HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 29.5.2023 19:00

Sata-Häme-suunnistus houkutteli lapsia ja nuoria Ansomäkeen – ilta-aurinko helli osallistujia

Päivi Pramila
Tarja Vanhatalo-SuonurmiSata-Häme-suunnistus on Kyrös-Rastin ja Ikaalisten Nousevan Voiman suunnistavien lasten ja nuorten ikioma matalan kynnyksen harjoituskilpailu. Ratoja on juuri suunnistuksen aloittaneille sekä pidempään suunnistusta harrastaneille lapsille ja nuorille. Harjoituskilpailu tarjoaa hyvän mahdollisuuden kokeilla yksin suunnistamista ensimmäistä kertaa. Harjoituskilpailu toimii myös hyvänä kisavauhtisena harjoitteena kokeneemmille nuorille. Maastoon saa lähteä yksin, mutta tarvittaessa voi suunnistaa yhdessä suunnistuskaverin tai aikuisen kanssa, jolloin osallistutaan avoimeen sarjaan.

Torstaina 11. toukokuuta juoksi Viljakkalan Ansomäen urheilukeskuksen ympäristössä 54 KyRan ja Nouskin nuorta suunnistajaa yksin, kaverin, huoltajan tai ohjaajan kanssa. Rastit löytyivät siimarin varrelta rastireittiläisillä, vähän kauempana siimarista tukireittiläisillä ja suoran suunnistajat kirmaisivat ilman nauhan antamaa tukea etsimään rasteja.
Kilpailun johtajana toimi KyRan suunnistuskoulun vastuuvetäjiin kuuluva Päivi Pramila. Tehtävä oli hänelle uusi, joten pientä jännitystä oli ennen kisaharjoitusta. Kyrös-Rastin runsaslukuinen ja osaava talkooväki huolehti moninaisista suunnistuskilpailun järjestämiseen kuuluvista tehtävistä. Kisojen valmistelu alkoi jo maaliskuussa ratojen suunnittelulla, jotka olivat Timo Kootan käsialaa. Kilpailua edeltävään päivään kuului rastilippujen ja leimasimien vientiä sekä siimarin vetämistä metsään ratamestarin suunnitelmien mukaan. Kilpailupäivänä Kyrös-Rastin suunnistuskerho-ohjaajien apuna järjestelyissä toimivat seuran puheenjohtaja Eeva Linnainmaa, kokeneet Kyrös-Rastin jäsenet Pekka Sorsa ja Matti Rajamäki, seuran nuorisovalmentajat Liisa Naskali ja Kristiina Pyhtilä, Nouskin suunnistuskouluohjaajat ja monet suunnistusta harrastavien lasten vanhemmat molemmista seuroista. Karttojen tulostamisesta ja tulospalvelusta huolehti Vesa Suonurmi ja ilmoittautumisista, lähtölistoista sekä palkinnoista vastasi Tarja Vanhatalo-Suonurmi. Kyrös-Rastin Johanna Naskali ja Nouskin Meeri Niemenmaa vetivät lapsille yhteisen lämmittelyn ennen kisaa.
Harjoituskilpailun tavoitteena oli tutustuttaa lapset suunnistuskilpailuissa toimimiseen, miten edetään lähtökarsinassa, milloin saa kartan käteen ja miten opastetaan alkuun. Kilpailutoimintoja havainnollistettiin kahden koejuoksijan avulla, lähdöstä viimeiselle rastille ja maaliin. Sen jälkeen lähdettiinkin itse metsään. Maalissa kaikki osallistujat palkittiin pillimehulla ja keksillä. Nuorimmat harjoituskilpailuun osallistuneet olivat 5-vuotiaita ja sarjoja oli myös 14-vuotiaille. Suunnistuksen voi hyvin aloittaa vielä yli 10-vuotiaana ja kilpailuissa voi käydä harjoittelemassa suunnistamista erilaisissa ympäristöissä.
Mitä mieltä Päivi Pramila oli tapahtumasta ja järjestelyistä?
– Tapahtuma on minulle entuudestaan tuttu, sillä olen omien lasteni kanssa käynyt Sata-Häme suunnistuksessa useana vuonna. Sata-Häme suunnistus järjestetään vuorovuosin Kyrös-Rastin ja Nouskin toimesta, Pramila kertoi.
– Olen iloinen seurojen välisestä mutkattomasta yhteistyöstä. Tapahtuman tunnelma syntyi isosta joukosta suunnistavia lapsia. Ilta-aurinko helli mukavasti, joten keväisessä metsässä kirmaaminen oli hauskaa. Meillä on hieno suunnistusohjaajien ryhmä, joista jokainen kantaa vastuuta. Ja Kyrös-Rastin osaava suunnistusväki on monella tapaa auttanut järjestelyissä. Toivottavasti mahdollisimman moni lapsi innostuu käymään suunnistuskilpailuissa, sillä kilpailu on paras paikka oppia suunnistamista.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 27.5.2024 17:00 Tilaajille

Nouskilla on suunta selvillä – Vahva viestiseura tavoittelee paikkaa Jukolan kärkiviisikossa

IKAALINEN 15.5.2024 08:00 Tilaajille

Nouskin kasvatit, Oksasen sisarukset valittiin suunnistuksen maailmancup-reissuun Sveitsiin ja Italiaan

IKAALINEN 14.5.2024 19:00 Tilaajille

Oksasilla mahtava sprinttiviikonloppu pääkaupunkiseudulla – Nouski loppusuoran verran kymppisakista Tiomilassa

IKAALINEN/NYNÄSHAMN 2.5.2024 11:00 Tilaajille

Nouskin joukkue Tiomilaan on parempi kuin vuosiin – Perinteikäs viesti suunnistetaan ensi viikonloppuna

IKAALINEN 20.2.2024 14:00 Tilaajille

Teemu Oksanen rikkoi IU:n ikivanhan ennätyksen – Suunnistaja kunnostautui ratajuoksussa