IKAALINEN, YLÖJÄRVI 28.5.2021 11:00

Seitsemisessä jälleen vilkasta – "kipinä Suomen upeaa luontoa kohtaan syttynyt"

Katariina Järvinen

Seitsemisen kansallispuistossa odotetaan jälleen vilkasta retkeilykesää. Viime vuonna kansallispuistossa kävijöitä oli tavanomaista vuotta enemmän.

Kotimaanmatkailu on koronapandemian myötä lisääntynyt. Metsähallituksen suunnittelija Johanna Väkeväinen arvelee muutoksen olevan ainakin osittain pysyvää.
– Retkeilijöiden kipinä Suomen upeaa luontoa kohtaan on syttynyt, Väkeväinen sanoo.
Seitsemisessä vierailee hyvinkin eritasoisia retkeilijöitä. Koronapandemian nostattaman retkeilybuumin myötä etenkin ensikertalaisten retkeilijöiden määrä on Väkeväisen mukaan kasvanut. Myös yön yli viipyviä retkeilijöitä on aiempia vuosia enemmän.
Kansallispuistossa on eritasoisia reittejä sekä esteettömiä palveluja.

Luontoa tulee kunnioittaa

Seitseminen on luonnonsuojelualue, joka tunnetaan vanhoista metsistä ja soista.

Väkeväinen muistuttaa, että retkeilijän tulee kunnioittaa luontoa. Luonnonsuojelualueella eivät päde kaikki jokamiehenoikeudet.
– Telttailu ja tulenteko ovat sallittuja ainoastaan niille tarkoitetuilla paikoilla. Ruohikko- tai metsäpalovaaran aikaan tulen saa tehdä ainoastaan hormillisessa keittokatoksessa. Koirat on pidettävä aina kiinni. Roskaaminen on ehdottomasti kielletty.
Reittien varrella ei ole roska-asioita, joten retkeilijän tulee itse huolehtia omat roskansa pois luonnosta.
Kansallispuistossa sijaitsee muutama rajoitusalue, joilla reitiltä poistuminen on kiellettyä. Rajoitettuihin alueisiin kuuluvat muun muassa Multiharjun aarnimetsä ja Soljastensuo.

Kansallispuistossa riittää työtä

Väkeväisen mukaan Seitsemisen kansallispuistossa riittää jatkuvasti työtä, mutta koronapandemian aikana touhua on ollut entistäkin enemmän.

– Reittejä kunnostetaan jatkuvasti ja kävijämäärien lisääntymiseen on varauduttu muun muassa vaihtamalla kuivakäymälöitä säiliötäytteisiksi. Myös retkeilyneuvontaan on panostettu.
Väkeväinen kertoo, että asiakasneuvojan voi tavata silloin tällöin myös luonnossa nuotiopaikalla. Muulloin neuvontaa on saatavilla luontokeskukselta tai Koveron perinnetilalta.

Vetovoimainen Koveron perinnetila avautui kesäksi

Koveron perinnetila on avautunut kesäksi. Tila on yksi Seitsemisen kansallispuiston nähtävyyksistä.

Tilalla on kruununmetsätorppa sekä perinteistä kulttuurimaisemaa.
Koveron tila huokuu vanhanajan rauhallista tunnelmaa. Metsähallituksen suunnittelija Johanna Väkeväinen arvelee juuri tunnelman vetävän kävijöitä puoleensa.
– Taivaalla lentävät pääskyset, niityllä laiduntavat lampaat ja perinteiset kukat kukkivat. Ulkona istuessa mieli rauhoittuu, ja voi kuvitella olevansa eri vuosisadalla.

Korona vaikuttaa myös luonnossa

Viime vuoden tapaan myös tämän kesän tapahtumat ovat Koveron perinnetilalla peruttu. Koronapandemia vaikuttaa myös ryhmäopastukseen, joka tapahtuu nyt kokonaan ulkotiloissa. Väkeväisen mukaan sisällä rakennuksissa voi käydä tutustumassa omatoimisesti.

Koveron perinneympäristöä hoidetaan niittämällä. Kesäkuun alussa tilalle saapuvat lampaat, jotka hoitavat niittotyöstä suurimman osan. Heinäkuussa tilalla järjestetään pienimuotoiset heinätalkoot, joissa kävijät pääsevät niittämään heinää seipäälle vanhanajan tyyliin.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 28.1.2024 14:00 Tilaajille

Seitsemisen kävijämäärä pysyi ennallaan – Koveron perinnetila kasvatti suosiotaan

IKAALINEN, YLÖJÄRVI 15.9.2023 17:00 Tilaajille

Seitsemisessä on vierailtu alkuvuonna entistä enemmän – Mättäiltä löytyy reilusti puolukoita ja kantarelleja

IKAALINEN/YLÖJÄRVI 22.6.2023 14:00 Tilaajille

Seitsemisen ja Helvetinjärven puistot halutaan yhteen – Pirkanmaan liitto edistää aloitetta

IKAALINEN 20.6.2023 15:00 Tilaajille

Metsäpeurahanke päättyy, uutta viritellään jo – ”Metsäpeurat ovat lisääntyneet myös luonnossa”

MIELIPIDE 18.4.2023 10:00 Tilaajille

Lukijalta: Luontokadon torjunta vaatii metsänsuojelu-verkoston kolminkertaistamista Pirkanmaalla – ”Uuden kansallispuiston perustaminen edellyttää maakunnan ja kuntien hyväksyntää ja aktiivisuutta”