PÄÄKIRJOITUS 27.7.2022 07:00

Pääkirjoitus: Talkoisiin tarvitaan houkuttimia – ” Vaikeina aikoina talkoilla on ylläpidetty yhteiskuntaa ja luotu uskoa paremmasta huomisesta”

Terhi Palonen

Tänä kesänä Suomi ja oma seutummekin on pursunnut tapahtumista. Pahimmasta koronakurimuksesta vapautuneena yhdistysten ja seurojen väki on jälleen päässyt tekemään yhteistä hyvää.
Yksi ongelma tekemisessä on ja on ollut jo pitkään: talkoolaiset alkavat ikääntyä ja käymään vähiin.
Moni yhteisö tuskastelee talkooväen pienentyessä.. Aktiivisuus kasaantuu, niinpä monessa tapahtumassa puurtavat yhdet ja samat tekijät.
Toki valonpilkkujakin on, ja talkooporukoihin saadaan tämän tuosta uusiakin kasvoja, mutta liian vähän.
Talkoolaisia pitäisi osata houkutella. Monelle yksinäiselle talkoista voi löytyä uusia ystäviä. Talkootyö voi olla myös vastapainoa joutilaisuudelle, sohvalla makoilulle ja ruudun tuijottamiselle. Parhaimmillaan talkoo antaa uutta vireyttä elämään, sillä hyvässä porukassa nauru raikaa ja juttu luistaa.
Talkootyöhön pitää myös kouluttautua. On tärkeää, että talkoolaiset ohjeistetaan hyvin ja perehdytetään tehtäväänsä ennen tapahtumaa. Tällä tavalla voidaan taata myös se, että tekijä osaa hoitaa vastuunsa tapahtumassa ja on motivoitunut tekemään töitä yhdessä tiimin kanssa.
Vapaaehtoisia houkutellaan mukaan sillä, että he tulevat olemaan osa tapahtumaa. Suomessa muutamat yhteisöt järjestävät valmennuksia nuorille, minkä avulla he saavat osaavia nuoria avukseen. Tällaista voisi kokeilla meidänkin seudullamme.
Vaikeina aikoina talkoilla on ylläpidetty yhteiskuntaa ja luotu uskoa paremmasta huomisesta. Samalla talkoilla on opetettu lapsille ja nuorille oikeanlaista asennetta auttamisesta.
Elämässä pärjää ilman korkeampaakin koulutusta kolmella sanalla, ja ne ovat päivää, anteeksi ja kiitos. Talkooväkeä pitää osata siis myös kiittää ja kannustaa. Näin heille tulee hyvä fiilis ja he ovat melko varmasti mukana talkooremmissä seuraavallakin kerralla.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

OIVASEUTU 1.1.2023 10:00 Tilaajille

Vuonna 2022 sattui ja tapahtui – muistatko nämä ilmiöt, ihmiset ja uutiset?

PÄÄKIRJOITUS 24.8.2022 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Joko voidaan suunnitella ensi kesää? - ”Tyytyväiset kävijät odottavat varmasti jatkoa”

Uutiset 12.8.2022 13:00 Tilaajille

Sade kiersi kyläseuran rantatapahtuman – ristinolla ja frisbeegolf viihdyttivät Tevaniemessä

IKAALINEN 28.6.2022 19:00 Tilaajille

Joukko aktiivisia ikaalilaisia kokoontui siistimään kaupunkia ja lisää on luvassa – ”Porukalla tekeminen kohottaa kaupungin yhteishenkeä”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 21.5.2022 11:00 Tilaajille

Löytyykö seudulta kulttuuritempausta? – Operaatio Pirkanmaa etsii Hämeenkyröstä ja Ikaalisista pieniä tapahtumia