OIVASEUTU 22.6.2021 09:00

Rokotteiden saatavuus hiipuu heinäkuuksi

Tuukka Olli

Koronarokotukset keskittyvät heinäkuussa tehosteannoksiin, eli toisiin rokoteannoksiin. Tehosteannokset annetaan 12 viikkoa ensimmäisen koronarokotteen jälkeen. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa, että kesäkuun aikana rokotteita saadaan Suomeen ja Pirkanmaalle hyvin, mutta heinäkuussa saatavuus vähenee. Sairaanhoitopiirin mukaan rokotteet riittävät tehosteannoksiin, mutta eivät välttämättä ensimmäisiin rokoteannoksiin. Hämeenkyrö ja Ikaalinen eivät ole tässä poikkeuksia.

– Heinäkuun rokotevaje on valtakunnallinen, mutta kakkosvaiheen rokotteiden saanti on taattu. Ensimmäisille annoksille varataan aikoja sen mukaan, mitä rokotteita saadaan, sanoo Hämeenkyrön sosiaali- ja terveysjohtaja Tarja Soukko.
– Heinäkuussa ensimmäisille rokoteannoksille on tiedossa vähän aikoja, mutta niitä laitetaan auki heti, kun annoksia tulee, viestittää Ikaalisten johtava hoitaja Sari Ihalainen.

Nuoremmissa varausinto laimentunut

Hämeenkyrössä rokotetaan tällä hetkellä 20 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia. Ikaalisissa rokotusvuorossa ovat 25 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Ylöjärvellä 30 vuotta täyttäneiden rokotukset alkoivat viime viikon perjantaina, joskin tälle ikäryhmälle kaupungissa on tarjolla rokotteita vain rajoitettu määrä. Kaikista pisimmälle on ehditty Satakunnassa, sillä Jämijärvellä rokotetaan jo kaikkia ikäluokkia 16-vuotiaista ylöspäin.

Kuntien rokotustilanne vaihtelee paitsi asukasmäärän, myös ikäjakauman mukaan. Kunnat saavat rokotteita suhteessa asukaslukuun ja ikäjakaumaan.
Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa rokoteajat ovat tehneet kauppansa hyvin, joskin nuorempiin ikäluokkiin tultaessa tahti on höllentynyt.
– Nyt, kun olemme siirtyneet 25-vuotiaisiin, ajanvarausinto on laimententunut huomattavasti. Toivomme tähän muutosta, sillä mitä useampi rokotteen ottaa, sen nopeammin pääsemme taas takaisin normaaliin elämään, Ihalainen vetoaa.
Hämeenkyrössä nuoremmatkin ovat hakeneet rokotteen ihan hyvällä tahdilla ja vanhemmissa ikäluokissa ollaan mainiolla tasolla.
– 40-vuotiaistakin on 70 prosenttia rokotettu ja se lähenee myös 35-vuotiaissa. Epidemian taltuttamiseksi on kuitenkin tärkeää, että myös nuoremmat hakevat rokotteen, Soukko kannustaa.

Nuoremmat rokotetaan elokuussa?

Heinäkuulle ennakoitu rokotteiden heikompi saatavuus saattaa viivästyttää nuorempien ikäluokkien rokottamisen aloittamista Ylöjärvellä. Ylöjärven kaupunki arvioi, että 16–29-vuotiaiden rokottaminen kaupungissa alkaa elokuussa.

– Rokotusajanvarauksen avaaminen tälle ikäryhmälle on täysin kiinni siitä, miten saamme rokotteita. Todennäköisesti nämä rokotukset alkavat elokuussa. Avaamme ajanvarauksen heti, kun se on mahdollista, kertoo Ylöjärven koronarokotusten yhteyshenkilö Soile Ridanpää kaupungin tiedotteessa.

12–15-vuotiaat riskiryhmäläiset rokotetaan

Hämeenkyrössä on THL:n ohjeistuksen mukaisesti aloitettu 12–15-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronarokotukset. Soukko arvioi, että niiden tarve on vähäinen ja ensisijaisesti niitä haetaan astmaatikoille ja diabeetikoille.

Ikaalisissa 12–15-vuotiaille riskiryhmäläisille ei ole rokotusaikoja varattavissa, mutta Ihalainen sanoo, että aikoja voi tiedustella.
– Mielellämme toki rokotamme, jos vain mahdollista on. Tähän mennessä olemme saaneet pistettyä kaikki rokoteannokset, mitä meille on tullut.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN, HÄMEENKYRÖ 5.10.2021 15:00 Tilaajille

Ihmisiä kannustetaan ottamaan koronarokote, rokotuspäivinä rokotteen saa myös ilman ajanvarausta

HÄMEENKYRÖ 14.9.2021 14:17 Tilaajille

Sasin päiväkodissa koronavirusaltistumisia – oireiset lapset eivät voi palata varhaiskasvatukseen ilman testiä karanteenin loputtua

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 30.8.2021 13:53 Tilaajille

Tays: mahdollisia altistumisia koronavirukselle Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa – altistumispaikkoja useita

JÄMIJÄRVI 27.8.2021 15:30 Tilaajille

Jämijärvellä kokoontumisrajoitukset loppuvat – avi kannustaa rokottautumaan

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 27.8.2021 15:05 Tilaajille

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat Pirkanmaalla – turvavälimääräys päättyy sunnuntaina