Pääkirjoitus 3.2.2022 07:00

Medialukutaito on tärkeä kansalaistaito – ”Tietotulvan edessä moni saattaa langeta välillä väärien tietojen ansaan”

Katri Linnikko
Katri Linnikko

PÄÄKIRJOITUS

Tällä viikolla vietetään Uutisten viikkoa. Se on Uutismedian liiton ja sen jäsenlehtien järjestämä mediakasvatuksen teemaviikko, joka antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Uutisten viikkoa vietetään Oivan levikkialueellakin lukuisissa kouluissa.
Uutismedian liiton teettämä tutkimus osoittaa, että opettajat ovat tiedostaneet mediakasvatuksen olevan erittäin tärkeää ja tarve sille on entisestään kasvanut pandemian myötä. Jopa 85 prosenttia tutkimukseen vastanneista opettajista näkee, että mediakasvatustyön merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään.
Median murros näkyy vahvasti myös mediakasvatustyön tarpeessa. Aika, jolloin lähes kaikkiin perheisiin tuli painettu sanomalehti ja ainakin vanhemmat seurasivat säännöllisesti television iltauutisia, on historiaa. Samaan aikaan sosiaalinen media ja netin valtava tarjonta avaavat niin nuorille kuin aikuisillekin pelikentän, jossa perinteisen median noudattamia valmiita sääntöjä ei ole. Tietotulvan edessä moni saattaa langeta välillä väärien tietojen ansaan ja jopa valemedioiden verkkoihin. Ilman lähdekritiikkiä ja medialukutaitoa oikean ja väärän tiedon erottaminen on usein lähes mahdotonta.
Suomalaiset luottavat tunnetusti kotimaisiin uutismedioihin, samoin opettajat. Luotettavien medioiden periaatteisiin kuuluu Journalistin ohjeiden noudattaminen, mikä tarkoittaa muun muassa virheiden oikaisemista ja uutisissa käytettävien lähteiden tarkistamista.
Uutisten viikon aikana digituottajamme Anne Salminen kiertää seudun kouluissa kertomassa paikallismediatyöstä sekä opastamassa nuoria median maailmaan. Tänä vuonna viikon teemana on Perehdy paikalliseen, joten paikallismediana olemme aivan teeman ytimessä. Nuorten tekemiin juttuihin voi viikon aikana käydä tutustumassa meidän verkkosivuillamme.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 2.2.2023 15:00 Tilaajille

Mitä nuoria kiinnostaa uutisissa ? – ”Luotettavuus riippuu siitä, mistä uutiset ovat”

PÄÄKIRJOITUS 22.6.2022 07:00 Tilaajille

Suomalaiset luottavat mediaan - paikallismedialla on rooli myös yhteisöllisyyden ylläpitämisessä

MIELIPIDE 16.2.2022 16:00 Tilaajille

Lukijalta: Koulupäiviä on lyhennettävä!

MIELIPIDE 13.2.2022 09:00 Tilaajille

Lukijalta: Koulut tarvitsevat rennompia päiviä! – ”Rennot pihapelit piristäisivät”

Mielipiteet 12.2.2022 09:00 Tilaajille

Koulujen koronarajoitukset ovat surkeita