MUISTOKIRJOITUS 14.8.2024 11:20

Muistokirjoitus: Jaakko Koskelo 1935–2024



Lehtori, kotiseutuneuvos Jaakko Koskelo menehtyi 12. heinäkuuta 2024 pitkäaikaiseen sairauteen Ikaalisissa. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Vieremällä 22. helmikuuta 1935.


Jaakko Koskelo syntyi kotona, savusaunassa, pienviljelijäperheen kuudentena lapsena. Elämä oli niukkaa, ja perheen kahdeksasta lapsesta aikuisiksi asti selviytyi vain kolme. Jaakko oli lapsista ainoa, joka perheellä oli varaa kouluttaa. Niinpä hän 12-vuotiaana muutti yksin Iisalmeen, jossa kävi oppikoulua ja asui viikot kortteerissa. Opintoja rahoittaakseen hän teki kesät töitä, muun muassa räjäytteli kantoja tietyömailla. Ylioppilaaksi tulon ja armeijan jälkeen tie vei Helsingin yliopistoon, jossa Jaakko opiskeli suomen kieltä ja historiaa. Helsingissä hän tapasi puolisonsa, samaa alaa opiskelevan Sinikan, ja he menivät naimisiin vuonna 1963. Nuoripari asui ensin muutaman vuoden Hämeenlinnassa mutta muutti vuonna 1966 Sinikan kotipaikkakunnalle Ikaalisiin, josta Jaakko sai lukion äidinkielen vanhemman lehtorin paikan. Tässä virassa hän toimi eläkkeelle siirtymiseensä asti, vuoteen 1995.

Savolaispoika kotiutui nopeasti Pohjois-Satakuntaan, ja historiaa harrastavana hän kiinnostui muun muassa kotiseututyöstä. Jaakko kirjoitti ja toimitti lukuisia historiikkeja ja muita kotiseutuaiheisia julkaisuja, oli Ikaalisten joulu -lehden perustajajäseniä ja pitkään sen toimituskunnassa sekä kuului historiatoimikuntaan, joka toimitti teossarjan Ikaalisten historiasta. Hän oli kymmenen vuotta kotiseutuyhdistys Ikaalinen-Seuran puheenjohtaja ja myöhemmin sen kunniapuheenjohtaja. Ansioistaan hän sai kotiseutuneuvoksen arvonimen vuonna 1999.

Jaakko toimi aktiivisesti myös paikallismedioissa. Hän oli pitkään paikallislehtiyhtiö Ikaalinen Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja oli 1980-luvulla mukana perustamassa paikallisradiota Ikaalisiin. Jaakko kirjoitti useita vuosia pakinoita Pohjois-Satakunta-lehteen ja pakinoi myös paikallisradiossa.

Kotiseutu- ja paikallislehtityön ohella Jaakko toimi useissa muissakin yhteisöissä ja osallistui moniin kulttuuririentoihin. Hän myös luki paljon, ja liikunta oli hänelle tärkeää. Nuorena hän kilpaili yleisurheilussa, myöhemmin kuntoili aktiivisesti. Hän puuhasi mielellään pihatöissä, rakasti metsässä liikkumista ja oli ahkera marjastaja.

Jaakko sai Sinikka-vaimon kanssa kaksi tytärtä ja sittemmin neljä lastenlasta. Töiden ja harrastusten lomassa Jaakolla riitti aina aikaa perheelle, sukulaisille, naapureille ja ystäville, ja lastenlapset olivat hänelle kaikki kaikessa. Hän oli sosiaalinen, ystävällinen ja lämminsydäminen ihminen, jolla oli laaja tuttavapiiri. Monet entiset oppilaatkin pitivät Jaakkoon yhteyttä tämän vanhuudenpäiviin saakka.


Annamari Koskelo
Riitta Mur
anen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MUISTOKIRJOITUS 4.9.2024 11:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Juhani Saarela 5.10.1951–5.7.2024

MUISTOKIRJOITUS 20.3.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Pertti Nykänen – Savon lahja Hämeenkyrölle

MUISTOKIRJOITUS 28.2.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Seppo Asumalahti 15.6.1945–24.1.2024

Uutiset 31.1.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Eeva Saarilahti 1927–2023

HÄMEENKYRÖ 17.1.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Lahjakas taiteen ja kulttuurin harrastaja Jussi Snellman on poissa