HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 25.5.2022 17:00

Rautakansa rakentaa seppien pajan Hämeenkyröön – ”Viimeistään elokuussa siellä lyödään kuumaa rautaa”

Sakari Ilomäki

Tuohelan verstasnavettaan Hämeenkyrön Palonkulmalle rakentuu alkukesän aikana monen sepän paja, jossa pääsee seuraamaan ja mahdollisesti kokeilemaankin taontaa. Luvassa on työnäytöksiä ja lyhytkursseja, mutta ennen kaikkea yhteinen työtila, jossa käsityöammattilaiset yhdistävät voimansa ja osaamisensa.

Toukokuun lopussa tila vapautuu Hämeenkyrön kansalaisopiston käytöstä, ja joukko Ikatan käsityöammattilaisia ryhtyy muokkaamaan itselleen yhteistä pajaa.

Yhteispajan perustajayhdistys Rautakansa ry:ssä on tällä hetkellä kahdeksan jäsentä, joista neljä kokoontui opinahjonsa Ikatan metalliosastolle ahjon ääreen kertomaan suunnitelmistaan.

– Pajasta tulee vieraille avoin, vaikka joka paikkaan pajalla vieraita ei tietenkään voi päästää turvallisuussyistä, sanoo Heikki Halla-aho, joka on kerryttänyt käsityötaitoja niin puuseppäkoulussa, koristeveistossa kuin erikoismetallin artesaaniopinnoissa Ikatalla.

Etelä-Pohjanmaan Alajärveltä kotoisin olevalla 32-vuotiaalla Halla-aholla on siis hyvin hallussa eri materiaalien työstäminen. Raudasta Halla-aho valmistaa mieluiten erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä.

Käyttöesineitä, koruja ja veitsiä

Nelikon nuorin, hämeenkyröläinen Nestori Widenoja suuntasi Ikatalle suoraan peruskoulusta ja vasara tarttui nuorukaisen käteen luontevasti.

Widenoja tykkää muotoilla muun muassa erilaisia ruuveja ja nauloja uusiin käyttötarkoituksiin.

Liina Kirjavainen on valmistunut Ikatalta erikoismetallin artesaaniksi ja suorittaa parhaillaan hienopuusepän opintoja. Entuudestaan hänellä on hopeasepän tutkinto ja Kirjavainen tekeekin pääasiassa koruja.

– Materiaaleina hopea, kupari, pronssi ja messinki. Ja kyllä raudastakin voi koruja valmistaa.

Etelä-Pohjanmaan Soinista kotoisin oleva Martti Lehtonen innostui puukkojen teosta jo peruskoulussa ja on valmistanut niitä harrastuksena siitä lähtien. Lukion jälkeen Lehtonen tuli Ikatalle metalliosastolle ja veitsiä syntyy pääasiassa tilaustöinä.

Siinä missä Halla-aho ja Widenoja voivat monissa töissä käyttää kierrätysmateriaalia, Lehtosen on tiedettävä ja tunnettava tarkasti raaka-aine, josta ryhtyy veistä takomaan.

– Teen veitsiä pääasiassa tilaustöinä ja materiaalina olen käyttänyt niin perushiiliterästä, ruostumatonta terästä kuin pulveriterästäkin, Lehtonen kertoo.

Yhteinen paja tuottaa synergiaetuja

Rautakansan yhteispaja tarjoaa käsityöyrittäjille työyhteisön ja säästää kuluissa, kun kaikkien käyttämiä perustyökaluja ei jokaisen tarvitse hankkia tai valmistaa itse.

Ahjo, alasimia, vasaroita, pihtejä, erilaisia välityökaluja ja rei'ittimiä, alipainevalulaitteet ja noin satavuotias konevasara. Työvälineiden lista on hengästyttävä.

– Koska paja on tulityötila, tarvitaan tietenkin myös sammutinpeitteitä ja sammuttimia. Samoin pitää huolehtia riittävistä suojaetäisyyksistä palaviin rakenteisiin, Halla-aho toteaa.

Monen sepän pajaa päästään rakentamaan kesäkuun alussa, ja avajaiset on luvassa myöhemmin kesällä. Tarkkaa ajankohtaa avajaisille ei toukokuussa kukaan uskaltanut luvata.

– Viimeistään elokuussa siellä lyödään kuumaa rautaa, Halla-aho vakuuttaa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 22.10.2024 07:00 Tilaajille

Soitinrakennuksen opetusta Ikatalla jo 40 vuotta: ”Opetuksen ansiosta Suomeen on syntynyt uusi kitaranrakentajasukupolvi”

IKAALINEN 16.9.2024 11:00 Tilaajille

Ikatalla kilisteltiin laseja: ”Unescon lasialan päätöksestä on otettava kaikki hyöty irti”

IKAALINEN/TAMPERE 27.4.2024 10:00 Tilaajille

Kirja: Ikatalla opettavan Mikko Kangasjärven elämäkerta avaa haitaripojan kasvutarinan Yön pianistiksi

IKAALINEN 21.3.2024 19:00 Tilaajille

Ikatalaiset jälleen voitokkaina valtakunnallisessa kulttuurikilpailussa – Saaliina yksi kulta, kaksi hopeaa, neljä pronssia

IKAALINEN 7.12.2023 15:00 Tilaajille

Lasialan käsityötaito pääsi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon – ”Ikaalinen nousi maailmankartalle”