MIELIPIDE 3.3.2023 15:00

Lukijalta: Varhaiskasvatuksen kriisiin on rohto – ”Korjaaminen alkaa, kun päättäjät ymmärtävät ryhtyä panostamaan varhaiskasvatuksen perusarkeen”Oli hienoa lukea UutisOivasta, että paikalliset kansanedustajaehdokkaat ovat ottaneet tosissaan varhaiskasvatuksen kriisin. Suomen laissa on tarkoin määritelty millaista varhaiskasvatusta pitää olla tarjolla. Varhaiskasvatusta ei voi verrata lasten kotihoitoon. Lasten kotihoidolle ei laissa ole määritelty velvoitteita, eikä ammatillisia pätevyyksiä, niin kuin varhaiskasvatukselle.

Varhaiskasvatuksen kriisistä on uutisoitu julkisuudessa paljon, sillä työntekijät uupuvat ja nuoret tulijat puuttuvat. Syyksi tiedetään heikko palkkaus, resurssien vähyys ja työn kuormittavuus. Lisäksi mikään ammattiryhmä ei päiväkodissa yksin pysty osaamisellaan rakentamaan hyvää päivää lapsille. Se tehdään yhteiseen ammattiylpeyteen, työhön sitoutumiseen ja hyvään johtajuuteen perustuvalla tiimityöllä.
Varhaiskasvattajan arki koostuu lukemattomista erilaisista kohtaamisista. Työntekijän tärkeimmät taidot ovatkin varhaiskasvatuksessa vuorovaikutustaidot. Laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ei kuulu myöskään kuluttava ammattiryhmien vastakkainasettelu. On outoa ajatella, ettei työnsuunnittelussa hyödynnettäisi kaikkien tiiminjäsenten vahvuuksia, kuten pelätään tapahtuvan uuden varhaiskasvatuslain astuessa 2030 täysimääräisesti voimaan. Työhönsä sitoutuvat parhaiten työntekijät, jotka voivat itse siihen vaikuttaa.
Huolestuttavinta on, että varhaiskasvatuksen kriisi heikentää väistämättä lasten hyvinvointia ja tuen saamista. Se ei ole oikein. Lasten oppimispolun perustuksia rakennetaan jo päiväkodissa. Varhaiskasvatuksessa sisältö on tärkeintä. Mikä tahansa varhaiskasvatus ei ole lasten kasvua ja kehitystä tukevaa. Varhaiskasvatuksen täytyy olla riittävän laadukasta ja lapsilähtöistä. Kriisin korjaaminen alkaa, kun päättäjät ymmärtävät ryhtyä panostamaan varhaiskasvatuksen perusarkeen ja lasten hyvinvointiin vaikuttaviin konkreettisiin tekijöihin eli työhönsä sitoutuneisiin varhaiskasvattajiin.


Johanna Vatajaniemi

varhaiskasvatuksen lastenhoitaja
Nokia


Eeva-Liisa Juurijärvi

varhaiskasvatuksen opettaja
Ikaalinen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 28.3.2023 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrössä piti vilskettä viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä – ”Nyt hoidin homman, kun kirjastossa kävin”

OIVASEUTU 28.3.2023 08:00 Tilaajille

Vielä tänään voi äänestää ennakkoon – Jämijärvellä vaaliuurnilla on käynyt jo 44 prosenttia

OIVASEUTU 27.3.2023 12:00 Tilaajille

Ikaalisissa ja Jämijärvellä toiseksi aktiivisimmat ennakkoon äänestäjät – melkein joka kolmas on jo äänestänyt

MIELIPIDE 24.3.2023 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Ongelma vaalijulistuksissa – ”Suosittelen puolueille enemmän yhteistyökykyä”

OIVASEUTU 24.3.2023 10:00 Tilaajille

Seudun ehdokkaista yhdellä on tuomio rikoksesta viiden vuoden sisältä – ”Kyse on konkurssiin ajautuneesta yrityksestä”