VILJAKKALA 9.9.2022 08:30

Rikastushiekka-alueen tulevaisuus on vielä avoin – asemakaavan osan kumoaminen teki Peltosaarentiestä yksityisen tien

Sakari Ilomäki

Haverin vanhan kultakaivoksen rikastushiekka-alueen peittämisessä käytetyt maa-ainekset ovat nyt paikoillaan. Kunnostaminen on siirtynyt jälkiseurantavaiheeseen, jossa ympäristön tilaa seurataan ottamalla ympäristönäytteitä kunnostetun rikastushiekka-alueen läheisyydestä, pohjavedestä ja järvestä sekä tarkkailemalla mahdollisia painumia ja korjaamalla eroosiovaurioita kunnostetulla alueella.

– Alueen tulevasta käytöstä ei ole vielä tehty päätöksiä. Arvioisin, että kunnostetun alueen ympäristötekninen toiminta, rakenteen pysyvyys ja jälkihoitotarpeen pituus määrittävät keskeisesti kunnostetun alueen loppukäyttöä, sanoo yhdyskuntatekniikan päällikkö Ari Jokihaara Ylöjärven kaupungilta.
Kunnostetulla alueella voi Jokihaaran mukaan ilmetä aluksi suuriakin muodonmuutoksia sekä pehmeitä alueita.
– Osa kunnostetusta rakenteesta on tehty talvityönä, minkä vuoksi mahdollisesti rakenteessa jäätynyt ja routaantunut maa-aines voi lämpimänä aikana sulaessaan synnyttää myös onkaloita. Tämä on hyvä huomioida liikuttaessa jalan alueella, Jokihaara muistuttaa.

Peltosaarentie yksityiseksi tieksi

Alueen poikki kulkee Peltosaarentie, joka on nyt kokonaan kiinteistöjen yksityinen tie. Asemakaavan osa on kumottu Luhalahdentien itäpuoliselta alueelta, mikä tarkoittaa asemakaavassa olleen kadun osalta Peltosaarentien muuttumista yksityiseksi tieksi koko matkaltaan.

Moottoriajoneuvolla ajoon maastossa vaaditaan lupa maanomistajalta. Rikastushiekka-alueella on usean maanomistajan maa-alueita. Jokihaara toteaa, ettei Ylöjärven kaupunki anna lupaa moottoriajoneuvoilla liikkumiseen kunnostetun rakenteen päällä.
Alueen kunnostamisen jatkotoimenpiteitä suunniteltaessa kaupunki tekee yhteistyötä lupaviranomaisen, eli Pirkanmaan ely-keskuksen kanssa. Toistaiseksi alueelle ei ole levitetty ruokamultakerrosta, mutta muutamissa kohdissa on tehty pieniä koekylvöjä maa-aineksen sitomiseksi.
– Koekylvöt onnistuivat varsin hyvin silttisessäkin maassa ilman multakerrosta, Jokihaara sanoo.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

VILJAKKALA 5.5.2023 10:00 Tilaajille

Palmex Mining Oy hakee jatkoa malminetsintäluvalle Haverissa – koronapandemia viivytti maastotöihin ryhtymistä

VILJAKKALA 4.5.2023 15:00 Tilaajille

Maanomistaja vaatii korvauksia rikastushiekka-altaan kunnostuksista – lautakunta tekee katselmuksen

MIELIPIDE 17.4.2023 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Paroni Aminoff ja Piippulan rivi – ”Millainen oli Haveri ennen ja millainen se on nyt?”

VILJAKKALA 25.3.2023 10:00 Tilaajille

Viljakkalan Haveri ry esittää frisbeegolfrataa kunnostetulle rikastushiekka-alueelle – kaupunki pitää aloitetta kehityskelpoisena

VILJAKKALA 28.12.2022 10:45 Tilaajille

Tukes hyväksyi varauksen malminetsintäluvan laajentamiseen Viljakkalassa