Uutiset 3.8.2022 10:00

Muistokirjoitus: Matti Järvenpää 1936–2022

Ahti Lindberg


19.7.2022 poistui joukostamme keräilijä, usean yhteisön aktiivi ja ITE-taiteilija Matti Järvenpää. Matti oli sukuhistoriassaan usean sukupolven ajalta ainoa mies, joka sai elää normaalimittaisen elämän ja olla isä lapsilleen, kolmelle pojalleen. Hänen isoisänsä kuoli Tammisaaren vankileirillä vuonna 1918 ja isä kaatui sodassa. Matin äiti, kuten monet nuoret sotalesket, solmi uuden avioliiton, ja Matti sai isäpuolen. Suhteesta uuteen isään tuli kompleksinen ja Matin oli muutettava mummun hoiviin. Miehen- ja isänmallin hän sai enoltaan Oiva Hakalalta.

Matti Järvenpää tunnetaan parhaiten Rautapuiston kautta. Valtakunnan tason tunnettavuuden puisto ja Matin taide sai alkunsa vuosituhannen vaihteen seutuvilla, kun taidemaailmaan lanseerattiin uusi taiteen muoto ITE-taide (itse tehty). Idearikkaus ja töiden syntyhistorioiden tarinat kumpuavat lapsuuden, usein vaikeidenkin asioiden kautta, vastapainonaan usein myös huumori ja ironiakin. Vaikuttavuutta lisää teoksissa olevien esineiden lukumäärä. Lättypannuja on aitan seinässä noin 300 kappaletta ja työ on omistettu Alma-mummulle. Kahvipannuja Pannuhuone-työssä on satoja. Kantaa ottavia töitä ovat Happo-Metsä ja maitotonkat, jotka muistuttavat Särkijärven kylän maitotilojen ahdingosta EU:hun liittymisen jälkeen. Ironiaa taiteilija sisällytti veistoksiinsa Tosi On ja Olympia Aate.
Vuosien varrella puistoon on saanut tutustua lukuisa määrä vieraita.
Pihan tuntumassa on luonnonmuistomerkin statuksen saanut Iivarin Kuusi, jonka alaoksien muodostamassa ”pyhäkössä” vieraat saivat kuulla, mitä tulivat, näkemään. ”Sanoman voi tehdä kukin mistä haluaa, ajatusten virran ja kädentaitojen myötä”. Näin on Matti, sähkömies ja itseoppinut hitsari, todennut.
Koulut ja esikoulut toivat usein lapsia puistoon. Puiston isännän opastuksella lapset saivat vinkkejä, miten käytöstä poistettu tavara sai Matin käsittelyssä uuden elämän. Puistossa lapsia kiinnosti eniten mopon bensatankeista tehty hanhipoikue, luomu-tv ja vanha kioski entisajan tavaroineen.
Matin aktiviteeteihin kuului paljon muutakin kuin Rautapuisto.
Hän oli yksi moottoripyöräkerho Dementoksen perustajajäsenistä. Vanhojen autojen vuotuisissa kavalkadeissa Matin osanotto oli itsestään selvyys. Rompe-päiviä ilman Matin läsnäoloa ei oltu nähty miesmuistiin. Tarkkanäköisen keräilijän ja kierrättäjän mukanaolo oli itsestäänselvyys.
Herääkin kysymys, mikä on Rautapuiston tulevaisuus, kun sen isäntä nyt on poistunut näyttämöltä. Positiivisena tietona on, että Matin kolme poikaa ovat päättäneet säilyttää puiston ja jatkaa sen toimintaa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MUISTOKIRJOITUS 20.3.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Pertti Nykänen – Savon lahja Hämeenkyrölle

MUISTOKIRJOITUS 28.2.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Seppo Asumalahti 15.6.1945–24.1.2024

Uutiset 31.1.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Eeva Saarilahti 1927–2023

HÄMEENKYRÖ 17.1.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Lahjakas taiteen ja kulttuurin harrastaja Jussi Snellman on poissa

IKAALINEN 10.7.2023 16:50 Tilaajille

Matti Järvenpää palkittiin hopeisella ansiomerkillä – ”Valtava työmäärä”