKYRÖ 16.11.2023 15:00 Tilaajille

Johanna Rannanjärvi aloittaa Hämeenkyrön kunnanjohtajana tammikuussa