IKAALINEN 15.9.2022 08:30

Seitsemisten Uittajanpolku kutsuu pitkälle patikkaretkelle, pyöräilijät saivat oman rengasreittinsä

Liisa Raipala

Seitsemisen kansallispuisto uusin merkitty reitti, Uittajanpolku on päässyt heti retkeilijöiden suosioon. 18 kilometrin mittainen reitti kiertelee puiston eteläosissa, ja sen varrella voi ihastella esimerkiksi Koveron entisen kruununtorpan perinneympäristöä, Multiharjun vanhaa metsää ja suoluontoa Soljaisten alueella. Näiden kolmen kohteen luona on myös parkkipaikat, joista pääsee reitille.

Uusi Uittajanpolku merkittiin, kun aikaisemmat pitkät reitit Virkatie ja Seitakierros otettiin pois käytöstä. Erikoissuunnittelija Johanna Väkeväinen Metsähallituksesta kertoo, että merkittyjä rengasreittejä kaivataan, myös tällaista pitempää.
– Erityisesti jos on teltta mukana ja haluaa olla yön yli retkellä, Uittajanpolku on ollut suosittu. 18 kilometrin lenkin voi kävellä päivässäkin, kun lähtee aamulla liikkeelle, Väkeväinen sanoo.
Seitsemisen lyhyemmät reitit ovat 5–6 kilometrin mittaiset Harjupolku ja Torpparintaival sekä parin kilometrin luontopolut Saari-Soljanen, Multiharjussa kiertävä Aarnipolku ja luontokeskuksen lähellä kiertävä Runokangas. Kulkijoita näille poluille odotetaan etenkin lokakuun syyslomaviikoille, ja syksy on muutenkin Seitsemisessä vielä hyvää retkeilyaikaa.

Pyöräilijöille uusi rengasreitti

Mahdollisesti Seitsemiseen linjataan tulevaisuudessa vielä toinenkin pitempi reitti. Parhaillaan kansallispuistoon päivitetään hoito- ja käyttösuunnitelmaa kymmenen vuoden ajalle, ja tässä yhteydessä katsotaan myös reittejä. Suunnittelutyön yhteydessä on myös järjestetty käyttäjille ja yhteistyökumppaneille kyselyitä heidän toiveistaan puiston kehittämiseksi.
– Hoito- ja käyttösuunnitelma tehdään luonnonsuojelun näkökulmasta, se on kansallispuistossa ensisijainen juttu, ja siitä riippuu mitä muuta voidaan tarjota.
Myös pyöräilijöille on linjattu noin 16 kilometrin reitti, joka kulkee osan matkasta puiston autoteitä pitkin. Muitakin kulkijoita kuin pyöräilijöitä reitillä on, sillä osan matkasta se kulkee samoja pohjia kuin ratsastusreitti ja myös Uittajanpolku.
– Aikaisemmin pyöräilijöille ei ollut tarjolla rengasreittiä, ja uusi reitti palvelee retkeilijöitä paremmin, kun se on selkeä ja retki on helppo suunnitella.
Pyöräilyreitin varrella parkkipaikat on Pitkäjärvellä ja Soljasilla. Pyöräillä saa kaikilla puiston alueella kulkevilla teillä.

Luontokeskukseen uudet yrittäjät

Uutta kuuluu myös Seitsemisen luontokeskukseen, jossa aloittavat joulukuun alusta uudet toimijat. Keskuksen ottaa haltuunsa Seita elämyspalvelut Oy. Yrityksen taustalla ovat Petri Ristiniemi ja Anniina Lehto, jotka ovat jo entuudestaan yrittäjiä luontomatkailussa.
Metsähallituksen tiedotteen mukaan yrityksen toiminta-ajatuksena on tuottaa monipuolisia luontoelämyksiä asiakaslähtöisesti ja ekologisesti. Toimintaan kuuluu muun muassa ympärivuotisesti tilausravintola-, majoitus- ja karavaanaripalveluita, ohjelmapalveluita sekä välinevuokrausta. Luontokeskuksessa on määrä järjestää tapahtumia ja teemapäiviä, kokous- ja virkistyspäiviä yrityksille sekä tarjota tiloja juhlatilaisuuksiin ja koulutuksiin.
Metsähallitus on toivonut luontokeskuksen kehittyvän enemmän retkeilykeskusmaiseen suuntaan, jolloin keskiössä olisivat retkeilevät asiakkaat ja heidän tarpeensa.
Kahvila-ravintola Kettis toimii Seitsemisen luontokeskuksessa vielä lokakuun loppuun.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 28.1.2024 14:00 Tilaajille

Seitsemisen kävijämäärä pysyi ennallaan – Koveron perinnetila kasvatti suosiotaan

IKAALINEN, YLÖJÄRVI 15.9.2023 17:00 Tilaajille

Seitsemisessä on vierailtu alkuvuonna entistä enemmän – Mättäiltä löytyy reilusti puolukoita ja kantarelleja

IKAALINEN 31.8.2023 08:00 Tilaajille

Pirkanmaan maakuntahallitus ei lämpene esitykselle Seitsemisen kansallispuiston laajentamisesta

IKAALINEN/YLÖJÄRVI 22.6.2023 14:00 Tilaajille

Seitsemisen ja Helvetinjärven puistot halutaan yhteen – Pirkanmaan liitto edistää aloitetta

IKAALINEN 20.6.2023 15:00 Tilaajille

Metsäpeurahanke päättyy, uutta viritellään jo – ”Metsäpeurat ovat lisääntyneet myös luonnossa”