IKAALINEN 31.3.2021 08:40

Poliisin uusi tutkinnanjohtaja on erityisen huolestunut huumerikollisuuden kasvusta

Terhi Palonen

Ikaalisten ja Sastamalan poliisiasemien tuore tutkinnanjohtaja Antti Leppilahti on erityisen huolestunut huumeisiin liittyvien rikosten määrän kasvusta.

– Huumeet johtavat moneen muuhun ongelmaan, kuten syrjäytymiseen sekä terveys- ja mielenterveysongelmiin. Huumeet vievät lisäksi omaisuus-, ja väkivalta-ja liikennerikollisuuteen, Leppilahti sanoo.
– Huumeet ovat meidän kaikkien lähellämme. Ei ole enää sellaista paikkaa, missä ei olisi huumeita ja niiden käyttäjiä, hän muistuttaa.
Leppilahti on työskennellyt vakinaisena rikoskomisariona ja tutkinnanjohtajana Sastamalan ja Ikaalisten poliisiasemilla helmikuun alusta. Työt hän aloitti jo kuitenkin viime vuoden lopulla viransijaisena.

Tausta Poliisihallituksessa

Uuden rikoskomisarion tausta on mielenkiintoinen. Leppilahti siirtyi poliisin kenttätehtäviin alan korkeimmalta paikalta, Poliisihallituksesta. Siellä hän työskenteli kuusi vuotta rikostorjunnan vastuualueen poliisitarkastajana. Sitä ennen hän toimi Helsingin poliisilaitoksella 25 vuotta, josta reilut 10 vuotta tutkinnanjohtajana, pääasiassa väkivaltarikosten tutkinnassa.
Poliisihallituksessa Leppilahden työnä oli ohjata ja kehittää rikostutkintaa. Nyt hän itse on tämän työn perustasolla.
– Onhan tämä iso loikka erilaiseen työympäristöön, mutta tämä on konkreettista työtä, josta pidän. Paikallistasolla työkenttäni on paljon aikaisempaa laajempi.
Leppilahti johtaa Sastamalan ja Ikaalisten poliisasemien tutkintaryhmien toimintaan. Ikaalisten poliisiaseman toiminta-alueeseen kuuluvat Ikaalisten lisäksi Hämeenkyrö, Parkano ja Kihniö. Sastamalan alueeseen kuuluu myös Punkalaidun.

Rikokset entistä vaikeampia ja työläämpiä selvittää

Rikosten tutkinta-ajat ovat venyneet huomattavasti viime vuosien aikana, ja Leppilahden mukaan suunta ei ole valitettavasti taittumaan päin.
Ikaalisten poliisiaseman alueella on tällä hetkellä tutkinnassa avoinna noin 500 juttua. Tutkijoita on kuusi, ja Leppilahti johtaa heidän tekemäänsä tutkintaa.
– Vuosittain tälle ryhmälle tulee alueelta noin 1 500–1 600 juttua, joten työtahti on kova, Leppilahti sanoo.
Tutkinta-aikojen pitkittymiseen yhtenä suurimpana syynä on poliisin resurssipula eli tutkijat ovat ylityöllistettyjä. Tutkinta-aikoja pidensi myös vuonna 2014 voimaan astunut uusi esitutkinta- ja pakkokeinolainsäädäntö, joka toi tutkintaprosessiin lisää uusia toimenpiteitä ja vaiheita.
– Tutkintaan ohjatut resurssit ovat pienet senkin takia, että poliisitoiminnan pääpaino on turvata kansalaisille poliisin kiireellinen apu, Leppilahti muistuttaa.
Rikokset ovat myös entistä vaikeampia ja työläämpiä selvittää, koska esimerkiksi netissä tapahtuva rikollisuus lisääntyy kovaa vauhtia, Leppilahti sanoo.

Tutkinta voi vaatia vuosien työn

Nykyisin yhden tutkinnan keskimääräinen kesto on 130 päivää.
Rikoskomisario kuitenkin painottaa, että pyrkimys tutkinta-aikojen lyhentämiseen on ensisijainen tavoite.
– Ei ole kenenkään etu, että asioiden käsittely kestää, hän huomauttaa.
Kun poliisi epäilee, että ilmoitetussa asiassa on tapahtunut rikos, alkaa esitutkinta.
– Tutkinnan kesto riippuu rikoksen laadusta. Yksinkertaiset ja selkeät rikostapaukset ovat tutkittavissa nopeammin. Laajat tai vaikeasti selvitettävät tapaukset vievät enemmän aikaa. Jonkun jutun tutkinta voi siis viedä vain päivän, mutta on juttuja, joiden tutkinta vaatii vuosienkin työn, Leppilahti kertoo.
Esitutkinnan päättyessä asiasta tehdään kirjallinen päätös, joka toimitetaan asianosaisille. Poliisi lähettää valmiin esitutkintapöytäkirjan syyttäjälle syyteharkintaan. Syyttäjä tutustuu asiaan ja harkitsee, nostaako syytteen rikoksesta epäiltyä kohtaan vai ei.
Leppilahden mukaan vähäisten rikosasioiden tutkintaa ei voi keskeyttää automaattisesti. Nykyisin kaikilla poliisilaitoksilla onkin samanlaiset ohjeet esikäsittelystä. Niillä on haluttu varmistaa myös se, että tutkintaan päätyvät rikostorjunnan tarkoituksen kannalta oikeat jutut.
– Jos tutkinta ei aloiteta tai ei jatketa, rikosasian asianomaisilla on oikeus saada selkeät perustelut päätöksestä, Leppilahti sanoo.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

VILJAKKALA 11.4.2024 14:25 Tilaajille

Poliisilla tehtävä Viljakkalassa keskiviikkona – ”Poliisilla ei ole asiasta tiedotettavaa”

PÄÄKIRJOITUS 21.2.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Lisää empatiaa, vähemmän väkivaltaa – Olisiko tarpeen aloittaa itsekkyyden tappotalkoot?

VILJAKKALA 7.2.2024 15:00 Tilaajille

Onko turvallinen olo, viljakkalalainen? – Ylöjärvi kysyy asukkailtaan uhkakuvista

HÄMEENKYRÖ 11.1.2024 17:00 Tilaajille

Poliisi on selvittänyt Aurinkorinnettä piinanneen varkauksien sarjan – Epäilty on myöntänyt teot ja rikosasia etenee syyteharkintaan talven aikana

HÄMEENKYRÖ 13.11.2023 12:30 Tilaajille

Poliisi tutkii torstai-iltana Hämeenkyrössä tapahtunutta epäiltyä katuryöstöä