IKAALINEN/YLÖJÄRVI 7.9.2024 10:00

Seitseminen jatkaa arvostettua luonnon ennallistamistyötään – Pian avataan uusi Riiuureitti

Nina Ylinen




Seitsemisen kansallispuisto uusinut arvostetun Euroopan neuvoston diplominsa. Diplomi myönnetään tunnustuksena kansallispuiston hyvästä hoidosta ja kehittämisestä.

Seitsemisellä on ollut luonnonsuojelualuediplomi vuodesta 1996 lähtien. Diplomin uusiminen alkoi kesällä 2023, jolloin luonnonsuojelun asiantuntija Maurice Hoffmann teki arviointikäynnin Seitsemisessä. Tarkistaminen tehdään joka kymmenes vuosi. Hoffmanille esiteltiin muun muassa ennallistettuja soita. Seitsemisissä on toteutettu yksi Euroopan suurimmista ennallistamissuunnitelmista.
– Seitsemisessä soiden ennallistamistyötä on tehty jo 1980-luvun lopulta, kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Pekka Vesterinen tiedotteessa.
– Lähivuosina saadaan valmiiksi 1 000 hehtaarin ennallistamistavoite. Seitsemisen suot ovat alkaneet palautua hienosti lähemmäksi luonnontilaa.
Työtä riittää myös Koveron perinnetilan ja Löytyn torpan entisten peltojen ja niittyjen perinneympäristöissä. Niitä säilytetään avoimina niittämällä ja laiduntamalla.
The European Diploma for Protected Areas eli Euroopan luonnonsuojelualuediplomi on arvostettu kansainvälinen palkinto, jonka Euroopan neuvosto on myöntänyt vuodesta 1965 lähtien. Diplomit on myönnetty 74 suojelualueelle. Diplomi myönnetään alueille, jotka ovat tärkeitä biologisen, geologisen ja maisemallisen monimuotoisuuden säilyttämisessä. Alueella on oltava suojeluohjelma, jota toteutetaan esimerkillisesti.

Uusi reitti odottaa kulkijoita

Seitsemiseen on avautumassa uusi rengasreitti, joka kulkee Kivijärven itäiseltä puolelta, Seitsemisharjun läpi ja kiertää ympäri Seitsemisen kansallispuiston. Reitin voi aloittaa joko luontokeskukselta tai Koverolta.
– Reitti kulkee pitkälti olemassaolevia reittejä pitkin Multiharjun aarnimetsän kautta Jokiristille ja Myllylle, Metsähallituksen virkistyskäytön asiantuntija Johanna Mäntysaari kertoo.
Uudet reittialueet kulkevat muun muassa ennallistamispoltettujen metsäalueiden läpi ja laajan Kivinevan suoalueen reunamilla.
Reitti kulkee nimellä Riiuureitti. Reittimerkintöjä ja viitoituksia ei vielä tehty, mutta pitkospuut ja sillat on jo saatu valmiiksi.
Mäntysaari suosittelee reittiä tällä hetkellä vain kartanlukutaitoisille, kokeneille luonnossaliikkujille.
– Reitillä on osuuksia, jonne ei ole vielä muodostunut kulku-uraa. Osuudet kulkevat täysin umpimetsässä, Mäntysaari kuvailee.
– Kyseisillä osuuksilla kulkeminen on raskasta, ja kun polkua ei näy, täytyy karttaa seurata erityisen tarkasti.
Riiuureitin löytää jo Retkikartta-palvelusta, mutta sitä ei ole virallisesti avattu. Reitti avataan virallisesti vasta, kun se on merkitty ja viitoitettu asianmukaisesti maastoon.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 16.9.2024 11:21 Tilaajille

Rekan ja henkilöauton törmäyksessä selvittiin ilman vammoja – Pelastuslaitos varoittaa sakeista aamuisista sumuista

HÄMEENKYRÖ 15.9.2024 10:00 Tilaajille

”Koiran kanssa elämisen pitäisi olla kivaa” – Koirakoulussa omistaja voi ratkoa erilaisia arjen pulmia

JÄMIJÄRVI 14.9.2024 10:00 Tilaajille

Pulppuilevat lähteet ihmetyttävät ja harjut kertovat tarinaa jääkaudesta – Hämeenkankaan harjut ovat suuri pohjaveden hiekkasuodatin

IKAALINEN 13.9.2024 13:00 Tilaajille

Ympäristölautakunta puoltaa Luikesneva-Susinevan tuulivoima-alueen kaavoitusaloitetta, asia etenee kaupunginhallitukseen

IKAALINEN 13.9.2024 09:00 Tilaajille

”Askartelussa tärkeintä on tekemisen ilo” – Nannan Paperi&Helmi muutti kylpylän pihapiiriin