IKAALINEN 4.6.2024 09:00

Puistofilosofia pyyhkii pölyt sivistykseltä – Tapahtuman rönsyt ulottuvat ympäri Suomen

Nina Ylinen




Kesän puhuttavin festivaali Puistofilosofia pölyttää tänä vuonna sivistyksen käsitettä. Ajattelulle ja keskustelulle pyhitetty viisipäiväinen tapahtuma järjestetään jo 14. kerran.

Päätapahtumapaikkana on edelleen Ikaalisten keskuspuisto. Siellä keskustelua ovat kannattelemassa esimerkiksi presidenttiehdokkaanakin ollut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, joka tarttuu sodan ja yhteiskunnan ajatuksiin.
Keskuspuistossa keskustellaan myös kauneuden käsitteestä, antiikin ja roomalaisten magiakäsityksestä, ja siitä, miten tieto muuttuu sivistykseksi. Keskuspuistossa käydään myös päivittäin vapaata keskustelua.
Tapahtumapaikkoina ovat tuttuun tapaan myös Juhlatalo Oma Tupa, Bar No Name ja Rahkola, jossa aiheina ovat muun muassa enkelihenkisyys sekä vuoden tiedetoimittaja Niko Kettusen alustus geeniteknologiasta.
Puistofilosofia-viikko järjestetään Ikaalisissa 16–20. heinäkuuta. Ohjelma on kaikilla avoin, esteetön ja maksuton.

Sisartapahtumia

Ikaalisten Puistofilosofia on versonut sisartapahtumia ympäri Suomen.

– Ensimmäiseksi tapahtuma levisi Helsinkiin. Haagan Puistofilosofiassa filosofoitiin vuosina 2021 ja 2022. Alppiruusupuistossa kävi pari tuhatta ihmistä, tapahtuman järjestäjä Antti Sorri muistelee.
Akaassa on filosofoitu vuodesta 2022 lähtien kaksipäiväisessä tapahtumassa. Puistofilosofiaa on luvassa myös Oulussa kulttuuripääkaupunkivuonna 2026.
Ei sovi unohtaa myöskään naapurikunnan satelliittitapahtumia: syyskuussa järjestetään toista kertaa Hämeenkyrön puistofilosofia. Urkin Piilopirtillä Pinsiössä on etkoiltu jo parina aikaisempana vuonna. Tänä kesänä aiheena on professori Radoslaw Grytan 13 vuoden aikana kuratoimat näyttelyt.
– Miksi hän hyväksyi toteutetut teokset ja miksi hän hylkäsi teosehdotuksia? Se on hyvä taiteen estetiikan kiemuroihin sukeltava aihe, Sorri kertoo.
Saattaa olla, että inspiroituneita filosofointeja järjestetään muuallakin.
– Minulta on tiedusteltu usein keskustelufestarin järjestämisen mahdollisuudesta. Kaikista niistä ei tihku tietoja Ikaalisiin saakka.

Nuoret mukana

Lapset ja nuoret ovat tärkeä osa Puistofilosofiaa. Antti Sorri kertoo, että Ikaalisten lukion filosofian opiskelijat ovat osallistuneet filosofiaviikkoon monilla eri tavoin vuodesta 2017.

– Nuoret ovat esimerkiksi järjestäneet omia keskustelutilaisuuksiaan. Heidän esittämänsä aiheet ovat aina todella kipunoivia, heillä on älykäs ja raikas näkökulma. Heillä on uskallusta haastaa auktoriteetteja ja vakiintuneita käsitystapoja, Sorri hehkuttaa.
Nuoremmille on ollut oma Lasten filosofia -tapahtumansa vuodesta 2016 alkaen. Tapahtumassa on ollut satuhetkiä, teatteria ja muita tapoja vahvistaa filosofista näkökulmaa leikin ohella.
– Lapset ovat täydellisiä, luonnollisia filosofeja. He esittävät kysymyksiä, joita me aikuiset emme osaa esittää.

Roppakaupalla yhteistyötä

Puistofilosofian rönsyt kurottavat yhteistyöhön myös monien muiden tahojen kanssa. Pitkäaikaisin yhteistyökumppani on Suomen Akatemia. Tänä vuonna akatemia on sivistysteeman myötä tavallista suuremmassa roolissa. Keskuspuistossa järjestetään Sivistys tarvitsee sinua! -keskustelu, jossa keskustelemassa ovat akateemikko Ilkka Niiniluoto, akatemiatutkijat Timo Miettinen ja Säde Hornio sekä väitöskirjatutkija Lotta Vuoria. Tilaisuuden juontaa Ylen Kulttuuriykkkösen toimittaja Jakke Holvas.

– Sivistys saa ansaitsemansa kunnianosoituksen!, Sorri innostuu.
Muitakin yhteistyökumppaneita tapahtumalla on: Eurooppalaisen filosofian seura on ollut tavalla tai toisella mukana melkeinpä alusta asti. Suomen Filosofinen yhdistys on ollut mukana vuodesta 2019.
Uusi yhteistyö on aloitettu Tampereen yliopiston filosofian opiskelijoiden ainejärjestö Aatos ry:n kanssa.
– On ilo saada filosofian opiskelijat mukaan tekemään festivaalia, Sorri toteaa.

Palkittu ja paikallinen


Ikaalinen ja Puistofilosofia kuuluvat yhteen. Viime vuonna kävijöitä oli yli 2 500. Vierailijoiden määrä on kasvanut joka vuosi ja monelle filosofiaviikosta on tullut jokakesäinen tapaamispaikka.
– Kaveriporukat tapaavat toisiaan viiden päivän ajan joka kesä, Sorri kertoi vuoden 2023 haastattelussa tapahtuman hengestä.
Puistofilosofia saa Ikaalisten kaupungilta kulttuuriavustusta. Toinen tärkeä paikallinen kumppani on Ikaalisten Säästöpankkisäätiö.
– Taideyhdistys Taika ry on myös ollut pitkäaikainen yhteiskumppani kesänäyttelynsä ansiosta, Sorri kertoo.
Myös talkoolaiset ovat olennainen osa Puistofilosofia-viikkoa.
Puistofilosofia on myös palkittu tapahtuma: se sai tänä vuonna valtakunnallisen tiedeviestintäpalkinnon.

Palkinnon perusteissa korostetaan Sorrin sinnikkyyttä ja kekseliäisyyttä.

– Pienestä keskustelutilaisuudesta on rakentunut merkittävä vuosittainen tiedetapahtuma, joka houkuttelee heinäkuussa Ikaalisiin kaikenikäisiä osallistujia ympäri Suomea, Suomen tiedetoimittajain liitto perustelee.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 23.7.2024 14:25 Tilaajille

Katso video: Tiedetoimittajain liiton Ulla Järvi kävi ensimmäisen kerran Puistofilosofiassa – Mitä jäi mieleen?

IKAALINEN 23.7.2024 13:03 Tilaajille

Katso video: Mitä puistofilosofiassa keskustellut tutkija Timo Miettinen ajattelee sivistyksestä?

IKAALINEN 10.7.2024 07:00 Tilaajille

Vuoden tiedetoimittaja haastaa puistofilosofeja pohtimaan geenimuokkaukseen liittyviä kysymyksiä – ”Aiheesta on hyvä käydä yhteiskunnallista keskustelua”

IKAALINEN 7.5.2024 09:00 Tilaajille

Ikaalinen muisti Puistofilosofiaa ja Antti Sorria – Ensi kesän tapahtumassa mukana muun muassa Mika Aaltola ja Ilkka Niiniluoto

PÄÄKIRJOITUS 6.3.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Tapahtumat ovat tärkeitä käyntikortteja – Potter-illasta olisi isoksikin vetonaulaksi