IKAALINEN 5.6.2023 10:00

Perinteistä haitarimusiikkia ja Oman Tuvan intiimiä tunnelmaa – Sata-Häme Soi juhlii tänä vuonna nelikymppistä Kultaista Harmonikkaa

Liisa Raipala

Tämän kesän Sata-Häme Soi -harmonikkafestivaalit on koottu neljään pääasialliseen tapahtumapaikkaan, joissa on taiteellisen johtajan Sami Pirttilahden mukaan kaikissa oma henkensä.

Harmonikka soi juhlilla tänä vuonna keskiviikosta 28. kesäkuuta sunnuntaihin 2. heinäkuuta, ja eniten ohjelmaa on torstaista lauantaihin.
Valkean ruusun areenalla ovat isoimmat tapahtumat, joista juhlien merkkitapahtumana Kultaisen Harmonikan kilpailun 40-vuotisjuhlakonsertti.
– Siinä kuullaan kahdeksaa voittajaa vuosien varrelta: varhaisin on vuoden 1986 voittaja Jukka Lampela, ja nuorin viime vuoden Ville Vehkalahti. Konsertissa on mukava katsaus kilpailun kaanoniin, Pirttilahti sanoo.
Itse hän tunnustautuu fanaattiseksi tangoihmiseksi, ja lauantaina areenalla esiintyykin hänen iso orkesterinsa Pirttilahti Tango Experience, jonka solistina kuullaan Jonna Pirttijokea.
– Konsertti varmasti kolahtaa tangon ystäviin, ja tarjolla on jykevää ja isoa Buenos Airesin tunnelmaa.

Tunnin keikkoja klubihengessä

Omalla Tuvalla yleisölle tarjoillaan perjantaina ja lauantaina yhteensä seitsemän tunnin mittaista konserttia.

– Siinä missä Areena on isolle yleisölle, Omalla Tuvalla on klubihehkeä, intiimimpiä esityksiä lähellä yleisöä. Siellä kuullaan esimerkiksi brasilialaisia rytmejä, sodan ajan lauluja ja Georg Otsin musiikkia.
– Omalla Tuvalla on mielenkiintoisia juttua, yhtenä on Susanna Leppänen & Vallitseva tilanne, joka voitti viime vuonna vuoden kansanmusiikkilevyn palkinnon.
Rokkaavamman musiikin janoisille on tarjolla Jaakko Järvensivun tuottama kokonaisuus Laivarannassa. Perjantai-illassa kuullaan esimerkiksi Uniklubia, lauantaina esiintyy muun muassa Pasi ja Anssi.
Puistossa perinteistä menoa

Festivaalipuisto puolestaan on Pirttilahden mukaan pyhitetty perinteiselle harmonikkamusiikille, ja tänä vuonna puisto on täysin maksuton. Päiväsaikaan siellä esiintyy harmonikkakerhoja, ja iltaisin on vuorossa puistotanssit.

– Lauantaina kello 17 puistossa on perinteinen yhteissoitto Veikko Ahvenaisen johdolla. Mukaan toivotaan kaikkia juhlilla soittavia ja myös harmonikan mukaan ottaneita juhlavieraita. Kappalelista julkaistaan festivaalien ohjelmassa.
– Yhteissoitto on ollut tosi suosittu juttu. Viime vuonna kyselin juhlilla olleiden tunnelmia, ja moni toivoi yhteissoittoa. Myös perinteistä harmonikkamusiikkia toivottiin, ja sillä pitää olla juhlilla vahva jalansija.
Pirttilahti palauttaa perinteistä harmonikkamusiikkia myös Kultaisen Harmonikan kilpailuun: finalisteille on arvottu jokaiselle oma perinteisen harmonikkamusiikin kappaleensa, ja toinen kappale on vapaavalintainen.

Ennakkotunnelmat Jämijärvellä

Festivaalien ennakkomaistiaiset koetaan jo keskiviikkona 28. kesäkuuta Jämijärvellä. Lasse Pihlajamaan Äiti-muistomerkillä on perinteinen musiikkituokio, jonka jälkeen koulukeskus Pääskyssä esiintyvät Jämijärven pelimannit, Vesa Formunen ja Ville Vehkalahti.

Harmonikan lisäksi kuullaan norjalaista Hammerfest Musikforening -puhallinorkesteria. Sen solistina esiintyy ikaalilainen Antti Nissilä, joka Norjan-vuosinaan johti okesteria.
Nyt odotetaan mielenkiinnolla, miten hyvin ihmiset lähtevät koronanotkahdusken jälkeen liikkeelle.
– Tästä kesästä saadaan signaalia siihen, millaisilla resursseilla lähdetään rakentamaan vuotta 2024. Suuntaviivoja on jo vedetty ensi vuodelle ja vuodelle 2025.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 25.1.2024 09:00 Tilaajille

Tapahtumat houkuttelevat matkailijoita Ikaalisiin – Puistofilosofian osallistujista 95 prosenttia suosittelisi tapahtumaa muillekin

PÄÄKIRJOITUS 20.9.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Harmonikkaa ei kannata hukata – Toivottavasti Sata-Häme Soi -juhlille löytyy jatkoa uudessa muodossa

IKAALINEN 14.9.2023 10:15 Tilaajille

Kultainen ja Hopeinen Harmonikka saattavat jatkua – Kiinnostusta kilpailujen järjestämiseen jatkossa on jo osoitettu

IKAALINEN 14.9.2023 07:30 Tilaajille

Koronakesät ja niiden jälkeinen yleisökato koituivat Sata-Häme Soin kohtaloksi – Kaupunki ei enää kata yhdistyksen tappioita

IKAALINEN 13.9.2023 13:45 Tilaajille

Sata-Häme Soi ry on hakeutunut konkurssiin