MIELIPIDE 2.8.2023 13:00

Lukijalta: Vielä Raamatusta – ”Puistofilosofian kaltaiseen tapahtumaan sopii hyvin keskustelu länsimaisen kulttuuriin syvästi vaikuttaneesta kirjasta”

Hyvä, että Raamatusta puhutaan. Puistofilosofian kaltaiseen tapahtumaan sopii hyvin keskustelu länsimaisen kulttuuriin syvästi vaikuttaneesta kirjasta. Raamatulla on oma syntyhistoriansa. Se on saanut muotonsa tietyissä paikoissa ja tiettyjen kirjoittajien toimesta. Tieteellinen raamatuntutkimus tarkastelee tätä Raamatun inhimillistä puolta.

Kirkossa tämä hyväksytään, mutta samalla uskotaan ja opetetaan, että Raamattu ei ole vain ihmisten luomus, vaan se on syntynyt Jumalan Pyhän Hengen ohjaamana. Tämä näkökohta saatetaan välillä ohittaa.
Kirkolle on kuitenkin luovuttamatonta, että Raamattu on kaikessa inhimillisyydessään myös Jumalan ilmoitusta ihmiskunnalle. Evankeliumi on viesti taivaasta.
Samoin kuin kirkossa uskotaan, että Jeesus Nasaretilainen on sekä ihminen että Jumala, samoin myös Raamatun ymmärretään olevan yhtä aikaa inhimillinen ja jumalallinen kirja.
Raamattua saa ja tuleekin tutkia tieteen keinoin. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä avaamaan sen varsinaista sanomaa. On myös itse suostuttava sanan tutkittavaksi ja rukoiltava, että Jumala valaisisi Hengellään sydämen ja auttaisi ymmärtämään sitä.
Raamatun tutkijan ja lukijan ohjeeksi sopii tänäänkin Jeesuksen lupaus: ”Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan.”

Jorma Pitkänen

Hämeenkyrön kirkkoherra

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 7.5.2024 09:00 Tilaajille

Ikaalinen muisti Puistofilosofiaa ja Antti Sorria – Ensi kesän tapahtumassa mukana muun muassa Mika Aaltola ja Ilkka Niiniluoto

PÄÄKIRJOITUS 6.3.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Tapahtumat ovat tärkeitä käyntikortteja – Potter-illasta olisi isoksikin vetonaulaksi

VILJAKKALA 20.2.2024 17:00 Tilaajille

Viljakkalan seurakunnan aarre vuoden 1642 Raamattu lepää arkistossa – ”Se täytyy saada nähtäville”

PÄÄKIRJOITUS 7.2.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Pienestä voi kasvaa yllättävän suurta – Tuhansien kävijöiden filosofiatapahtuma lähti liikkeelle kourallisesta keskustelijoita

IKAALINEN 2.2.2024 00:01 Tilaajille

Puistofilosofian isä sai tiedeviestintäpalkinnon – Mitä ajatuksia, Antti Sorri?