Lukijalta: Toteutuvatko Ikaalisissa potilasoikeudet? – ”Hirmuisen kallis poliittinen järjestelmä päälliköiden palkkaamiseksi”
Sotelaki vietiin läpi parlamentaalisen enemmistön turvin Sanna Marinin hallituksen valmistelusta.
Tämän hallituksen päätehtäviksi jäi lain harmonisointi yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon periaatteiden mukaisesti. Ilmeisesti nämä oikeudenmukaisuustavoitteet on jäädytetty ja ainakin ikaalilaiset ovat joutuneet kärsimään Pirkanmaan ”hyvinvointialueen” (Pirha) palveluiden lopettamisista ja toimimaan korvaavien palveluiden testaajina.
Lain kunnianhimoisena tavoitteena on perusterveydenhuollon kunnianpalautus koko maassa. Tarkoitus oli ja on edelleen vahvistaa perusterveydenhuoltoa, jotta erikoissairaanhoidon kustannukset ja hoidontarpeet vähenisivät.
Perustettiin hirmuisen kallis poliittinen järjestelmä päälliköiden palkkaamiseksi. Johtajien palkkatulot ovat viime vuoden tilastovertailujen kärkipäässä. Ymmärrettävästi hyvinvointialueiden johtajilla on isot ja aikaa vievät haasteetkin. Muutamat valitut eivät ole kestäneet sitä ja eronneetkin jo johtotehtävistä.
Toivoa sopii, että Pirkanmaan hyvinvointialuekin pitää kunnia-asiana, että päätöksissä huolehditaan siitä, ettei kuntalaisten perustuslain perusturvaa loukattaisi ja ainakin lakisääteiset palvelut kaikille asukkaille pystyttäisiin turvaamaan oikeudenmukaisuuden ja ihmisyyden periaatteita noudattaen.
Pirhan valmistelussa on hämmentänyt, että poliittisesti valitut hyvinvointialueen hallituksen ja valtuuston jäsenet antoivat valtansa johtoryhmälle. Johtoryhmä on ilmoittanut tekevänsä päätöksiä maantieteellisesti, eikä siinä asukkaiden ja kuntien itsemääräämisoikeutta kuunnella.
Pirhan aatemailmassa itsemääräämisoikeudet menivät siinä, kun hyvinvointialueelle annettiin jäsenkuntien ulkorajat.
Adresseista päätellen kuntalaiset ovat erimieltä. Miten kuntalaisen tulisi toimia jos kokee, että hänen perustuslaillisia perusturva- ja itsemääräämisoikeuksia on loukattu?
Itsenäinen Ikaalisten kaupunki vastaa lakisääteisesti alueensa asukkaiden hyvinvoinnista. Pirha on siinä järjestelmässä vastuullinen tuottaja sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kunta on velvollinen kuntalaistensa hyvinvoinnista vastaavana puolustamaan asukkaansa lakimääräisiä oikeuksia myös Pirhan kohdalla. Miten turvata esimerkiksi ikäihmisten turvallisuus, kun järjestelmä ja raha menevät potilasoikeuksien edelle?
Kuntalaiset eivät oikein ymmärrä kun palveluita heikennetään ja lopetetaan työvoiman keskittämiseksi muualle, mutta kaikki kulut pysyvät entisellään. Julkinen ja yksityinen puoli sekä työterveys kilpailevat työntekijöistä rahalla. Siinä näyttävät laatu ja ihminen usein unohtuvan.
Iso kysymys on, pystyvätkö hyvinvointialueet turvaamaan kansalaisten lakisääteiset palvelut, vai meneekö raha ihmisen edelle nykyisen perusturvalain muutosesityksissä.
Reijo Leppänen
SDP
Ikaalisten kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!