OIVASEUTU 17.9.2021 16:00

Seudulla uskotaan, että maaseutumaisen asumisen arvostus on tullut jäädäkseen – "Korona-aika on ehkä korostanut sitä, että ihmiset miettivät omaa asumistaan"

Anne Salminen

Maaseutu kutsuu asumaan ja mökkeilemään, eikä ihme: maaseutumaiset kunnat tarjoavat rauhaa, kauniita maisemia, turvallisuutta, halvemmat hinnat asua, läheisiä luontokohteita sekä hyödykkeistä arvokkainta – aikaa.
Korona-aika tuntuu lisänneen maaseutumaisen asumisen arvostusta entisestään, ja seudulla uskotaan, että muutos voi hyvinkin olla pysyvä. Hämeenkyrö ja Ikaalinen esimerkiksi herättivät runsaasti kiinnostusta syyskuun alussa järjestetyillä Asumisen, rakentamisen ja remontoinnin Asta-messuilla Tampereella.
Hämeenkyrössä kiinnostivat muun muassa Sasin Aurinkopellon tontit sekä kuivanmaan mökkitarjonta, Ikaalisten kohdalla innostuttiin esimerkiksi paikallisessa omistuksessa olevasta kylpylästä, uudesta koulusta, tulevasta liikuntahallista sekä järvenrantatonttien edullisuudesta.
Ihmisiä tuntuvat kiinnostavan myös vuokratontit, joiden tarjoamista ainakin Hämeenkyrössä aiotaan kehittää.

"Entä jos asuisikin pientalossa 30 kilometrin päässä työpaikasta"

Hämeenkyrön muuttoliike on ollut kuluneena vuonna positiivista. Kunnanjohtaja Antero Alenius näkee, että lähellä Tamperetta sijaitseva Hämeenkyrö tarjoaa asujalleen monia etuja, joista kaupungeissa saa vain haaveilla.
– Suurissa kaupungeissa asutaan usein tiiviisti, ja niissä voi olla ruuhkia ja melua. Liikkumiseen joutuu kaupungeissa käyttämään paljon aikaa, vaikkei tarvitsisi kulkea pitkääkään matkaa, Alenius sanoo.
Alenius nostaa esiin myös sen, että tällä etäisyydellä sähköisten ajoneuvojen edullisuus työmatkoilla toteutuu, koska lataus onnistuu helposti pientaloasumisessa.
– Moni varmasti miettii, että entä jos asuisikin pientalossa 30 kilometrin päässä työpaikasta. Vaikka etäisyys on kilometreissä enemmän, työmatkoihin voi kulua vähemmänkin aikaa kuin aiemmin. Ja vaikka asuisi taajamassakin, ihmisillä on Hämeenkyrössä hyvä luontosuhde.
Mielikuva Hämeenkyrön sijainnista suhteessa Tampereeseen on tällä hetkellä etäisempi kuin se todellisuudessa on, uskoo Alenius.
– Hämeenkyrön tavoitteena on päästä valintojen kehälle kunnaksi, joka nousee heti muuttamista suunnittelevan mieleen selkeänä vaihtoehtona.

"Uskon, että asioinnin helppous lisääntyy"

Hämeenkyrönväylä muuttaa valmistuttuaan kunnan liikennettä suuresti. Alenius näkee muutoksessa sekä uhkia että mahdollisuuksia.
– Uskon, että asioinnin helppous lisääntyy, kun liikennettä keskustan läpi kulkee vähemmän. Monikaan ohittavasta liikenteestä ei pysähdy Hämeenkyrössä nytkään. Ymmärrän hyvin muutokseen liittyvän huolen, mutta näen siinä myös etuja.
Muun muassa Hämeenkyröstä ja Viljakkalasta kiinteistöjä välittävä myyntipäällikkö Jari Salminen Kotikeskuksesta uskoo, että matkantekoa nopeuttava Hämeenkyrönväylä tulee lisäämään kiinnostusta seutua kohtaan entisestään.
Asuntokauppa on selkeästi virkistynyt seudulla verrattuna parin vuoden takaiseen aikaan. Mökkikauppa on tällä hetkellä rauhallista, sillä mökeille parasta sesonkia on alkukevät.

Matkan kesto voi olla kynnyskysymys

Ikaalisissa asuinkiinteistöjä ja mökkejä välittävä kiinteistönvälittäjä Eija Karhu Op Koti Pohjois-Häme Oy:stä uskoo, että Hämeenkyrönväylän vaikutus voi ulottua Ikaalisiin asti.
– Tie lyhentää matkaa kymmenisen minuuttia suuntaansa. Se voi olla joillekin kynnyskysymys, Karhu sanoo.
Kesän kiinteistökauppa on ollut vaihtelevaa. Mökkikaupoissa ehdoton vetonaula on Kyrösjärvi, ja ostajat kiinnittävät paljon huomiota sijaintiin. Korona-aika on lisännyt erityisesti mökkien kysyntää Ikaalisissa.

"Koronatapauksia on maaseudulla aina vähemmän"

Jämijärvellä kulunut vuosi ei ole mökkikaupan näkökulmasta yhtä vilkas kuin viime vuosi, mutta mökkejä on edelleen mennyt kaupaksi.
– Kesämökkitarjonta ei tänä vuonna ole ollut kovin runsasta. Ehkä ihmiset ovat halunneet itse lomailla mökeillään, eivätkä ole antaneet niitä myyntiin, Juhani Tuori Kankaanpään Laki ja Kiinteistö Oy:sta sanoo.
Mökkikauppa tuskin rauhoittuu syksylläkään, kiinteistövälittäjä Tuori arvioi.
– Ei syksy pääsesonkia ole, mutta luulen mökkikaupan käyvän syksylläkin. Viime vuonna joulukuussakin teimme mökkikauppaa. Olen tulevana viikonloppuna menossa kahdelle mökkinäytölle, Tuori kertoo syyskuun puolivälin tienoilla.
Tuori näkee, että pandemian aika on lisännyt arvostusta maaseutumaista asumista kohtaan. Hän pitää mahdollisena sitä, että muutos on pysyvä.
– Korona-aika on ehkä korostanut sitä, että ihmiset miettivät omaa asumistaan. Moni on varmaan huomannut, että koronatapauksia on maaseudulla aina vähemmän. Eikä turvallisuus liity pelkästään koronaan, vaan maaseutu saattaa tarjota monelta muultakin kannalta turvallisemman paikan asua.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 22.11.2021 18:24 Tilaajille

Kunnanhallitus sanoi esitykselle ”kyllä”: Hämeenkyrön uusi elinkeinojohtaja on Marko Kosonen

HÄMEENKYRÖ 16.11.2021 10:00 Tilaajille

Hämeenkyrön vanhan paloaseman myyntiin aikalisä

HÄMEENKYRÖ 15.11.2021 14:53 Tilaajille

Katso video: Nyt se on virallista, Koskilinna vaihtoi omistajaa – kaupoilla on yhteys Suomen hävittäjähankintoihin

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 10.11.2021 17:00 Tilaajille

Uutta elinvoimaa Suomen Toscanaan – asiantuntija näkee alueella menestysmahdollisuuksia

HÄMEENKYRÖ 29.10.2021 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrön Yrityspalvelut osaksi kuntaorganisaatiota vuoden vaihteessa

Näytä mainos