IKAALINEN 20.2.2022 10:00

Matkailun hankaloitumisella on paljon kielteisiä vaikutuksia hyvinvointiin – Ikaalisten Matkatoimisto tutki rajoitusten vaikutuksia

Terhi Palonen

Matkailu vaikuttaa ihmisten henkiseen hyvinvointiin myönteisesti. Näin kertoo Ikaalisten Matkatoimiston teettämä tuore kyselytutkimus.
– 77,4 prosenttia eli kolme neljästä tutkimukseen vastanneista koki matkailun vaikuttavan merkittävästi heidän henkiseen hyvinvointiinsa. Yli puolet vastaajista havaitsi matkustusrajoitusten ja -kieltojen heikentäneen heidän mielialaansa, tiivistää tutkimuksen tuloksia Ikaalisten Matkatoimiston toimitusjohtaja Esa Talonen.
Kysely toteutettiin joulu- ja tammikuun aikana, ja siihen vastasi yhteensä 3 163 ihmistä. Vastaajat olivat Ikaalisten Matkatoimiston asiakkaita.
Henkisen hyvinvoinnin lisäksi tutkimuksen vastaajista 53,2 prosenttia kertoi matkailun vaikuttavan positiivisesti heidän fyysiseen hyvinvointiinsa.
– Tutkimus tarjoaa erittäin vahvoja vastauksia siihen, miten matkailu vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja henkiseen jaksamiseen, Talonen sanoo.

Yli puolet koki rajoitusten latistavan mielialaa

Vastaajat saivat tutkimuksessa myös itse kertoa omin sanoin kokemuksistaan. He kertoivat muun muassa, että matkailu auttaa heitä arjesta irtautumisessa, vahvistaa onnellisuuden tunnetta, parantaa elämänlaatua ja ylläpitävää perhesuhteita. Matkailun vaikutukset koettiin myönteisiksi myös palautumisessa, rauhoittumisessa, stressin siedossa sekä terveellisen ruokavalion ja unen laadun ylläpitämisessä.

Talonen kertoo, että hänet itsensä tutkimuksessa pysäytti voimakkaimmin se, kuinka paljon ihmiset ovat kärsineet matkailun puuttumisesta erilaisten rajoitusten takia viimeisen kahden vuoden aikana.
Vastaajista 54,7 prosenttia totesi matkustusrajoitusten ja -kieltojen vaikuttaneen heidän mielialaansa tai hyvinvointiinsa negatiivisesti. Suurimpia kielteisiä vaikutuksia olivat esimerkiksi yksinäisyys, harmitus, masennus, ihmiskontaktien kaipuu, tylsyys, alavireisyys ja ahdistus.
– Vapaus matkustamisesta puuttuu, kommentoi eräs vastaaja.
– Tunnen olevani vanki joko Suomessa tai kotona, toinen vastaaja harmitteli.

Rajoitusten purku näkyy jo nyt kysynnän kasvussa

Matkustusrajoitusten asteittainen purkautuminen näkyy jo myös Ikaalisten Matkatoimiston matkojen kysynnän kasvussa.

Toimiston henkilöstöstä puolet on vielä lomautettuna.
Jos suunta matkustamisen avautumiseen jatkuu myönteisenä, Talosen mukaan väkeä palautetaan takaisin töihin toimistoon nopeastikin.
– Esimerkiksi Tallinnan ja Tukholman matkat ovat kysyttyjä. Valtavan positiivista on myös se, että ensi kesäksi on jo nyt tehty paljon varauksia eri kohteisiin, Talonen sanoo.
Aivan uutena tuotteena Ikaalisten Matkatoimisto aloittaa kevään aikana Pirkkalan lentokentältä lähtevät matkat Keski-Euroopan kaupunkikohteisiin sekä Rhodokselle ja Malagaan.
– Nyt tehty tutkimus vahvistaa toimintaamme oikeellisuutta. Saimme sen tueksi lisää tietoa siitä, että matkailu tuottaa unohtumattomia lomaelämyksiä, jotka muuttavat elämää hieman paremmaksi ja rikkaammaksi. Tulokset antavat lisää uskoa siihen, että matkailulla on paikkansa ihmisten hyvinvoinnissa myös tulevaisuudessa, Talonen sanoo.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 22.12.2023 16:00 Tilaajille

Ikaalinen sanoi kiitos ei hankkeelle, jolla olisi tavoiteltu seudulle matkailijoita Kaukoidästä

IKAALINEN 19.12.2022 15:00 Tilaajille

Ikaalisten Matkatoimisto kisaa vastuullisuuskilpailussa – ehdokkuus tuli junamatkoista

IKAALINEN 3.4.2022 13:00 Tilaajille

Ikaalisten Matkatoimisto tuo ensimmäisenä suomalaisena matkatoimistona lentojen hiilipäästöt asiakkaiden nähtäville

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 22.3.2022 09:00 Tilaajille

Seudulle melkein 350 000 euroa tukea yritysten kehittämiseen – avustusta viidelle tutulle yritykselle

HÄMEENKYRÖ 10.3.2022 09:00 Tilaajille

Miten Hämeenkyrönväylä vaikuttaa elinkeinoelämään – tätä tutkitaan nyt