IKAALINEN 19.1.2023 10:00

Nouski aloittaa kauden neljä miestä vahvempana – nuori tšekkisuunnistaja hakee kehitystä Nouskista

Juho-Veikko Hytönen
Ikaalisten Nouseva-Voima vahvistuu peräti neljällä miehellä kaudeksi 2023. Lapuan Virkiästä Nouskiin siirtyy Mikko Poutanen, Hiisirastista Joona Huila ja Lahden Suunnistajista Pyry Willman. Tšekin nuorten maajoukkuesuunnistaja Matyáš Štreg on neljäs lisäys.

Pyöräsovellus tuli Poutaselle tutuksi

Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Mikko Poutanen on kotoisin Kokkolasta. Poutanen halusi jatkaa kehittymistään urheilijana Ikaalisten Nousevan-Voiman toiminnassa. Viime kausi oli loukkaantumisten säväyttämä, eikä juoksuharjoittelu onnistunut suunnitellusti. Hän kertookin parhaiden meriittien syntyneen miljoonia käyttäjiä keränneessä Zwift-pyöräsovelluksessa, jonka avulla pyöräilyn ystävät ympäri maailman voivat haastaa itseään ja muita polkemalla kotonaan telineille asetettua maantiepyörää virtuaalisessa ympäristössä.

– Jukolan viestissä olimme Virkiän porukalla sijalla 23. Se jäi viime kaudesta päällimmäisenä mieleen, hän kertoo.
Poutanen asuu viidettä vuotta Tampereella, jonne miehen toi metsätalousinsinöörin opinnot.
– Vaihto Nouskiin tuli halusta kehittyä suunnistajana ja sitä kautta saada lisää menestystä. Odotan seuran miesten menestyvän niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Itseäni kiinnostaa sijoittua kymmenen parhaan joukkoon SM-kisoissa sekä menestyä viesteissä. Lisäksi tavoitteena on myös kokonaisvaltainen suunnistustaidon parantaminen, Poutanen kertoo.

Seurakaverit Huilalle entuudestaan tuttuja

Eurasta kotoisin oleva 25-vuotias Joona Huila asuu Tampereen Hervannassa ja opiskelee energiatekniikkaa Tampereen yliopistossa. Seuranvaihtoon vaikutti halu ottaa seuraava askel suunnistajana ja saada uutta ärsykettä harjoitteluun.

– Nouski vaikutti parhaalta vaihtoehdolta niin sijaintinsa kuin vahvan miesten edustusjoukkueenkin osalta. Tunsin myös suuren osan nouskilaisista jo ennen seuraan vaihtoa. Lisäksi oma harjoittelufilosofiani vastaa hyvin seuran yleistä linjaa, Huila perustelee.
Huilan alkuvuosi sujuu tiiviisti diplomityön parissa. Tähän asti hän on edustanut satakuntalaista Hiisirastia. Viime kausi meni alakanttiin loukkaantumisten takia, mutta potentiaalia löytyy: reilu kaksi vuotta sitten hän oli Siikaisissa järjestetyn pitkän matkan SM-kilpailussa 16:s. Juniorisarjoissa Huila sijoittui SM-kisoissa lukuisia kertoja 10 parhaan joukkoon. Menestystä on tullut myös hiihtosuunnistuksessa, jossa hän on muun muassa pitkän matkan Suomen mestari kahden talven takaa.
Huila on ehtinyt leireillä seuran mukana jo pariinkin otteeseen syksyn ja alkutalven aikana.
– Omat fiilikset ovat varsin positiiviset ja odotuksia vastaavat. Leireillä on ollut hyvä tekemisen meininki ja puitteet kunnossa laadukkaaseen harjoitteluun, Huila toteaa.

Willman kohti toista pääsarjan kautta

Noormarkusta kotoisin oleva Pyry Willman vaihtoi Nouskiin Lahden Suunnistajista. Rovaniemellä asuva Porin Rastikarhujen kasvatti täytti viime vuonna 21 vuotta, mikä tarkoitti myös ensimmäistä vuotta yleisessä sarjassa. Viime vuoden paras tulos osui kauden loppuun SM-erikoispitkille, jossa hän oli 17:s.

– Oma taso nousi kokonaisuudessaan. Alkukausi oli vaisumpi, sillä pääsin vasta kesällä armeijasta, jossa en oikein päässyt tekemään lajiharjoituksia, Willman kuvailee viime kautta.
Willmanilla on juniorisarjoista muutamia mitaleita ja useampia sijoituksia kymmenen parhaan joukossa. Suomen nuorten maajoukkueessa hän on kilpaillut Eurooppa Cupissa vuonna 2019. Ensi kaudelta hän odottaa edelleen kehittyvänsä ja nostavansa harjoitusmääriä uusien seurakaverien sparratessa.
– Tärkeimpinä kilpailuina pidän SM-pitkää, Tiomilaa, Jukolaa ja Viestiliigan osakilpailuja. Tavoitteena onnistua näissä mahdollisimman hyvin.

Tiomilassa lisää taktisia vaihtoehtoja

Kun tähän joukkoon lisätään vielä Tšekin nuorten maajoukkuesuunnistaja Matyáš Štregl, alkaa Nouskilla olla kasassa kova porukka. Valmentaja Vesa Taanila on syystäkin tyytyväinen.

– Suunta on oikea. Uudistuminen tekee hyvää sekä uusille että seurassa pidempään olleille. Kaikkien motivaatio nousee.
Taanilan mukaan uudet miehet helpottavat erityisesti valmistelua kymmenen osuuden Tiomila-viestiin, johon Nouskilta meinasivat miehet jo loppua viime keväänä.
– Nyt ei tarvitse murehtia, riittävätkö miehet Tiomilaan. Lisäksi uudet vahvistukset antavat lisää taktisia vaihtoehtoja juosta viestiä. Viime vuosina on ollut ainoastaan yksi sapluuna, millä joukkuetta on kannattanut juoksuttaa. Jukolaan tämä antaa myös piristystä, kun ykkösjoukkueeseen on tyrkyllä useampia miehiä. Saamme jälleen kokoon myös todella kovan kakkosjoukkueen, jota meillä ei pariin viime vuoteen ole ollut, Taanila perustelee.
Vahvistusten lisäksi ovi käy yhden miehen verran myös toiseen suuntaan. Muutaman viime vuoden Nouskissa suunnistanut Hermanni Sankelo siirtyy ensi kaudeksi Lapuan Virkiään. Nouskin edustusryhmässä suunnistaa kaudella 2023 yhteensä 16 urheilijaa.
Nouskin talviharjoittelu on käynnistynyt suunnitelmien mukaisesti. Maajoukkuemiehet Eetu Savolainen ja Teemu Oksanen sekä polkujuoksuun panostava Juho Ylinen viettävät talvella useamman viikon Kanariansaarilla. Kotimaan ryhmä leireilee kerran kuukaudessa jossain päin eteläistä Suomea. Seuraava viikonloppuleiri käydään helmikuun alussa Jyväskylän kupeessa Muuramessa.

Huippulupaus Štregl tulee Tšekistä

Nouskin edustusryhmän viime vuosien kokoonpano on ollut vahvasti suomalaispainotteinen. Näin on jatkossakin, mutta uutta kansainvälistä väriä ryhmään tuo 19-vuotias huippulupaus Matyáš Štregl. Tšekin nuorten maajoukkueessa suunnistavalle miehelle Suomi ei ole eksoottinen maa. Ainakaan enää. Kolmisen vuotta sitten hän teki poikkeuksellisen rohkean ratkaisun ja vietti yhden lukuvuoden vaihto-opiskelijana Hankasalmen suunnistuslukiossa.

Jo vuosikymmeniä pitkät perinteet kantava suunnistuslukio Keski-Suomessa on kasvattanut monta suomalaista huippusuunnistajaa. Se on ollut myös monen nouskilaisen kuten Juho Ylisen ja Konsta Vanhasen opinahjo.
– Halusin viettää yhden vuoden pohjoismaisessa suunnistuslukiossa. Ajattelin ensin Ruotsia, mutta tuonaikainen valmentajani tiesi Hanksalmesta. Hän auttoi yhteyksien luomisessa ja päätin lähteä. Se oli mahtavaa aikaa, enkä kadu reissua hetkeäkään. Suosittelen sitä myös muille, Štregl kertoo.
Hän kiittelee Hankasalmella erityisesti lukion valmentajia Arttu Syrjäläistä, joka siirtyi sittemmin Suomen nuorten maajoukkuevalmentajaksi sekä hänen tilalleen tullutta Tero Föhriä, joka on itse suunnistuksen MM-mitalisti.

Pyyntö huippu-seuraan jäi mieleen

Aiemmin Štregl edusti Suomessa Jämsän Retki-Veikkoja, mutta ensi vuonna miehen päällä on Nouskin sinikeltainen paita. Nuoren miehen mieleen on jäänyt se viime syksyn hetki, kun siirto tuli ajankohtaiseksi.

– Oli perjantainen iltapäivä ja istuin koulussa fysiikan tunnilla. Oli aika tylsää, kun sain yhtäkkiä viestin Teemu Oksaselta. Minulla ei ollut mitään hajua, mitä se voisi koskea ja olinkin todella yllättynyt, että minua pyydettiin Nouskiin. Tiesin, ettei tällaisia tilaisuuksia tule joka päivä, joten vaihtopäätös oli helppo tehdä. Tämä antoi minullekin paljon motivaatiota, sillä viime kauden tulosten jälkeen en osannut odottaa tällaista kyselyä näin kovalta seuralta.
Štreglin viime kausi oli vuoristorataa. Kevään ailahtelevien suoritusten jälkeen suunnistus alkoi lopulta sujua ja hänet valittiin nuorten MM-kisoihin edustamaan kotimaataan. Hieman ennen kisoja hän sairastui koronavirukseen. Vauhti ei ollut tärkeimmällä hetkellä kohdillaan ja sijoitukset 15 parhaan joukossa jäivät haaveeksi.
Onni piti olla se, että Portugalin heinäkuisten kisojen maastomatkat siirrettiin äärimmäisen kuumuuden ja maastopalovaaran takia marraskuulle. Miestä kuitenkin koeteltiin jälleen syksyllä, kun loppukesällä kipua tuottivat jalan luukalvot. Elokuun lopussa Štregliltä repeytyi takareisi ja juoksuaskeleita hän pystyi ottamaan vasta lokakuussa.
– Tämän jälkeen oli helppo tehdä päätös jättää nuorten MM-kisojen maastomatkat kokokaan väliin ja satsata ensi kauteen.
Suunnistuksen Tšekin cupin kokonaistuloksissa hän oli lopulta kolmas.
– Odotin itseltäni kyllä paljon enemmän, hän summaa kautensa.
Miehen tähänastisen uran suurin meriitti on hiihtosuunnistuksesta, jossa hän voitti nuorten EM-kultaa sprintissä Uumajassa vuonna 2020. Suomessa asuessaan Štregl nappasi 17-vuotiaiden hopeaa SM-sprintissä Salossa 2020. Loistava oli myös miehen syksy 2021 hänen saalistaessaan kolme mitalia Tšekin neljässä mestaruusstartissa.

Koti pikkukylässä vuoriston kupeessa

Štregl on kotoisin ja asuu edelleen pienessä Vrchlabín kylässä, joka sijaitsee Tšekin pohjoisosassa maan korkeimman vuoriston Krkonošen aluskukkuloilla. Kevään ylioppilasjuhlien jälkeen matka jatkunee Prahaan yliopistoon todennäköisesti maantieteiden opintojen pariin.

– Aika tyypillinen opiskelupaikka suunnistajille, hän naurahtaa.
Aiemmin Štregl edusti kotikylänsä pikkuseuraa, mutta päästäkseen juoksemaan viestejä kotimaassaan hän on siirtynyt edustamaan suurempaa seuraa TJ Turnowia, joka on kovassa nousussa. Seuran tulevien vuosien tavoite on nousta Tšekin vilkkaassa ja kovatasoisessa suunnistusmiljöössä kärkiseurojen joukkoon.

Pitkän tähtäimen tavoite Kuopiossa

Joulun jälkeen Štregl käväisi Suomessa ja osallistui Nouskin viikonloppuleirille Vierumäellä. Miesten osanotto jäi sairastelujen ja päällekkäisien maajoukkueleirien takia vajaaksi, mutta silti uusi tulokas viihtyi.

– Meininki oli kova. Huomasin, että seurassa tekeminen on kovalla tasolla. Lisäksi leirin harjoitusohjelma sopi erinomaisesti minulle, hän kehuu.
Mutta milloin nuori ja lupaava tšekki nähdään seuraavan kerran Suomessa?
– Lukion takia keväällä voi olla vaikea päästä Suomeen. Jukola on satavarma juttu, mutta haluaisin päästä juoksemaan myös muutamia SM-kilpailuja, hän suunnittelee.
Ensi kesä on Štreglin viimeinen juniorisarjoissa ja kansainväliset päätavoitteet ovat nuorten MM-kisoissa Romaniassa. Haaveena on kuitenkin menestyä kansainvälisesti myös aikuisissa, esimerkiksi Kuopion MM-kisoissa.
– Vuoden 2025 MM-kilpailut ovat pitkän tähtäimen tavoite. Urheilijana olen silloin hyvän ikäinen ja kisamaastotkin sijaitsevat lähellä tutuksi tullutta Hankasalmea. Niiden kisojenkin vuoksi olisi hyvä päästä viettämään mahdollisimman paljon aikaa Suomessa, Štregl päättää.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

ÍKAALINEN/KAUHAVA 17.6.2024 11:15 Tilaajille

Vuosituhannen paras Jukola-tulos – ”Taisi mennä muutama muukin vuosikymmen samalla”

IKAALINEN 7.6.2024 07:00 Tilaajille

MM-sprinttisuunnistuksen joukkue on nimetty – Teemu Oksanen valittiin myös EM-kisoihin elokuussa

IKAALINEN 27.5.2024 17:00 Tilaajille

Nouskilla on suunta selvillä – Vahva viestiseura tavoittelee paikkaa Jukolan kärkiviisikossa

IKAALINEN/TAMPERE 26.5.2024 15:00 Tilaajille

Ennätysmäärä nouskilaisia pikkusuunnistajia Särkänniemessä – Kyseessä lasten suunnistuksen huippuhetki

IKAALINEN 14.5.2024 19:00 Tilaajille

Oksasilla mahtava sprinttiviikonloppu pääkaupunkiseudulla – Nouski loppusuoran verran kymppisakista Tiomilassa