Sata-Häme Soi haluaa koota harmonikkaväen vielä tiiviimmin Ikaalisiin, ensi kesän valmistelu on täydessä vauhdissa
Ensi kesän Sata-Häme Soi -harmonikkafestivaalien ohjelman valmistelu on kovaa vauhtia menossa. Niinpä festivaalin uutena taiteellisena johtajana tänä syksynä aloittanut Sami Pirttilahti on jo päässyt täyteen työn touhuun.
– Ohjelma halutaan päästä julkistamaan pääpiirteissään hyvissä ajoin, jotta sidosryhmät pystyvät varautumaan. Juhannuksen jälkeen festivaaleilla on kova kilpailu keskenään, ja ajoissa oleminen on ehdoton edellytys onnistuneelle tapahtumalle, Pirttilahti sanoo.
Ensi kesän festivaali järjestetään torstaista sunnuntaihin 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. Juhlilla näkyy ja kuuluu muun muassa Kultaisen Harmonikan kilpailun 40-vuotisjuhla, jota juhlistetaan omalla erillisellä juhlakonsertilla. Lisäksi itse kilpailua halutaan uudistaa ainakin hienosäädön verran.
– Kultaisen Harmonikan kilpailu on festivaalin lippulaiva, ja haluamme että tapahtuma voi hyvin ja on kiinnostava niin kilpailijoille kuin yleisölle paikan päällä ja televisiossa.
Kilpailussa halutaan vaalia vielä enemmän perinteistä harmonikkamusiikkia. Pirttilahden mukaan soitettavana voisi olla esimerkiksi pakollisia kilpailukappaleita, jotka valitaan tietyltä, tarkkaan harkitulta listalta.
– Toiveena on, että kilpailu houkuttelisi erilaisia soittajia laajemmassa otannassa: sekä kovan luokan ammattilaisia, tanssilavojen taitureita että pitkälle edenneitä harmonikansoiton harrastajia. Lisäksi halutaan laajempaa ikäskaalaa, kun nyt kilpailussa on ollut hyvin nuoria soittajia ikäskaalan nuorimmasta päästä.
Sen sijaan Hopeisen Harmonikan kilpailuun ei tule muutoksia.
Puistossa soi festivaalin henki
– Sata-Häme Soin halutaan kokoavan kesätapahtumaan yhteen koko harmonikkaväen: nuoret soittajanalut musiikkiopistoista perheineen, aikuiset harrastajat ja ammattimuusikot, perinteisen harmonikkamusiikin ystävät. Ihmiset luovat tapahtuman hengen.
Ylipäätään ihmisiä halutaan konsertteihin sankoin joukoin, koska täysi sali tuo konserttielämykseen oman tunnelmansa.
– Ajatuksena on, että festivaalipuisto on keskeinen tapahtuma-alue, ja koko festivaalin henki elää puiston mukana. Myös Laivaranta on tosi onnistunut konsepti, ja siihen halutaan hyvä synergia puiston kanssa niin, etteivät ne syö toisiaan.
Tango vei Pirttilahden
Pirttilahden päätyö on Hyvinkään kansalaisopistossa. Musiikin vastuuopettajana hän organisoi ja suunnittelee opiston koko musiikinopetusta, ja opetustyötä hän tekee muun muassa jazz-bändin, Hyvinkään Harmonikkakerhon ja yksilöoppilaiden parissa.
Lisäksi Pirttilahti on esiintyvä muusikko – tangohullu sellainen. Valtaosan keikoista hän soittaa bandoneonia, harmonikan sukulaissoitinta. Pirttilahti Tango experience on 17 hengen argentiinalaista tangoa soittava orkesteri, jota kuullaan myös ensi kesänä Sata-Häme Soin Valkean ruusun konsertissa uuden liikuntahallin Valkean ruusun areenalla. Lisäksi tango soi Pirttilahden duo-keikoilla.
Oppia tangoon Pirttilahti on käynyt imemässä niin Argentiinassa ja Yhdysvalloissa kuin Etelä-Euroopassa Italiassa ja Ranskassa.
– Välttämättä heti ensimmäisenä vuotena en pysty hyödyntämään kansainvälisiä kontaktejani, kun ajan itseäni sisään tehtävään. Tulevina vuosina voin tuoda omien kontaktieni kautta festivaalille kansainvälistä lisämaustetta.
Menneenä kesänä Sata-Häme Soi juhli viisikymppisiään, ja juhlinta jatkuu vielä syys–lokakuussa Omalla Tuvalla järjestettävissä tapahtumissa, joissa on niin harmonikkamusiikkia, stand up -ohjelmaa, kuin filosofiaa.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!