IKAALINEN/SEINÄJOKI 21.10.2024 17:00

Nouskin kasvatti Maiju Oksanen uransa ensimmäiseen SM-kultaan – Tuomas Kotro saavutti hopeaa

Juho-Veikko Hytönen

IKAALINEN/SEINÄJOKI


Suunnistuskauden viimeinen SM-kilpailu käytiin lauantaina Seinäjoella erikoispitkien matkojen merkeissä. Reilut kaksi ja puoli tuntia kestävä noin 27 kilometrin kilpailu on ollut Nouskille historian saatossa erittäin menestyksekäs matka, eikä lauantai tuonut poikkeusta, vaikka voittajasuosikki Eetu Savolainen joutui jättämään kilpailun välistä sairastuttuaan.

Hiihtosuunnistuksessa kolme MM-mitalia urallaan saavuttanut Tuomas Kotro vaihtoi fokuksen kesäsuunnistuksen puolelle kolme vuotta sitten. Lauantaina satsaus palkittiin SM-hopealla. Yhteislähtönä käydyssä kisassa Kotro oli mukana vajaan kymmenen miehen kärkiryhmässä, joka ratkaisi lopullisen järjestyksensä viimeisen kilometrin pitkässä kirissä.

Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläinen oli lyömätön, mutta Kotro varmisti hopean kolme sekuntia voittajan takana.

– En ole palautunut syksyn kisoista yhtä hyvin kuin keväällä, joten tänne tulin paljon löysemmällä harjoittelulla kuin syksyn muihin kisoihin. Tänään jaksoin hyvin loppuun asti. Viimeisillä kilometreillä aistin, että syke on edelleen sopivan matalalla ja pystyin ohittamaan miehiä letkassa. Ajattelin, että jos vältän krampit, pystyn haastamaan Severiä, mutta eipä siihen ollutkaan mitään mahdollisuuksia. Sen verran monta kilometriä tultiin reipasta vauhtia. Onnistuin kuitenkin pitämään muut takana, Kotro kertoi kisan jälkeen.

Syksyn muissa SM-kisoissa sijoitus on keikkunut 20:n tietämillä, mutta jokaisessa startissa jotain on jäänyt hampaankoloon.

– Oli tämä kyllä yllätys. Ajattelin, että kymppisakkiin jos pääsen, voin olla todella tyytyväinen, hopeamies mietti.

Pronssia otti Valkeakosken Aaro Aho. Yhdeksän miestä oli maalissa minuutin sisällä voittajasta. Mikko Knuuttila pysyi kärjen mukana 23 kilometriä, ja oli lopputuloksissa 11:s. kaksi ja puoli minuuttia voittajan takana. Joona Huila oli 14:s ja Pyry Willman 16:s.


Nouskin kasvatille uran ensimmäinen SM-kulta


Naisten sarjassa Nouskin kasvatti Maiju Oksanen oli 21 kilometrin radalla ylivoimainen voittaja. Kangasala SK:ta nykyään edustava suunnistaja otti uransa ensimmäisen suomenmestaruuden karkaamalla muilta kisan puolivälin pitkällä tievälillä.

– Muut tulivat tielle vähän huonommin, kun itse leikkasin kulman ja pääsin edelle. Otin vielä vauhtiapua juniorisarjan pojista. Vilkaisin taakseni ja huomasin, että eroa syntyy. Siinäs tiesin, että tässä on iskun paikka. Sen jälkeen koitin pitää henkeni kaupalla itseni tiukoilla, ettei kukaan aja enää kiinni, Oksanen kertoi.

Voittomarginaali oli yli kaksi minuuttia. Silmänsä pahasti syyskuun alussa SM-pitkällä loukannut Oksanen ehti pohtia kauden lopetusta jo useammankin kerran, mutta vielä hän kampesi itsensä Jouppilanvuorelle.

– Kun maasto on näinkin hieno ja keli hyvä, niin mikäs tässä on suunnistaessa. Vielä kun rintaan laittaa numerolapun, niin täysillä täytyy yrittää. Seuraavaksi maataan sohvalla viikko ja pidetään ylimenokautta. Sitten uudella innolla kohti ensi kautta, Oksanen kertoi.

Juniorisarjoissa Elsa Talonen saavutti jälleen plakettisijan suunnistaen reilun kymmenen kilometrin radalla seitsemänneksi 15-vuotiaiden sarjassa. Talosen sarjassa vastus on äärimmäisen kova, sillä kisan voitti ylivoimaisesti Espoon Suunnan Anni Jantunen, joka oli suvereeni myös SM-keskimatkalla ja SM-pitkällä. Jantusen voittaakseen pitää juosta reippaasti, sillä espoolainen voitti elokuussa yleisurheilun 15-vuotiaiden SM-kultaa 800 metrillä ajalla 2.13,84.

SM-erikoispitkien toinen nouskilaisnuori Meeri Niemenmaa oli 18-vuotiaissa 26:s.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN/TUKHOLMA 14.10.2024 13:00 Tilaajille

Nouski kahdenkympin sakkiin maailman toiseksi suurimmassa viestissä, nuoret onnistuivat erityisen hyvin

IKAALINEN 12.10.2024 19:00 Tilaajille

Eetu Savolainen valittiin A-maajoukkueen valmennusryhmään – Oksanen haastajaryhmään

IKAALINEN/SALO 7.10.2024 17:00 Tilaajille

Nouskille kakkossija Viestiliigan kokonaiskilpailussa – ”Tänään ei ollut ihan kevyimmät jalat”

IKAALINEN/KUOPIO 30.9.2024 13:00 Tilaajille

Eetu Savolainen huippuvireessä maailmancupin päätöskierroksella – Viestin kolmossija kruunasi suomalaisittain mainiosti sujuneen kisaviikonlopun

IKAALINEN/RAUTALAMPI 16.9.2024 15:00 Tilaajille

Vettä ja mitaleita satoi Rautalammilla – Oksanen vei Pirunpesänvuoren maastoista hopeaa, Savolainen pronssia