PÄÄKIRJOITUS 14.10.2021 06:00

Pääkirjoitus: Liikenteen riskeihin voi jokainen vaikuttaa – ”Liian paljon näkee koululaisia ja aikuisiakin, jotka kävelevät tien reunaa kännykkäänsä silmäillen”

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Liikenneturvallisuus on aihe, joka puhuttaa aina. Useimmiten keskusten aiheena ovat liikenteen kuolemattomat kuskit: kaaharit, ohittelijat ja rattijuopot. Liikennekulttuurin muutos lähtee asenteista, mutta myös teknisillä toimenpiteillä turvallisuutta voidaan parantaa.
Hämeenkyrössä Telkontiellä liikenneturvallisuutta kohennetaan parhaillaan rakentamalla tielle kaksi hidastetta. Lähiseudun asukkaat ovat olleet huolissaan erityisesti koululaisista, jotka kulkevat tien varressa. Myös Sasissa suunnitellaan jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden parantamista. Pohdinnan alla on kevyen liikenteen väylä, joka johtaisi Sasista Mahnalan koululle saakka.
Ikaalisissa puolestaan Läykkälän alueella turvataan koululaisten matkoja parantamalla katuvalaistusta. Varsinkin syksyn pimeinä aamuina katuvalot tulevat tarpeeseen.
Yhtenä keinona liikenneturvallisuuden parantamiseen on esimerkiksi koulujen läheisyydessä käytetty väliaikaisia nopeusmittareita, joilla halutaan herätellä kuljettajia kovista tilannenopeuksista.
Liikenteen riskien pienentäminen erilaisilla turvatoimilla on tärkeää, mutta jokaisen on hyvä muistaa myös se, että omallakin tekemisellä on paljon merkitystä. Liian paljon näkee koululaisia ja aikuisiakin, jotka kävelevät tai jopa pyöräilevät tien reunaa kännykkäänsä silmäillen. Silloin reitti heilahtaa helposti autotien puolelle. Arvaamaton heilahdus tielle voi olla kohtalokas, jos auto tulee lähellä takana, eikä kuljettajalle jää aikaa reagoida.
Kännyköiden käyttö on riski myös autoilijoiden keskuudessa. Turhan moni sortuu silmäilemään puhelintaan ajon aikana. Silloin keskittyminen ajamiseen herpaantuu ja onnettomuusriski niin kuljettajan itsensä kuin muidenkin tien kulkijoiden osalta kasvaa.
Syyspimeiden myötä jokaisen kulkijan pitäisi muistaa myös näkyvyys. Heijastin antaa turvaa liikkujalle ja helpottaa myös muita kulkijoita. Tummissa vaatteissa iltahämyssä liikkuja on riski ennen kaikkea itselleen.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 16.8.2022 14:00 Tilaajille

Lukijat kysyivät, me selvitimme – miksi Hämeenkyrön yhteiskoulun suojatietä siirrettiin?

IKAALINEN 6.11.2021 15:00 Tilaajille

Valkean ruusun koulun ja liikuntahallin piha-alueen liikennejärjestelyissä mennään turvallisuus edellä – ”Niitä ei ole tehty kenenkään kiusaksi”

HÄMEENKYRÖ 8.9.2021 17:00 Tilaajille

Ristamäentien kautta kulkevalle kiertoliikenteelle olisi ollut vaihtoehto – "Kun ratkaisua on mietitty, nähtiin, että tämä vaihtoehto ei heikennä turvallisuustasoa"

HÄMEENKYRÖ 8.9.2021 16:00 Tilaajille

Katso video: Liikenne Ristamäentiellä on vilkasta arkiaamuisin ja -iltapäivisin – "Emme halua, että oppilaita tuodaan ja haetaan koulun pihalta"

OIVASEUTU 9.8.2021 09:10 Tilaajille

Poliisi valvoo liikennettä koulujen lähistöillä koulujen alkaessa