VILJAKKALA 9.9.2022 08:30

Rikastushiekka-alueen tulevaisuus on vielä avoin – asemakaavan osan kumoaminen teki Peltosaarentiestä yksityisen tien

Sakari Ilomäki

Haverin vanhan kultakaivoksen rikastushiekka-alueen peittämisessä käytetyt maa-ainekset ovat nyt paikoillaan. Kunnostaminen on siirtynyt jälkiseurantavaiheeseen, jossa ympäristön tilaa seurataan ottamalla ympäristönäytteitä kunnostetun rikastushiekka-alueen läheisyydestä, pohjavedestä ja järvestä sekä tarkkailemalla mahdollisia painumia ja korjaamalla eroosiovaurioita kunnostetulla alueella.

– Alueen tulevasta käytöstä ei ole vielä tehty päätöksiä. Arvioisin, että kunnostetun alueen ympäristötekninen toiminta, rakenteen pysyvyys ja jälkihoitotarpeen pituus määrittävät keskeisesti kunnostetun alueen loppukäyttöä, sanoo yhdyskuntatekniikan päällikkö Ari Jokihaara Ylöjärven kaupungilta.
Kunnostetulla alueella voi Jokihaaran mukaan ilmetä aluksi suuriakin muodonmuutoksia sekä pehmeitä alueita.
– Osa kunnostetusta rakenteesta on tehty talvityönä, minkä vuoksi mahdollisesti rakenteessa jäätynyt ja routaantunut maa-aines voi lämpimänä aikana sulaessaan synnyttää myös onkaloita. Tämä on hyvä huomioida liikuttaessa jalan alueella, Jokihaara muistuttaa.

Peltosaarentie yksityiseksi tieksi

Alueen poikki kulkee Peltosaarentie, joka on nyt kokonaan kiinteistöjen yksityinen tie. Asemakaavan osa on kumottu Luhalahdentien itäpuoliselta alueelta, mikä tarkoittaa asemakaavassa olleen kadun osalta Peltosaarentien muuttumista yksityiseksi tieksi koko matkaltaan.

Moottoriajoneuvolla ajoon maastossa vaaditaan lupa maanomistajalta. Rikastushiekka-alueella on usean maanomistajan maa-alueita. Jokihaara toteaa, ettei Ylöjärven kaupunki anna lupaa moottoriajoneuvoilla liikkumiseen kunnostetun rakenteen päällä.
Alueen kunnostamisen jatkotoimenpiteitä suunniteltaessa kaupunki tekee yhteistyötä lupaviranomaisen, eli Pirkanmaan ely-keskuksen kanssa. Toistaiseksi alueelle ei ole levitetty ruokamultakerrosta, mutta muutamissa kohdissa on tehty pieniä koekylvöjä maa-aineksen sitomiseksi.
– Koekylvöt onnistuivat varsin hyvin silttisessäkin maassa ilman multakerrosta, Jokihaara sanoo.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

VILJAKKALA 28.12.2022 10:45 Tilaajille

Tukes hyväksyi varauksen malminetsintäluvan laajentamiseen Viljakkalassa

VILJAKKALA 25.11.2022 14:40 Tilaajille

Maanpeiton vaikutuksia Haverissa seurataan vuosia – Rikastushiekan peitoksi levitetty maakerros tiivistää pohjamaata ja työntää vettä aluetta ympäröiviin ojiin.

MIELIPIDE 10.11.2022 14:00 Tilaajille

Lukijalta: Miksi Haverin aluejätepiste suljettiin? – Taustalla on pitkään jatkunut väärinkäyttö, vastaa Pirkanmaan Jätehuolto

HÄMEENKYRÖ 27.10.2022 08:30 Tilaajille

Myllykolun museon pärekatto uusittiin – ”Nykyaikana auringon paahde on kovempi kuin aiemmin”

VILJAKKALA 20.10.2022 11:00 Tilaajille

Haverin kunnostustyöt päättyivät – Kustannusarvio alittui yli 1,6 miljoonalla eurolla