PÄÄKIRJOITUS 24.4.2024 07:00

Pääkirjoitus: Mihin suuntaan Leppäkoskea viedään? – Ulkomaalaisten sijoittajien kiinnostus suomalaisia energiayhtiöitä kohtaan on lisääntynyt

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Leppäkoski Groupin yhtiökokouksessa suurin omistaja Alfors Oy näytti voimansa. Ikaalisten kaupungin esitys, että toimitusjohtajalle ja hallitukselle ei myönnettäisi vastuuvapautta kaatui kolmen osakkaan äänin, joista suurimpina Alfors Oy ja Sallila Energia. Kaupungin ehdotuksen kannalla oli 69 osakasta, mutta äänimäärä jäi 28 prosenttiin.

UutisOivan ja Ylä-Satakunnan parin viikon takaisessa artikkelissa kerrottiin Alfors Oy:n omistuksen taustoista, ja mukana ovat vahvasti Leppäkosken johto ja hallitus.
Hallinnon valta näkyi myös uutta hallitusta valittaessa. Erovuoroisten tilalle nostettiin kaksi miestä Alforsin taustayhtiöistä: Aki Kallio ja Karri-Pekka Laurén. Tähän asti hallitus on koostunut yhtiön toiminta-alueella vaikuttavista henkilöistä. Aki Kallio on muun muassa kirjoittanut teoksen joukkorahoituksesta yhdessä Alforsia yhtiökokouksessa edustaneen Lasse Vuolan kanssa. Karri-Pekka Laurén puolestaan löytyy Alforsin taustayhtiön lisäksi sijoittajana useista yhtiöistä.
Kiinnostavaksi uusien hallituksen jäsenten taustan tekee se, että vuonna 2018, kun Leppäkoskeen edellisen kerran kohdistui ulkopuolista mielenkiintoa, yhtiön johto maalaili uhkakuvaa, jossa ”vihamielinen valtaaja pystyisi vaihtamaan yhtiön hallituksen mieleisekseen ja riistämään vallan itselleen”. Nyt ulkopuolista valtaajaa ei ole tullut, mutta piensijoittajajoukon näkökulmasta tilanne on sama.
Yle teki viime viikolla jutun ulkomaalaisten sijoittajien lisääntyneestä kiinnostuksesta suomalaisia energiayhtiöitä kohtaan. Leppäkosken taustapeliä ja yhtiökokouksen kulkua seuratessa herää väkisinkin kysymys, mihin Alfors haluaa yhtiötä viedä. Ollaanko yhtiötä valmistelemassa myyntiä tai pilkkomista varten, jotta mukaan tulleet ammattisijoittajat saisivat rahoilleen tuottoa?
Ikaalisten kaupunki vaati kahdeksan muun osakkeenomistajan kanssa erityisen tarkastuksen tekemistä yhtiössä. Tarkastus on ratkaisevassa roolissa yhtiön tulevaisuutta silmällä pitäen. Mikäli tarkastuksessa paljastuu väärinkäytöksiä, yhtiön selvältä näyttävä suunta voi vielä muuttua.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 5.6.2024 09:15 Tilaajille

Päätökset ylimääräisen yhtiökokouksen vaatimisesta syntyivät yksimielisesti – Ikaalinen ja Parkano haluavat vaihtaa Leppäkoski Groupin hallituksen

IKAALINEN 23.5.2024 14:00 Tilaajille

Leppäkosken pienosakkaat keräävät valtakirjoja – ”Vaatimus ylimääräisen yhtiökokouksen koollekutsumisesta tullee ennen juhannusta”

OIVASEUTU 22.4.2024 10:15 Tilaajille

Leppäkosken hallitukseen kaksi uutta jäsentä – Erovuorossa olleet paikalliset korvattiin juristilla ja sijoittajalla Uudeltamaalta

OIVASEUTU 19.4.2024 12:22 Tilaajille

Kuntaomistajat vaativat erityistä tarkastusta Leppäkosken tilinpidosta ja hallinnosta viiden vuoden ajalta

IKAALINEN 18.4.2024 16:08 Tilaajille

Leppäkosken yhtiökokous ei antanut valtuutta osakeannin järjestämiseen – Kuntaomistajat vaativat erityistä tarkastusta