Pääkirjoitus 25.3.2021 06:00

Maaseudun etsikkoaika?

Tuukka Olli
Tuukka Olli

Korona on saanut alueen tontit liikkeelle. Tällaista viestiä on tullut niin Hämeenkyröstä kuin Ikaalisistakin. Myös Jämijärvellä on positiivista liikehdintää, sillä viimeisen vuoden aikana vapaa-ajan asunnoille on haettu ja myönnetty poikkeuslupia vakinaiseen asumiseen. Maaseudun vetovoiman lisääntymisestä on puhuttu jo vuoden ajan, sillä korona on opettanut suomalaiset tekemään etätöitä. Lisäksi epidemiatilanteessa maaseutu on todistettavasti terveellisempi ympäristö: onhan etäisyyksien pitäminen täällä paljon helpompaa kuin vilkkaassa kaupungissa.
Maaseudulla ei ole tarjolla samalla tavalla huvituksia kuin kaupungeissa, mutta etätöiden lisäksi korona on opettanut meitä nauttimaan arjen luksuksesta. Ihminen ei tarvitse elääkseen suurenmoisia elämyksiä, vaan toimivan arjen ja terveen elinympäristön. Sellaiset löytyvät alueemme jokaiselta paikkakunnalta. Tontit täällä ovat kaupunkeja suurempia ja halvempia. Lisäksi kaupunki rientoineen on lähellä, jahka koronan jäljiltä rientoihin taas pääsee – ei ihme, että maaseutu vetää väkeä puoleensa.
Kenties korona sai monella kyteneen ajatuksen maalle muutosta liekkiin. Joulukuussa 2019 Maaseudun Tulevaisuus teetti tutkimuksen, johon haastateltiin 1 098 ihmistä. Tulosten mukaan 15 prosenttia suunnitteli vakavasti maallemuuttoa ja 26 prosenttia sanoi haluavansa, mutta muutto ei ole realistista nykyisesssä elämäntilanteessa. Kyselyn mukaan maallemuutosta haaveilevat erityisesti työikäiset. Kyselyn toteuttamisen jälkeen maalle haluavien määrä tuskin on ainakaan vähentynyt.
Hämeenkyrönväylä takaa tulevaisuudessa paremman yhteyden Tampereelle ja kolmostietä tulevaisuudessa toivottavasti parannetaan muiltakin osin. Yhdessä näiden tekijöiden ja Ikaalisten positiivisten yritysuutisten ansiosta alueella on paljon potentiaalia houkutella uusia asukkaita väljempiin olosuhteisiin.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 24.3.2021 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrön asuntokauppa vilkastunut, Ikaalisissa rauhallisempaa

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa

IKAALINEN 13.4.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten kaupunki myönsi noin 6 000 euroa vesistöjen kunnostushankkeisiin

JÄMIJÄRVI 12.4.2024 07:00 Tilaajille

Kevät on klapihommien aikaa – "Nykyään halutaan vain pinota puut liiteriin ja sieltä laittaa ne pesään"

IKAALINEN 11.4.2024 13:15 Tilaajille

”Mietin kaksi sekuntia, menenkö jäälle” – Minttu pelasti perheen Jedi-koiran jäisestä vedestä