MIELIPIDE 2.8.2023 13:00

Lukijalta: Vielä Raamatusta – ”Puistofilosofian kaltaiseen tapahtumaan sopii hyvin keskustelu länsimaisen kulttuuriin syvästi vaikuttaneesta kirjasta”

Hyvä, että Raamatusta puhutaan. Puistofilosofian kaltaiseen tapahtumaan sopii hyvin keskustelu länsimaisen kulttuuriin syvästi vaikuttaneesta kirjasta. Raamatulla on oma syntyhistoriansa. Se on saanut muotonsa tietyissä paikoissa ja tiettyjen kirjoittajien toimesta. Tieteellinen raamatuntutkimus tarkastelee tätä Raamatun inhimillistä puolta.

Kirkossa tämä hyväksytään, mutta samalla uskotaan ja opetetaan, että Raamattu ei ole vain ihmisten luomus, vaan se on syntynyt Jumalan Pyhän Hengen ohjaamana. Tämä näkökohta saatetaan välillä ohittaa.
Kirkolle on kuitenkin luovuttamatonta, että Raamattu on kaikessa inhimillisyydessään myös Jumalan ilmoitusta ihmiskunnalle. Evankeliumi on viesti taivaasta.
Samoin kuin kirkossa uskotaan, että Jeesus Nasaretilainen on sekä ihminen että Jumala, samoin myös Raamatun ymmärretään olevan yhtä aikaa inhimillinen ja jumalallinen kirja.
Raamattua saa ja tuleekin tutkia tieteen keinoin. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä avaamaan sen varsinaista sanomaa. On myös itse suostuttava sanan tutkittavaksi ja rukoiltava, että Jumala valaisisi Hengellään sydämen ja auttaisi ymmärtämään sitä.
Raamatun tutkijan ja lukijan ohjeeksi sopii tänäänkin Jeesuksen lupaus: ”Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan.”

Jorma Pitkänen

Hämeenkyrön kirkkoherra

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 8.8.2023 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Tarkennusta raamattukeskusteluun – ”Provosoiva ja populistinen ote tulkittiin kriittiseksi ja kielteiseksi Raamatun asemaa kohtaan”

MIELIPIDE 31.7.2023 16:00 Tilaajille

Pride jakaa mielipiteitä loppuun saakka

MIELIPIDE 26.7.2023 10:00 Tilaajille

Lukijalta: Puistofilosofia ei sulje piiristään ketään

MIELIPIDE 19.7.2023 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Raamattu Puistofilosofiassa – ”Tapahtuman kotisivuille kirjoitettu seminaarin esittelyteksti on kyllä pysäyttävä ja tyly”

IKAALINEN 2.6.2023 15:00 Tilaajille

Puistofilosofia puhuu paremman keskustelukulttuurin puolesta – ”Mustavalkoinen vastakkainasettelu ei kuulu filosofiaan”