IKAALINEN 16.9.2021 13:00

Seitsemisen syksy kutsuu luonnon hiljaisuuteen

Liisa Raipala

– Syksy on hienoa retkeilyaikaa. Kannattaa pakata kunnon eväät mukaan reppuun, ja lähteä Seitsemiseen vaikka koko päivän retkelle, tunnelmoi puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta.

– Seitsemisen kansallispuistossa on paljon taukopaikkoja, joille voi pysähtyä, tehdä nuotion ja juoda lämmintä. Rohkeimmat voivat vaikka yöpyäkin, kun on kunnon varusteet.
Syksyiseen Seitsemisen kansallispuistoon houkuttelevat esimerkiksi hyvät sienimaastot ja soilla kypsyvät karpalot, ja puiston syksyssä on myös oma tietty tunnelmansa.
– Soilla ruska on hienoa, ja syksyllä metsässä on hiljaista ja rauhallista. Keväällä on hienoa kun linnut laulavat, ja syksy on sille vastapainona kiireettömyyttä ja hiljaisuutta. Itse koen syksyisen luonnon rauhoittavana hiljentymisenä talveen.
Vaikka Koveron kruununmetsätorpan ovet ovat kesän jälkeen sulkeutuneet, syksylläkin voi mennä aistimaan vanhan pihapiirin tunnelmaa ja sen tarjoamaa rauhaa.

Viime vuosina lisääntynyt luontoretkeilyn suosio on näkynyt myös Seitsemisen kansallispuistossa, kuten muissakin kansallispuistoissa. Viime vuoden huippuluvuista on tultu alaspäin, mutta silti Seitsemisessä kävijöitä on tänä vuonna ollut vuotta 2019 enemmän.

Tänä vuonna ihmisillä oli ehkä viime vuotta enemmän käyntikohteita, ja Peltonen uskoo myös kesän kuumien hellejaksojen vaikuttaneen intoon retkeillä Seitsemisen tapaisessa suo–metsäpuistossa.
Kun puiston kävijämäärä on kasvanut, tarvitaan yhä enemmän taukopaikkojen jatkuvaa huoltoa kuin rakenteiden kunnossapitoakin. Viime vuosina puistossa on lisärahoituksen turvin pystytty uusimaan ja kunnostamaan rakenteita, kuten taukopaikkoja, käymälöitä, siltoja ja pitkoksia.
Puiston alueella on kunnostettu Jaulintietä ja Pitkäjärventietä, ja tänä syksynä työn alla on Soljasten suoalueelle vievä Soljastentie. Myös pysäköintialueita on kunnostettu, ja vielä esimerkiksi luontokeskuksen parkkipaikalle tulee sähköautojen latauspisteitä, ja Kirkas-Lammin parkkipaikkaa tehdään toimivammaksi.

Reitistön uudistusta mietitään pitkällä tähtäimellä

Pitkän tähtäimen toimenpiteitä Seitsemisiin aletaan suunnitella, kun ensi vuonna alkaa kymmenen vuotta kattavan hoito- ja käyttösuunnitelman teko.

– Käydään läpi esimerkiksi reitistön uudistamistarpeita eri käyttömuodoille: kävelijöille, maastopyöräilijöille ja latuja hiihtäjille. Reittien sijoitusta katsellaan kokonaisuutena.
– Taukopaikkoja Seitsemisessä onkin jo kattavasti, mutta niitä täytyy pitää jatkuvasti yllä, että ne ovat käyttäjille turvallisia ja viihtyisiä.
Suunnittelutyössä kuullaan alueen kuntia ja yrittäjiä sekä hyödynnetään myös puistossa tehtyä kävijätutkimusta.
– Laajempana kokonaisuutena tarkastellaan Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoja sekä Unescon Global Geopark -statuksen saanutta Lauhanvuoren–Hämeenkankaan geopark-aluetta. Lähellä asuville Seitseminen on hyvä viikonloppuretken kohde. Jos tulee kauempaa, lähellä on muitakin kohteita ja voi viipyä alueella pitempäänkin.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 28.1.2024 14:00 Tilaajille

Seitsemisen kävijämäärä pysyi ennallaan – Koveron perinnetila kasvatti suosiotaan

IKAALINEN, YLÖJÄRVI 15.9.2023 17:00 Tilaajille

Seitsemisessä on vierailtu alkuvuonna entistä enemmän – Mättäiltä löytyy reilusti puolukoita ja kantarelleja

IKAALINEN 31.8.2023 08:00 Tilaajille

Pirkanmaan maakuntahallitus ei lämpene esitykselle Seitsemisen kansallispuiston laajentamisesta

IKAALINEN/YLÖJÄRVI 22.6.2023 14:00 Tilaajille

Seitsemisen ja Helvetinjärven puistot halutaan yhteen – Pirkanmaan liitto edistää aloitetta

IKAALINEN 20.6.2023 15:00 Tilaajille

Metsäpeurahanke päättyy, uutta viritellään jo – ”Metsäpeurat ovat lisääntyneet myös luonnossa”