Sähkönkäyttäjien tulee varautua katkoihin talvella, varoittaa Leppäkosken Sähkö
Tulevan talven mahdollinen sähköpula näkyy seudullakin: Leppäkosken Sähkö on tehnyt varautumissuunnitelman.
Jos sähköpula iskee, kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoittaa jakeluverkkoyhtiöille paljonko tehoa tulee rajoittaa. Rajoitustoimet toteutetaan kiertävinä katkoina, noin kaksi tuntia kerrallaan.
Katkoja jatketaan, kunnes Fingrid ilmoittaa toisin.
– Yksittäisiä käyttöpaikkoja ei voida rajata katkojen ulkopuolelle. Suunnitellut katkot suoritetaan laajoina maantieteellisinä alueina, Leppäkosken Sähkön käyttöpäällikkö Jukka Rajala kertoo tiedotteessa.
– Tästä syystä on tärkeää, että myös sähkönkäyttäjät varautuvat katkoihin.
Kunnat opastettu katkoja varten
Leppäkosken Sähkö järjesti loka-marraskuun vaihteessa toimialueensa kuuden kunnan kanssa varautumispalaverit. Kuntien tulee pystyä ottamaan katkot huomioon omissa varautumissuunnitelmissaan. Myös muun muassa pelastuslaitoksen kanssa on käyty keskusteluja varautumisesta.
Kuntien ja kaupunkien kriittiset käyttöpaikat, kuten sairaalat, on tunnistettu ja siirretty mahdollisuuksien mukaan rajoitusten ulkopuolelle.
Katkoista kerrotaan paikallislehdessä
Jakeluverkkoyhtiönä Leppäkoski vastaa siitä, että sen asiakkaat tietävät sähköpulaan liittyvistä asioista.
– Jos sähköpula ei tule yllättäen esimerkiksi vikaantumisen seurauksena, on varmaa, että siitä tiedotetaan laajasti, Rajala kertoo tiedotteessa.
– Paikallisia tiedotuskanavia ovat esimerkiksi Leppäkosken verkkosivusto, paikallislehti ja tekstiviestit.
Kulutus suurinta arkiaamuina ja alkuilloista
Kuluttajat voivat vaikuttaa sähköpulan syntymiseen vähentämällä sähkön käyttöä.
– Erityisen tärkeää on vähentää sähkönkäyttöä sellaisina ajankohtina, kun ennakkoon on tiedotettu kohonneesta sähköpulan riskistä, Rajala kertoo.
Kulutus on usein suurimmillaan arkiaamuina kello 7–10 sekä alkuillasta 16–20.
– Sähkönkäyttöä voi voi pyrkiä siirtämään muihin ajankohtiin. Pienilläkin toimenpiteillä on vaikutusta, kun suuri määrä ihmisiä osallistuu.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!