Piilopirtin uusi näyttely ei kursaile – ”Kell onni on, se onnen näyttäköön”
Urkin Piilopirtin tämänvuotisen näyttelyn teemana on onni. Näyttelyn kuraattorina toimii kuvanveistäjä Sampo Malin, joka on myös Suomen Kuvanveistäjäliiton puheenjohtaja.
– Veistoksia tekee kaikkiaan seitsemän taiteilijaa, ja kaikki teokset ovat tilaustöitä, varta vasten tähän paikkaan suunniteltuja, kertoo Urkin Piilopirtin yrittäjä Jyrki Sasi.
Onnea ja onnellisuutta on tutkittu paljon ja aihetta voi tarkastella erilaisista näkökulmista ja eri tasoilla. Sasi kertoo, että taiteilijat saivat valita, millaisista näkökulmista he tämänkertaista teemaa teoksissaan käsittelevät.
Kell onni on, se onnen näyttäköön -nimen saanut näyttely avautuu 17. kesäkuuta ja on avoinna kuutena päivänä viikossa elokuun 6. päivään asti. Toukokuun puolivälissä uuden näyttelyn teoksia ei Piilopirtin maisemissa vielä ole, ja Sasi kertoo ainakin yhden teoksista valmistuvan vasta näyttelyn avajaisten jälkeen.
Taidetta Piilopirtillä kuitenkin riittää. Viime vuoden näyttelyn teema oli ilmasto, ja sitä käsitteleviä teoksia on vuoden aikana valmistunut lisää.
Vuosien 2022–2024 näyttelyissä yhdistellään Sasin mukaan tiedettä ja taidetta.
– Taide on sanoman väline. Taide auttaa muistamaan, kun viihde auttaa unohtamaan.
– Niin tieteen kuin taiteen voidaan kokea olevan elitististä. Yhdistämällä teoksissa tiedettä ja taidetta viesti välittyy eri tavoin, Sasi kuvailee.
Ilmasto-teemaan liittyvistä töistä Sasi nostaa esiin teoskokonaisuuden Laavu, joka on rakentunut akatemiaprofessori Markku Kulmalan aiheesta ”Nanopartikkeleista gigacityiksi”.
– Kokonaisuuteen kuuluvat taidetulisija, laavun penkeillä olevat tyynyt ja kattoon kiinnitetyt lasiplafondit, Sasi kertoo.
Henrik Härkösen betoniveistoksessa Earth Castle, Maalinna, on muokattu perinteinen linnoituksen näkökulma toiseksi. Teoksen linnassa on portaat, mutta linnaan ei nousta vaan laskeudutaan. Linnasta ei katsota ympäröivää maastoa yläviistosta vaan samalta tasalta.
Seuraavankin kesän näyttelyn teema on jo tiedossa, Sasi kertoo vuoden 2024 aiheena olevan tekniset innovaatiot.
Kokoelma karttuu tilaustöillä vuosittain
Urkin Piilopirtti on taidehotelli, kokouskeskus ja taidemuseo, vuodesta 2021 alkaen myös Museokorttikohde ja Museoliiton jäsen. Piilopirtin taidekokoelma karttuu ja laajenee, kun uusia tilaustöitä tehdään näyttelyihin kymmenkunta vuosittain.
Sasi sanoo tavoitteenaan olevan, että Urkin Piilopirtin taidemuseo pääsisi valtionavun piiriin.
– Valtionavun saamisen edellytykset taidemuseolle ovat tiukat. Museolla pitää olla omissa kokoelmissaan ammattitaiteilijoiden teoksia ja museolla pitää olla kaksi amanuenssia, Sasi kertoo.
Onnea ja onnellisuutta voi tutkailla Urkin Piilopirtillä kesänäyttelyn lisäksi myös keskustellen, kun heinäkuussa siellä järjestetään onnellisuusfilosofiatapahtuma, joka on liitännäinen Ikaalisten Puistofilosofia-tapahtumaan. Saunomisen tuottamaa onnea on mahdollista kokea savu- ja taidesaunoissa perjantaisin keskikesällä.
Juhannusviikolla Piilopirtillä on tarjolla kesäillan jazzia, kun saksofonisti Manuel Dunkel konsertoi pianisti Martin Listabarthin kanssa.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!