HÄMEENKYRÖ 1.6.2023 15:00

Rautakansan paja valmistuu kesäksi – avoimien ovien päiviä suunnitteilla parin kuukauden välein

Sakari Ilomäki

Vuoden 2022 keväällä joukko Ikatalla opiskelleita tai sieltä valmistuneita käsitöiden taitajia perusti Rautakansa ry:n ja ryhtyi valmistelemaan yhteistä työskentelytilaa Hämeenkyröön. Paikallisen kansalaisopiston liittäminen osaksi Petäjä-opistoa jätti Tuohelan verstasnavetan vaille käyttöä.

Nyt Rautakansan paja -projekti on edennyt kalkkiviivoille ja kesäkuun alussa yhdistys pitää pajallaan avajaiset kutsuvierasjoukolle, johon kuuluu muun muassa Ikatan väkeä, käsityöläiskollegoita ja muita, jotka ovat eri tavoin auttaneet hankkeessa.

– Valtaosa pajalla olevista työkaluista ja koneista on saatu lahjoituksena, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Halla-aho.

Rautakansa ry:ssä on seitsemän jäsentä, muun muassa puukontekijä, koruseppä, koristeveiston kisälli, metalliseppä, hitsari ja puuseppä. Jäsenten määrä voi kasvaa, mutta tuskin tusinaa suuremmaksi.

– Koska paja on ensisijaisesti jäsenten työskentelytila, kovin suureksi joukkoa ei voi kasvattaa, sanoo puukontekijä, puukkosepän erikoisammattitutkintoa suorittava Martti Lehtonen.

Yleiset avajaiset elokuussa

Pajan käyttötarkoituksen vuoksi se ei ole jatkuvasti avoinna vierailijoille, mutta avoimien ovien päiviä on suunnitteilla ainakin muutaman kerran vuodessa.

– Ehkä yksi päivä joka toinen kuukausi, Halla-aho pohdiskelee.

Yleisölle avoimista avajaisista tai niiden ajankohdasta yhdistyksessä ei ole tehty virallista päätöstä, mutta elokuun puolivälin jälkeen Hämeenkyrössä järjestettävään Landefest-viikonloppuun avajaiset sopisivat Halla-ahon mukaan luontevasti.

Rautakansa ry:n on tarkoitus vuokrata pajaa työskentelytilaksi myös muille kuin jäsenilleen.

– Pitempiaikainen työskentely pajalla edellyttää jäseneksi liittymistä. Koska paja luokitellaan tulityötilaksi, pitää täällä työskentelevillä olla myös asianmukaiset luvat, Halla-aho sanoo.

Työtilat on jaettu osastoiksi, joista metallitöille varattu tila on suurin. Omat osastot on myös puuntyöstöön ja nahan käsittelyyn.

– Puhdastyötilassa onnistuu esimerkiksi liimaus ja nahan värjäys, Halla-aho kertoo.

Käsityöläisten yhdistyksen resurssit ovat ennen kaikkea sen jäsenten taidoissa ja osaamisessa. Pajan varustelun täydentämisessä tarvittavien taloudellisten resurssien kartuttamiseksi yhdistys aikoo hakea avustuksia.

– Tuohon yhteen nurkkaan on tarkoitus rakentaa koneistuskeskus, Lehtonen kertoo.

Rautakansan pajan kuulumisista yhdistys kaavailee viestivänsä sosiaalisessa mediassa, todennäköisesti ainakin Instagramissa, mahdollisesti myös Facebookissa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 4.12.2023 09:00 Tilaajille

Heikki Halla-aho perusti Ikaalisiin pelikahvilan, joka on auki iltaisinkin – Yhtä peliä hän ei kuitenkaan suostu pelamaan, sillä se tuhoaa ihmissuhteet

HÄMEENKYRÖ 11.3.2023 10:00 Tilaajille

Teknisen työn tunti sytytti innon tehdä veitsiä ja oppia aina vain paremmaksi – ”Jos en keksi parannettavaa, varmaan lopetan”

HÄMEENKYRÖ 15.9.2022 19:00 Tilaajille

”Kyllä täällä tämän vuoden aikana taotaan” – nuorten käsityöläisten perustama yhdistys talkoilee jäsenilleen verstasta Hämeenkyröön

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 25.5.2022 17:00 Tilaajille

Rautakansa rakentaa seppien pajan Hämeenkyröön – ”Viimeistään elokuussa siellä lyödään kuumaa rautaa”