HÄMEENKYRÖ 8.9.2024 17:40

Myllykolussa elettiin huikea viikonloppu – ”Kaikki ovat nyt puhaltaneet yhteiseen Hämeenkyrön hiileen”

Katri Linnikko



Ensimmäistä kertaa järjestetty Myllykolu elää! -tapahtuma onnistui yli suurimpienkin odotusten. Tapahtumaviikonlopun lauantai oli pyhitetty aikuisten ohjelmalle, johon kuului musiikkia, filosofiaa ja lopuksi ulkoilmaelokuva. Sunnuntaina Myllykolun valtasivat lapsiperheet, joille ohjelmassa oli esiintyjiä, poniratsastusta, taiteen tekemistä, suunnistusta, miekkailua ja vaikka mitä muuta.

Molempina päivinä suosio oli niin suuri, että Myllykolun parkkipaikka oli lähes tupaten täynnä. Tapahtuman isähahmo, kulttuurikoordinaattori Arttu Pentikäinen oli sunnuntai-iltapäivänä lastenpäivän lähestyessä loppuaan tyytyväinen mies.
– Olemme saaneet 100-prosenttisesti positiivista palautetta, että lisää tällaisia. Kiitosta on tullut ohjelman monipuolisuudesta ja siitä, että lapsiperheille oli omaa ohjelmaa.
Pentikäinen itse haluaa antaa kiitosta hämeenkyröläisille yhteistyökumppaneille siitä, että kaikki ovat puhaltaneet yhteen hiileen. Erityiskiitosta Pentikäinen antaa vieressään seisovalle Hencka Välimäelle, joka on tehnyt tapahtuman eteen valtavasti töitä. Kunnia tapahtumasta kuuluu myös kulttuuriparlamentille, jonka ideasta kaikki lähti. Pentikäinen paljastaa, miten kaikki alkoi.
– Yhdessä kulttuuriparlamentin kokouksessa kerroin, että välillä tämä työ kulttuurin eteen tuntuu vähän raskaalta ja yksin puurtamiselta. Kai (Asunta) sitten heitti idean festivaaleista. Välillä olen miettinyt, että oliko kaksipäiväisen festivaalin järjestäminen ihan paras keino työkuorman purkamisessa, Pentikäinen nauraa, muttei selvästikään kadu.
Kai Asunta uskaltaa luvata tapahtumalle jatkoa, koska tapahtuma löysi heti muotonsa ja hyvät yhteistyökumppanit joka asialle. Asunta iloitsee tapahtuman saamasta vastaanotosta ja kertoo yleisön olleen lauantaina illan hämärtyessä aivan haltioissaan värivaloin valaistusta Myllykolusta, puron solinasta bändien taustalla ja illan tunnelmasta.
– Halusimme kokeilla, mihin Myllykolu soveltuu ja nyt se nähtiin, Asunta jatkaa.
Kiltissä koko viikonlopun edustanut kulttuurikoordinaattori pohtii jo, että jatkossa Myllykolussa voisi olla vaikka konsertteja kesäkuussa, teatteria heinäkuussa ja perhetapahtuma elokuussa.
– Eivätkä nämä olisi kaikki kunnan tapahtumia, vaan eri toimijoiden. Nyt on kenttä avattu.
Erityisen kiitollinen Arttu Pentikäinen on tapahtumajärjestelyjen esiin nostamasta yhteisöllisyydestä.
– Kaikki ovat nyt puhaltaneet yhteiseen Hämeenkyrön hiileen. Ja ydinsanomana on ollut, että rakastakaa toisianne.
Tapahtuma oli ilmaistapahtuma, jossa Hämeenkyrön kunta oli pääjärjestäjänä. Tapahtuma sai tukea Leader Joutsenten reitiltä.

Väkeä tuli kolmessa aallossa

Myllykolu elää! -tapahtuman ohjelma oli monipuolinen. Festivaalit avattiin lauantaina Pirkanmaan musiikkiopiston elokuvamusiikin konsertilla, minkä jälkeen Hämeenkyrön kulttuuriparlamentti jakoi Uniklubille ja kuvataiteilija Liisa Hietaselle palkinnot hämeenkyröläisestä kulttuurityöstä.

Sen jälkeen areenan valtasi Hämeenkyrön Puistofilosofia, jossa teemana oli sivistyksen teemavuoden kunniaksi kulttuuri ja sen merkitys. Filosofit Tapani Laine, Timo Vuorio ja Puistofilosofian isä, ikaalilainen Antti Sorri johdattelivat keskustelua aiheesta.
Sen jälkeen vuorossa oli jälleen musiikkia ensin yhteislauluna Kari Muistolan johdolla, jonka jälkeen lavan valtasivat vuorollaan Jolly Clover, Hiljaiset miehet ja viimeisenä shamaanirumpuryhmä Kiirivi. Ilta päättyi ulkoilmaelokuvaan Mielensäpahoittajan rakkaustarina.
Mielensäpahoittajaa katsomassa ollut yleisö kehui vuolaasti erilaisin värivaloin koristeltua Myllykolun miljöötä. Valot johdattivat yleisön vielä esityksen jälkeen parkkipaikalle asti. Arttu Pentikäinen kertoo Filmipyörän edustajan sanoneen, ettei ole koskaan esittänyt ulkoilmaelokuvaa näin upeassa paikassa.
– Väkeä oli lauantaina kolmessa aallossa. Jo avauksessa oli paljon väkeä, sen jälkeen tulivat bändien kuuntelijat ja lopuksi vielä elokuvan katsojat, Pentikäinen kertoo.
Elokuvayleisöäkin oli niin paljon, että parkkipaikalla ei tyhjiä ruutuja ollut.

Lasten tapahtumat saavat liikkeelle

Sunnuntaina Myllykolussa elettiin lasten ehdoilla. Aamu alkoi Hämeenkyrön seurakunnan musakirkolla. Sen jälkeen lapsia ilahduttivat vuoroon Birckalan kaartin viikinkimiekkailijat, Mimi&Kuku sekä lastenliikuttaja SuperSam. Lapsille oli myös paljon muuta ohjelmaa.

Iltapäivälläkin Myllykolu vielä suorastaan kuhisi lapsia. Parkkipaikalta kävellessä ensimmäisenä näkyivät ponit, joilla lapset pääsivät talutusratsastamaan, vähän peremmällä vasikka märehti heinää parin lapsen rapsutuksen säestämänä. Piha-alueella SuperSam liikuttaa isoa lapsilaumaa ja alueen laidalla pöydän ääressä muutama lapsi maalaa keskittyneenä omia taideteoksiaan. Tunnelma on iloinen ja liikkuvassa porukassa hetkittäin sopivan riehakas.
Hämeenkyröläinen Elias Koivulahti, 5, on tullut tapahtumaan äitinsä Heidi Koivulahden kanssa. Elias kertoo nähneensä Mimin ja Kukun sekä SuperSamin.
– On ollut kivaa. Ja aina se tiikeri hävisi, Elias sanoo.
Heidi-äiti selventää, että tiikerin häviäminen tapahtui Mimin ja Kukun esityksessä.
Hän kertoo perheen lähtevän lähes aina mukaan, jos omassa kunnassa on lapsille suunnattu tapahtuma.
– Lapset olisivat kyllä halunneet siihen aikuistenkin päivään, Elias lisää viitaten Myllykolun lauantaihin. Haastattelu päättyy, kun Eliakselle tulee kiire yhteiskuvaan SuperSamin kanssa.
Viivi Soukko, 5, maalaa sydäntä lasten taidepajalla. Hän on tullut tapahtumaan äitinsä Tuija Soukon kanssa.
Taiteilun lisäksi SuperSam ja Mimi ja Kuku ovat olleet Viivin mieleen, samoin miekkailunäytös, jossa oli mahdollisuus itsekin kokeilla miekkoja.
– Testaaminen oli kivointa, Viivi tuumaa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

PÄÄKIRJOITUS 11.9.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Myllykolu otti komean loikan uuteen – ”Paljon puhutusta kyröläisestä jurottamisesta ei ole ollut tapahtuman järjestelyissä tietoakaan”

HÄMEENKYRÖ 6.9.2024 09:00 Tilaajille

Kulttuuriparlamentti toimii ja Myllykolu elää! – Kaksipäiväinen maksuton festivaali tarjoaa monipuolista ohjelmaa

HÄMEENKYRÖ 2.9.2024 17:00 Tilaajille

Leader-rahoja puollettiin koirametsälle, seurantalon keittiölle ja shakta-joogalle

HÄMEENKYRÖ 9.3.2024 15:00 Tilaajille

Kulttuurietämys ylittää esteet ja yhdistää – Katri Lagerström kehitti opinnäytetyössään etävierailuja kulttuurikohteisiin

HÄMEENKYRÖ 19.2.2024 13:30 Tilaajille

Monitoimikeskus Tylypahka? – Harry Potter -taikailta veti velhoja Sillan täydeltä