MIELIPIDE 15.9.2023 15:00

Lukijalta: Tilojen kunnolla on suora yhteys asukkaiden hyvinvointiin – ”Työntekijäkunta on tänä päivänä tarkka siitä, missä työskentelee”Vastustan Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) tämän hetken käsitystä siitä, ettei toimitilojen kunnolla olisi ratkaisevasti merkitystä tulevaisuuden sotepalveluiden tarjonnassa. Se nimittäin korreloi suoraan väestön tarpeiden kanssa. Meillä Ikaalisissa on jouduttu vuosien mittaan kiinnittämään entistä tehokkaammin huomiota tilojen kuntoon ja olemme joutuneet peruskorjaamaan, jopa uudelleenrakentamaan, muun muassa koulutiloja ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Jos työskentelytilat ovat siinä kunnossa, ettei henki enää kulje, mitä tarkoitusta ne enää palvelevat?

Toisekseen kaupunkimme rahakirstusta on mennyt sievoinen summa rakentamiseen ja saneeraukseen. Nytkö Pirha sitten lyttää tällaiset hyvät valmistelut, kun mekin vihdoin lähdimme investoimaan tulevaisuuteen? Myös työntekijäkunta on tänä päivänä tarkka siitä, missä työskentelee. Kolmanneksi en usko, että Pirhankaan on järkevää lähteä tuhlaamaan rahojaan heti alkuunsa tilojen kunnostamiseen. Nyt palvelurakenne huutaa jo siihen malliin, että jotain on oikeasti tehtävä. Asiakasjonojen purkamiseksi on toimittava. Kuljetuspalvelut ovat ne, jotka vasta ovat lähteneet jotenkin tässä yhtälössä toimimaan.
Katselin mielenkiinnolla synnyinseutuni Mänttä-Vilppulan asukastapahtumaa netin välityksellä. Kiinnitin huomiota, kuinka muun muassa ensivaste oli paikalla perusteluineen. Heillä oli antaa konkreettista tietoa kentältä, kuinka asiat tulisivat menemään, mikäli vaikkapa Mäntän vuodeosasto suljettaisiin. Hyvä, että viesti tuli Pirhan tietoon. Toivon, että meiltäkin saadaan samanlaista tietoa eteenpäin. Tällaiset asiat tulee ilman muuta selvittää. Hoitoketjun sujuvuus tulee taata kaikille tasapuolisesti. Sen katkeaminen vaikuttaa suoraan hengissä selviämiseen – etenkin äkillisissä sairaskohtaustapauksissa. Mikäli näitä asioita ei selvitetä, on Pirhan uskottavuus ”huoneenhaltijana” pahasti vaakalaudalla.
On selvä, että tilanteen selvittely kaikkinensa herättää hämmennystä ja asukkaiden on vaikea tarkkaan ottaen olla perillä, mitä nyt haetaan. Etenkin, kun viestit ovat tällaisia, ettei pohjatyöllä ole suurtakaan merkitystä. Pirha näyttää lähtevän liikkeelle A:sta, vaikka moni asia paikallistasolla olisi jo tasolla C tai D. Meillä Ikaalisissa ei tarvitse hakea asiakaskuntaa kiven ja kannon takaa. Oma terveysasemamme on tähän saakka tavoittanut varmasti jokaisen. Eri asia on sitten, kun palvelut viedään muualle. Silloin ne riskitkin kasvavat.

Katja-Leena Klinga

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 30.9.2023 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Äänestäjien oikeus saada tietoa päätöksenteosta ei toteudu Pirhassa – ”Yksipuolinen tiedotus aiheuttaa huolta, väärinkäsityksiä ja kyynistymistä”

IKAALINEN 28.9.2023 14:00 Tilaajille

Ikaalisten palveluesihenkilöä kannustetaan ”ravintola-alan Oscar-gaalan” voittoon – Äänestys on nyt käynnissä

MIELIPIDE 22.9.2023 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Ikaalislaiset, käyttäkää vaikutusvaltaanne! – ”Jos palautetta ei anneta, mikään ei muutu”

MIELIPIDE 21.9.2023 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Miten tällä järjettömyydellä syntyy säästöä? – ”Lääkärikäynnit naapurikuntiin tuovat Kelalle hurjasti korvattavaa”

KOLUMNI 21.9.2023 07:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Hyvinvointialue tekee vaikeita ratkaisuja – ”Pirkanmaan osuus mielenterveyden häiriöistä aiheuttavista kustannuksista on noin 1,1 miljardia euroa”