MIELIPIDE 26.4.2022 15:00

Lukijalta: Uusi koulurakennus on mahdollisuus Karhelle – ”Kylän elinvoimainen kehitys ei ole pysähtynyt eikä se saa pysähtyä”

Karhen Ympäristökoulu on toinen Suomen ympäristökouluista. Se on saanut sertifikaatin marraskuussa 2018 ja tätä ennen Karhen koulussa toteutettiin Vihreä Lippu -toimintaa vuodesta 2006 alkaen. Ulkoluokkahankkeen pilottikoulu Karhen koulu on ollut syksystä 2017 alkaen. Koulun vakituiset opettajat ovat kouluttautuneet ympäristökasvattajiksi.

Karhe sijaitsee lähellä taajamia, joissa käydä töissä ja asioilla. Karhella asuva voi työskennellä kotoa käsin tai kotona. Mahdollisuudet ovat rajattomat luovuuden ja mielikuvituksen avulla. Karhe on saavutettavuudeltaan mainio, tiet johtavat perille monesta ilmansuunnasta.
Ylöjärvi saa täyden hyödyn uudesta koulurakennuksesta: Markkinoinnissa sen houkuttelevuutta pystytään hyödyntämään muun muassa tuleville asukkaille, lapsiperheille, työssäkäyville, muiden kaupunkien ja kuntien toimijoille, ulkomaiden opetuksen toimijoille, matkailijoille ja niin edelleen. Peruskorjauskustannuksista ei tarvitse huolehtia uuden rakennuksen osalta vuosikymmeniin. Uusi rakennus takaa toimivat tilat pitkälle tulevaisuuteen.
Opettajat, koulun henkilökunta sekä nykyiset ja tulevat oppilaat saavat uuden koulurakennuksen myötä nykyaikaiset opetustilat, jotka soveltuvat opetussuunnitelman mukaiseen peruskouluopetukseen ja tukevat kaikkien hyvinvointia. Digimahdollisuudet, uusimmat opetusvälineet ja muunneltavat tilaratkaisut ovat tätä päivää ja tulevaisuutta enenevässä määrin. Työpaikkana uusi koulurakennus on työvoimaa houkutteleva.
Uudesta rakennuksesta saadaan suunnittelemalla ulkonäöllisesti entisen näköinen maisemaan hyvin sopiva kokonaisuus. Puurakentaminen on kestävää, terveellistä rakentamista ja käyttökustannuksiltaan edullisempaa ja ekologisempaa nykyiseen verrattuna. Käytännön esimerkkejä uusista puukoulurakennuksista on olemassa. Rakennustyön tarkka valvonta takaa laadukkaan lopputuloksen. Vaikka vanha vuonna 1906 valmistunut koulurakennus on aikoinaan ollut toimiva yhden opettajan kansakouluksi, niin tämän päivän perusopetuksen vaatimuksia ei rakennus enää täytä edes remontoituna.
Karhen koulun oppilasmäärät ovat kautta aikojen lisääntyneet siitä, mitä oppilasennusteet ovat antaneet odottaa. Tämä on todennettavissa vertailuista 1980-luvun alkupuolelta asti. Tuleva kaava mahdollistaa lisärakentamisen ja asukas- ja oppilasmäärän lisääntymisen entisestään. Kaavan myötä maan arvo nousee ja alueen kiinnostavuus lisääntyy. Karhe sijaitsee laajalla ja monipuolisella työssäkäyntialueella. Eri alojen työpaikkoja on saavutettavissa fyysisesti ja etäyhteyksin.
Kylä käyttää ahkerasti ja laajasti koulurakennusta ja sen piha-alueita vuoden aikana. Koululla järjestetään perusopetuksen lisäksi muun muassa kyläyhdistyksen tapahtumia, työväenopiston kursseja sekä taekwondoseuran, 4H-kerhon ja seurakunnan kerhotoimintaa, yleisötilaisuuksia, markkinoita... Talvella koululla luistellaan, hiihdetään ja peuhataan lumileikkejä. Koulun tiloja voi vuokrata esimerkiksi lasten syntymäpäiväjuhlien pitämiseksi.
Koululaiset ovat huolehtineet monena kesänä omasta kasvimaasta koulun pihassa. He opettelevat ympäristö- ja luontotaitoja kompostoinnista ja kierrätyksestä alkaen. Luontoa tarkkaillaan esimerkiksi linnunpönttöjen asukkaiden puuhia seuraillen ja hyönteisiä ja kasveja tarkkaillen. Oppilaat saavat laadukasta ja monipuolista opetusta Karhen koulussa.
Karhella on paljon asumisen ja vapaa-ajan vetovoimatekijöitä oman kyläkoulun lisäksi. Kaunis, puhdas ja rauhallinen ympäristö, laajat marjastus-, sienestys-, kalastus-, ulkoilu- ja urheilumahdollisuudet, valokuitukaapeliyhteydet, erinomaisen vedenlaadun takaava vesiosuuskunta, aktiivinen kyläyhdistys, lähitanssilava, metsästysseura ja maanalainen sähkölinja. Kylän asukkaita toimii monen alan yksityisyrittäjinä. Kylän lähellä on kyläkauppa, huoltoasema, hyvinvointi- ja kampaamopalveluja, ruokailupaikkoja, erikoisputiikkeja sekä maatalous- ja maaseutuyrityksiä. Asukkaat ottavat uudet asukkaat, kesäasukkaat ja turistit vastaan avoimesti. Koulun naapurissa ja lähistöllä voi nähdä luonnoneläimiä, kotieläimiä, lemmikkejä ja kokea sekä tarkkailla luontoa ja vuodenkiertoa lähellä itseään.
Missä muualla nykyään on oman kylän lähikoulu, jossa pieni ihmisentaimi voi aloittaa koulutaipaleensa? Elinvoimainen kehitys ei ole pysähtynyt eikä se saa pysähtyä! Tästä on erittäin hyvä jatkaa!

Lapseni ovat nykyisen Karhen koulun neljännen polven oppilaita

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

VILJAKKALA 31.1.2023 12:00 Tilaajille

Ylöjärven ympäristölautakunta hallinto-oikeudelle: Karhen koulun saa purkaa – johtava rakennustarkastaja jätti eriävän mielipiteen

VILJAKKALA 7.12.2022 17:00 Tilaajille

Karhen koulun kohtalo edelleen epäselvä – Pirkanmaan maakuntamuseo ja ely-keskus valittivat purkulupapäätöksestä

VILJAKKALA 2.11.2022 17:00 Tilaajille

Jälleen uusi käänne Karhen koulun tarinassa: purkulupa myönnettiin äänestyksen jälkeen

VILJAKKALA 14.10.2022 08:30 Tilaajille

Ylöjärven tekninen lautakunta hakee oikaisua Karhen koulun purkuluvan epäämispäätökseen – yksikään lausunnonantaja ei puoltanut purkamista

VILJAKKALA 30.9.2022 11:33 Tilaajille

Karhen koululle ei herunut purkulupaa – muutoksenhakua harkitaan