OIVASEUTU 9.2.2023 13:00

Onnellisuus löytyy luonnosta – ja ruoasta, työstä, villapaidoista, katuvaloista, järvistä, uusista kouluista...Kun onnea lähdetään etsimään, ei tarvitse matkustaa kauas. Toimituksen neljän kunnan alueella tekemä pikagallup paljastaa, että onni löytyy omasta arjesta. Se on luontoa, liikuntaa, työtä ja perhettä. Se on rauhallista kotiseutua ja ihan tavallisia kohtaamisia muiden ihmisten kanssa.

Hämeenkyröläisen Raija Mäkinen on hyvä esimerkki minikyselytutkimuksemme löydöksistä.
– Onnelliseksi minut tekevät lapset, lapsenlapset ja koirani Heta, hän kertoo lumen ja loskan keskeltä.
Hämeenkyrö on osoittautunut hänelle hyväksi asuinpaikaksi, niin kuin oma kotikunta oikeastaan kaikille muillekin haastateltaville. Oivaseudulla on hyvä olla, elää, harrastaa ja tehdä työtä.
Etenkin luonto nousi esille monessa vastauksessa.
– Hämeenkyrön seudulla arvostan sitä, että luonto on joka paikassa lähellä. Aina pääsee metsään polulle kulkemaan, kertoo Mäkinenkin.
– Suosikkimaastojani ovat jokiranta tässä kirkonkylällä ja Kuustenlatva, sieltä kun olen kotoisin.
Ei ole ihme, että luonnon läheisyys koetaan merkitykselliseksi onnen kannalta. Fyysinen aktiivisuus, joka tutkimusten mukaan vähentää masennusoireita ja parantaa mielialaa, kasvaa luonnossa liikkuessa. On jopa tutkittu, että luonnossa tulee liikuttua huomaamatta reippaammin kuin sisätiloissa. Luonto myös elvyttää ja auttaa palautumaan stressistä. Psyykkinen ja kognitiivinen kuormitus vähenee. Jopa immuunipuolustus vahvistuu.
Suomalaiset on valittu viisi kertaa maailman onnellisimmaksi kansaksi. Ainakin osa onnesta tuntuu pesivän täällä: koiran rapsutuksissa, puhtaassa ilmassa ja auki olevassa taivaassa.

– En äkkiseltään keksi Hämeenkyrössä parannettavaa. Tämä on pieni, sopiva paikka.


Gallupeja tekivät Sakari Ilomäki, Tuukka Olli, Terhi Palonen ja Liisa Raipala.”Karhella on hyvät ulkoilumaastot”

– Onnelliseksi tekevistä ja iloa tuottavista asioista minulle ilman muuta tärkeimmät ovat perhe sekä oma ja läheisten terveys.

– Ylöjärven terveyskeskuksesta löytyy hyvät ja monipuoliset terveyspalvelut. Viljakkalasta terveyspalveluita on valitettavasti vuosien mittaan karsittu, mikä on harmillista.
– Karhella on hyvät ulkoilumaastot monenlaiseen liikkumiseen. Kunhan lunta tulee lisää, niin hiihtämään pääsee esimerkiksi Toivolan kuntoradan ladulle. Ja onhan Karhella jonkun verran katuvalaistustakin iltakävelyitä valaisemaan.

Pirjo Malkamäki, Viljakkala


”Arvostan luontoa ja rauhallista ympäristöä”

– Monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja riittävä terveys tuovat iloa. Ulkoliikuntaan Viljakkalassa on melko hyvät puitteet.

– Yritän liikkua säännöllisesti ja monipuolisesti, kävellä muutaman kilometrin lenkkejä kolme-neljä kertaa viikossa ja lisäksi hiihdän, käyn kuntosalilla ja harrastan vesijuoksua.
– Viljakkalassa arvostan seudun luontoa ja rauhallista lähiympäristöä. Täällä löytyy läheltä niin järviä kuin metsääkin, mikä on kaltaiselleni ulkoilmaihmiselle mukavaa.

Pekka Eerikäinen, Viljakkala


”Hämeenkyrössä on taivas auki”

– Minut onnelliseksi saa liikunta. Samoin kirjat, ystävät, hyvä ruoka ja ruoanlaitto. Harrastan monenlaista liikuntaa, kuten lenkkeilyä, kuntosalilla käyntiä ja uintia. Hämeenkyrössä on eläkeläisille hyvin järjestetyt liikuntapalvelut, ainakin keskustassa.

– Hämeenkyrö on hyvä maalaispitäjä, jossa on taivas auki. Ei ole rakennettu korkeita taloja estämään näkymää taivaalle.
– Se, mitä tänne toivoisin, on uimarantojen laittaminen kuntoon. Keskustassa on paljon vettä, mutta ei uimapaikkaa.


Merja Koskela, Hämeenkyrö


”Arki lasten kanssa tuo onnea”

– Perhe ja terveys ovat päällimmäiset asiat, jotka tuovat iloa ja onnea. Perheessä on kolme lasta, joiden kanssa on vilkasta, ihanaa arkea.

– Olen syntyperäinen jämijärveläinen. Jämijärvi on rauhallinen paikka, ja täällä on luontoa.
– Hyvä asia täällä on myös Jämijärven uusi koulu. Vanhin lapseni on jo siellä esikoulussa ja menee ensi syksynä kouluun. Nuorin lapsista, yksivuotias, aloittaa siellä päiväkodissa, kun palaan töihin.

Sini Halme ja Juuso Niemi, Jämijärvi


”Perhe ja ystävyys ovat tärkeitä”

– Hyvä perhe-elämä on kaiken a ja o, ja myös hyvät ystävyyssuhteet ovat tärkeitä.

– Myös Suomessa vallitseva rauha tekee elämästä hyvän ja onnellisen. Kun ajattelee, mitä Euroopassa nyt on, ettei vain jouduttaisi sellaiseen.
– Jämijärvelle saatu uusi koulu on mahdollisuus, samoin liikuntapaikat. Jämijärvi on muutenkin rauhallinen ja hyvä paikka asua. Jämi ja myös järvi ovat hyviä mahdollisuuksia, ja täällä on kaikkialle lyhyt matka.


Pentti Virtanen, Jämijärvi


”Lasten hyvinvointi tekee minut onnelliseksi”

– Onnelliseksi minut saavat perhe, ystävät ja terveys. Erityisesti kolmen jo aikuisen lapseni hyvinvointi saa minut onnelliseksi.

– Myös opettajan työni, jossa viihdyn ja jonka koen merkitykselliseksi, saa minut onnelliseksi. Saan tehdä työtä puhtaassa hirsikoulussa lasten kanssa ja se on mahdottoman rikasta työtä. Minulle ovat tärkeitä sosiaaliset verkostot, ja saan toimia ja talkoilla hyvin erilaisten ihmisten kanssa.
– Onnea koen myös tehdessäni villapaitoja. Vasenkätisenä se oli aluksi hyvin haasteellista, mutta voi kuinka onnellinen olen nyt, kun työn alla on jo neljäs villapaita.
– Ikaalinen on turvallinen pikkukaupunki, jossa on huikea luonto ja kaunis kauppala sekä paljon harrastusmahdollisuuksia. Täällä on myös kivoja ihmisiä.
– Matkustamme miehemme kanssa paljon. Aina on kuitenkin ihana palata kotiin, pieneen hirsitaloomme.

Minna Lähteenmäki, Ikaalinen


”Kukat, värit, metsä, piha”


– Onnelliseksi minut tekee perheeni. Onnellisuutta saan myös kukista, väreistä, metsästä ja pihalta, eli kaikesta kauniista lähelläni. Ne ovat siivittäneet myös työtäni floristina ja kukka-alan yrittäjänä. Onnellisuudesta saan uutta energiaa.

– Onnelliseksi minut saavat myös pienet arjen asiat, kuten silittäminen ja kukkapenkin perkaus.
– Kotiseudullani Ikaalisissa onnelliseksi minut tekee Kyrösjärvi, Vanha kauppala rantapolkuineen ja Toivolansaaressa kulkeva polku. Onnellisuutta antavat myös ihanat ihmiset.

Varpu Suontaka-Lahtinen

Ikaalinen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 5.6.2024 07:00 Tilaajille

EU-vaaleja vietetään kesäkuussa – Koetaan etäisemmäksi kuin muut vaalit

OIVASEUTU 7.2.2024 13:00 Tilaajille

Presidentistä halutaan kielitaitoinen ulkopolitiikan asiantuntija – Näin äänestävät seudun asukkaat

VILJAKKALA 27.7.2023 10:00 Tilaajille

Pieni kylä jää kaupungin jalkoihin – Viljakkala takaisin omaksi pitäjäkseen

HÄMEENKYRÖ 26.7.2023 12:00 Tilaajille

Pyörä kulkee, mutta bussit eivät – paremmat kulkuyhteydet antaisivat mahdollisuuden valita

HÄMEENKYRÖ 22.7.2023 10:00 Tilaajille

Hämeenkyrössä viehättää kaunis ja rauhallinen luonto – leirintäalueista kaivattaisiin lisää tietoa