JÄMIJÄRVI 25.10.2022 08:30

Reilut 600 suunnistuksen ystävää haki rasteja Jämillä – miesten voittaja haaveilee muuallekin samanlaisia maastoja

Juho-Veikko HytönenJämi Suunnistusmaraton keräsi Nouskin järjestämänä jälleen yli 600 suunnistajaa Jämin nopeille mäntykankaille.

Sunnuntain tapahtumaan osallistui 633 suunnistajaa. Kilpasarjoja riitti 12-vuotiaista aina 85-vuotiaisiin asti. Jämillä aina suositut kuntosarjat keräsivät jälleen suuren joukon kilpailun ulkopuolisia suunnistajia. Matkavaihtoehtoja tarjottiin viidestä kilometristä 25 kilometriin saakka.
Kilpailun yksi kohokohta on yhteislähtö, johon osallistui tällä kertaa lähes 600 kilpailijaa. Lähtöpaikkana toimi näkötornin vieressä sijaitseva hiekkakenttä, josta suunnistajat lähtivät alas harjunrinnettä. Tällä kertaa rastit oli laitettu lentokentän länsipuolen kankaille.


Naisten voittaja uskalsi kokeilla pitkiä matkoja Jämillä

Yleisessä sarjassa suunnistusmaratonin voitot menivät Suvi Heittolalle ja Luukas Valtoselle. Porin Rastikarhuja edustava Heittola karkasi naisten 18 kilometrin radalla omille teilleen puolen välin tietämillä.

– Tein alusta asti omaa työtä, mutta en tietenkään tiennyt tarkkaan tilannetta. Ensimmäisten perhoshajontojen jälkeen näin, että olen edellä, eikä sen jälkeen muita näkynyt, Heittola kertoi kilpailustaan.
Maalissa Espoon Suunnan Liisa Nokelainen oli jäänyt kaksi ja puoli minuuttia. Kolmanneksi suunnistanut Rasti-Jussien Miisa Mantere tuli maaliin kolme minuuttia Heittolan takana.
Suomen kansalliseen kärkeen kuuluva Heittola ei pidä erikoispitkiä matkoja omana vahvuutenaan, mutta Jämin helppokulkuiset maastot madaltavat kynnystä suunnistaa pitkiäkin matkoja.
– Jämin maastot ovat sen verran mukavia, että täällä on mukava haastaa itsensä kauden päätteeksi. Ehkä vielä jossain vaiheessa uskallan lähteä myös erikoispitkän matkan SM-kilpailuun.


Miesten voittaja toivoo lisää kisoja samanlaisiin maastoihin


Miesten 25 kilometrillä Luukas Valtonen kehui fyysistä suorittamistaan, mutta muutama virhe helpossa maastossa jättivät hampaankoloon. Toiseksi sijoittunut OK77:n Hannes Holmback jäi Valtosen kyydistä, kun voittaja kiihdytti vauhtia hieman puolivälin jälkeen.

Valtoselle voitto oli suunnistusmaratonilla jo neljäs peräkkäinen. Erikoinen maasto saa hänet palaamaan Jämille joka vuosi.
– Mielestäni Suomessa pitäisi olla enemmänkin tällaisia kilpailuja vastaavissa maastoissa. Tuntuu, että nykyään ainakin pääsarjojen kilpailussa radat viedään ikäviin maastoihin. Tällainen kangasmaasto on virkistävää vaihtelua, kun maastopohja on lähes koko ajan todella hyvää. Suunnistuksellisesti tämä ei ole ehkä kaikkein mielenkiintoisinta, mutta hyväkulkuisessa metsässä juokseminen on todella hauskaa.
Jämi Suunnistusmaraton järjestetään taas vuoden 2023 lokakuussa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 19.9.2023 13:00 Tilaajille

Kaksi Nouskin kasvattia lähtee EM-kisoihin – Teemu ja Maiju Oksanen mukana arvokisakauden päätöksessä Italiassa

JÄMIJÄRVI 17.9.2023 15:00 Tilaajille

Uusi pyöräilyreitti ohjaa Jämin geologisille kohteille – Viitoitus tulossa syksyn aikana

JÄMIJÄRVI 6.9.2023 17:00 Tilaajille

Ravintolavieraat, mökkivuokraukset... – Hiihtotunnelin sulkeminen vie asiakkaita muiltakin Jämin palveluilta

JÄMIJÄRVI 1.9.2023 10:00 Tilaajille

Jämille halutaan suurtapahtumia, ja kunta hakee kehitystyöhön hankerahoitusta

IKAALINEN/ČESKÁ LÍPA 3.8.2023 11:00 Tilaajille

Nouskin Teemu Oksanen suunnisti maailmancupin sprintissä seitsemänneksi