MIELIPIDE 12.4.2023 11:00

Lukijalta: Vastaus sukupuolen moninaisuudesta ahdistuneelle opettajalle – ”Kromosomit voivat olla muutakin kuin XX ja XY, eikä tämäkään ole fyysisesti välttämättä lainkaan havaittavissa”

Kerroit 22.3. UutisOivassa julkaistussa mielipidekirjoituksessasi kokevasi ahdistusta siitä, että joudut valehtelemaan oppilaille sukupuolen moninaisuudesta. Vetosit siihen, että tieteessä sukupuolet jaetaan kromosomien perusteella kahteen.

Tiede on tästä nykyisin kuitenkin eri mieltä ja näkee sukupuolen ennemmin spektrinä. Esimerkiksi lääketieteessä biologinen sukupuoli määritellään kromosomien lisäksi sukurauhasilla, sukuhormoneilla sekä sisäisillä ja ulkoisilla sukuelimillä. Kromosomit voivat olla muutakin kuin XX ja XY, eikä tämäkään ole fyysisesti välttämättä lainkaan havaittavissa. (Seksuaalilääketiede. Duodecim 2020). Opetussuunnitelman vaatimus sukupuolen moninaisuuden opettamisesta perustuu siis tieteeseen, ei ideologiaan.

Oikeusministeriö on koordinoinut Rainbow Rights Promoting LGBTI Equality in Europe -hankkeen, jossa on julkaistu teos Tilaa moninaisuudelle! Opas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen (2019). Oppaan mukaan kouluterveyskyselyssä 2017 selvisi että noin 5 % nuorista määrittelee sukupuolensa olevan muuta kuin syntymässä määritelty. Jatkuva väärinsukupuolittaminen voi hidastaa nuoren koulunkäyntiä ja viedä resursseja oppimiselta.

Opetushallituksen mukaan sukupuolten tasa-arvoon sisältyy ajatus, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Opetushallituksen Tasa-arvo on taitolaji -oppaassa muistutetaan, että kapea käsitys sukupuolesta voi johtaa ongelmiin kuten kiusaamiseen, koulun keskeyttämiseen, syrjäytymiseen ja itsetuhoisuuteen.

Toivomme, että kaikki erityisesti nuorten parissa työskentelevät tutustuivat esimerkiksi edellä mainitsemiimme oppaisiin.

Ajantasaisen tiedon saaminen ja sen tuoma ymmärrys voi lieventää epätietoisuudesta johtuvaa ahdistusta. Tärkeintä on, että jokainen saisi kasvaa turvallisesti omana itsenään.

Salli Lehto

sosionomi AMK, seksuaalineuvojaopiskelija

Jemina Palonki

psykologi

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Uutiset 29.3.2025 10:00 Tilaajille

Nuorten mielenterveyttä on tuettava enemmän, ehdokkaat linjaavat UutisOivan vaalikoneessa – Miltei kaikki laittaisivat lisää rahaa syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn

IKAALINEN 19.3.2025 17:00 Tilaajille

Ikaalisten Urheilijoille menestystä Tampere Junior Indoor Gameseista – Tuli mitaleja, pistesijoja, omia ennätyksiä ja kokemusta

MIELIPIDE 18.3.2025 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Turvataan esi-ja alkuopetus – Kilvakkalan koulun vanhempainyhdistys vetoaa päättäjiin

MIELIPIDE 13.3.2025 10:15 Tilaajille

Lukijalta: Nuorten hyvinvointi on maaseudun(kin) elinvoiman kulmakivi – ”Nuoret ovat monella tapaa isossa riskissä jäädä syrjään”

KOLUMNI 12.3.2025 19:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Huomioväritakkimme aitojen takana – ”Jokainen meistä taatusti tunnistaa tämän ihmistyypin”