Pääkirjoitus 29.4.2021 06:00

Mökkeily elää uutta tulemista

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Mökkeilyn suosio on noussut korona-aikana huimasti. Etätyö on tarjonnut monelle suomalaiselle paljon tavallista enemmän mahdollisuuksia nauttia mökillä olosta, kun työt eivät ole sitoneet tiettyyn paikkaan. Mielenkiintoa mökkeilyä kohtaan on nostanut luonnollisesti myös ulkomaanmatkailun mahdottomuus. Mökeiltä on löytynyt lisäksi omaa rauhaa, jossa voi viettää aikaa koronaturvallisesti lähellä luontoa.
Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 lopussa 511 900 mökkiä. Kasvua edellisvuoteen oli parintuhannen mökin verran. Nyt käynnissä oleva mökkibuumi varmasti lisää mökkien määrää entisestään. Myös vanhojen mökkien kauppa käy tällä hetkellä vilkkaana. Kiinteistönvälittäjät kertovat, että kaupaksi käyvät niin hyvin varustellut huvilat kuin perinteisemmät kannetun veden ja ulkohuussin varassa olevat vapaa-ajan asunnot.
Tilastojen mukaan suomalaisten mökinomistajien keski-ikä oli pari vuotta sitten 63 vuotta. Korkeaa keski-ikää selittää osin se, että pitkään suomalaiset mökit ovat siirtyneet eteenpäin sukupolvelta toiselle. Nyt kiinteistövälittäjät vinkkaavat, että mökki kannattaa laittaa myyntiin, mikäli sille ei itsellä ole käyttöä. Etätyön lisääntyminen varmasti lisää työikäistenkin kiinnostusta omaan mökkiin, koska mahdollisuudet viettää mökillä aikaa ovat selvästi aiempaa paremmat.
Pirkanmaa on Suomen maakunnista kolmanneksi mökkirikkain. Ainoastaan Varsinais-Suomessa ja Etelä-Savossa on enemmän mökkejä suhteutettuna vakinaisesti asuttujen asuntojen määrään. Meidänkin seudullamme on runsaasti mökkejä, mikä vilkastuttaa seutumme elämää varsinkin kesäaikaan.
Seudun yrittäjille, tapahtumille ja palveluille mökkiläiset ovat erityisen tervetulleita vieraita. Hyvillä palveluilla ja tapahtumilla on iso merkitys myös toisin päin, eli mitä paremmin mökkiläiset löytävät seutumme mahdollisuudet, sitä enemmän he haluavat viettää täällä aikaa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa

IKAALINEN 13.4.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten kaupunki myönsi noin 6 000 euroa vesistöjen kunnostushankkeisiin

JÄMIJÄRVI 12.4.2024 07:00 Tilaajille

Kevät on klapihommien aikaa – "Nykyään halutaan vain pinota puut liiteriin ja sieltä laittaa ne pesään"