Onko Ikaalisten kalmistossa myös ruumishautauksia?
UutisOivassa julkaistiin 20.5. hyvin mielenkiintoinen uutinen Ikaalisista löydetystä viikinkiajan polttokenttäkalmistosta. Mielenkiintoiseksi sen tekee mm. viikinkiajan löytöjen vähäisyys ja ristiretkiajan löytöjen miltei täydellinen puuttuminen Ikaalisten alueelta. Tiedossa olleet löydöt on julkaistu Ikaalisten historia I:ssä (painettu 1996). Löytöjä on Kyrösjärven ympäristössä sinänsä paljon, mutta suurin osa niistä on irtolöytöjä, joista osa on tehty jo 1800-luvulla ja jotkut vieläpä joutuneet vuosikymmeniä sitten hukkaan. Harvoja tiedossa olleita kalmistojakaan ei ole tutkittu kunnollisesti.
Tampereen Vilusenharjusta, joka sijaitsi lähellä Kaukajärven asuinaluetta ja Kangasalle menevän tien varressa, löydettiin 1961 kalmisto, jonka soranotto oli ehtinyt suureksi osaksi tuhota. Jäljelle jääneellä alueella, jonka laajuus oli noin 85 x 50 metriä, suoritettiin 1961-1962 arkeologisia kaivauksia ja löydettiin noin 50 ruumishautaa, jotka oli kaivettu polttokenttäkalmistoon. Soranotossa syntynyt suuri maakasa seulottiin 1971 siihen jääneiden esineiden löytämiseksi, ja esineitä löytyikin satoja. Osa niistä oli ollut tulessa ja siis kuulunut polttokenttäkalmistoon, osa taas oli peräisin tuhoutuneista ruumishaudoista. Ajoitettavien esineiden perusteella kalmistoa oli käytetty 900-luvun alusta 1100-luvulle. Nuorin varmasti ajoitettava esine oli ruumishaudasta löytynyt hopearaha, joka oli lyöty vuosien 1106 ja 1125 välisenä aikana. Eri arvioiden mukaan kalmistoa olisi käyttänyt noin yhden suuren tai 2-3 pienemmän talon väki, varmaan kuitenkin sama suku.
Odotan kiinnostuneena, mitä kaikkea Ikaalisten viikinkiaikaisesta kalmistosta löytyy, kun se aikanaan päästään tutkimaan. Onko se ehkä samantapainen kuin Tampereen Vilusenharjun ja Ylöjärven Mikkolan viikinki- ja ristiretkiaikaiset kalmistot?
Terhi Nallinmaa-Luoto
Lähteet: Unto Salo: Tampereen esihistoria. Teoksessa Tampereen historia I. Tampere 1988
Seija Sarkki-Isomaa: Ikaalisten entisen emäpitäjän esihistoria. Teoksessa Ikaalisten entisen emäpitäjän historia I. Vammala 1996
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!