MIELIPIDE 15.9.2023 15:00

Lukijalta: Tilojen kunnolla on suora yhteys asukkaiden hyvinvointiin – ”Työntekijäkunta on tänä päivänä tarkka siitä, missä työskentelee”Vastustan Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) tämän hetken käsitystä siitä, ettei toimitilojen kunnolla olisi ratkaisevasti merkitystä tulevaisuuden sotepalveluiden tarjonnassa. Se nimittäin korreloi suoraan väestön tarpeiden kanssa. Meillä Ikaalisissa on jouduttu vuosien mittaan kiinnittämään entistä tehokkaammin huomiota tilojen kuntoon ja olemme joutuneet peruskorjaamaan, jopa uudelleenrakentamaan, muun muassa koulutiloja ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Jos työskentelytilat ovat siinä kunnossa, ettei henki enää kulje, mitä tarkoitusta ne enää palvelevat?

Toisekseen kaupunkimme rahakirstusta on mennyt sievoinen summa rakentamiseen ja saneeraukseen. Nytkö Pirha sitten lyttää tällaiset hyvät valmistelut, kun mekin vihdoin lähdimme investoimaan tulevaisuuteen? Myös työntekijäkunta on tänä päivänä tarkka siitä, missä työskentelee. Kolmanneksi en usko, että Pirhankaan on järkevää lähteä tuhlaamaan rahojaan heti alkuunsa tilojen kunnostamiseen. Nyt palvelurakenne huutaa jo siihen malliin, että jotain on oikeasti tehtävä. Asiakasjonojen purkamiseksi on toimittava. Kuljetuspalvelut ovat ne, jotka vasta ovat lähteneet jotenkin tässä yhtälössä toimimaan.
Katselin mielenkiinnolla synnyinseutuni Mänttä-Vilppulan asukastapahtumaa netin välityksellä. Kiinnitin huomiota, kuinka muun muassa ensivaste oli paikalla perusteluineen. Heillä oli antaa konkreettista tietoa kentältä, kuinka asiat tulisivat menemään, mikäli vaikkapa Mäntän vuodeosasto suljettaisiin. Hyvä, että viesti tuli Pirhan tietoon. Toivon, että meiltäkin saadaan samanlaista tietoa eteenpäin. Tällaiset asiat tulee ilman muuta selvittää. Hoitoketjun sujuvuus tulee taata kaikille tasapuolisesti. Sen katkeaminen vaikuttaa suoraan hengissä selviämiseen – etenkin äkillisissä sairaskohtaustapauksissa. Mikäli näitä asioita ei selvitetä, on Pirhan uskottavuus ”huoneenhaltijana” pahasti vaakalaudalla.
On selvä, että tilanteen selvittely kaikkinensa herättää hämmennystä ja asukkaiden on vaikea tarkkaan ottaen olla perillä, mitä nyt haetaan. Etenkin, kun viestit ovat tällaisia, ettei pohjatyöllä ole suurtakaan merkitystä. Pirha näyttää lähtevän liikkeelle A:sta, vaikka moni asia paikallistasolla olisi jo tasolla C tai D. Meillä Ikaalisissa ei tarvitse hakea asiakaskuntaa kiven ja kannon takaa. Oma terveysasemamme on tähän saakka tavoittanut varmasti jokaisen. Eri asia on sitten, kun palvelut viedään muualle. Silloin ne riskitkin kasvavat.

Katja-Leena Klinga

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MIELIPIDE 4.6.2024 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Kehityksen kyydissä itsensä parhaaksi – ” Ihmettelen niitä puheenvuoroja, joissa on kyseenalaistettu koko ison uudistuksen ja järjestelmän toimivuus jo ennen kuin se on edes valmis”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 31.5.2024 11:20 Tilaajille

Pirha keskittää lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita – Muutos tulee voimaan heti

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 28.5.2024 07:00 Tilaajille

Pirhassa yhdet yt:t päätökseen, toiset alkamassa – Neuvotteluiden piirissä lähes 7 000 työntekijää

IKAALINEN 27.5.2024 14:11 Tilaajille

Nikulan lopettaminen käsiteltiin uudelleen – Ei muutosta

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 22.5.2024 17:00 Tilaajille

Pirhassa mielenterveyshäiriöt olivat suurin syy poissaoloihin – Indeksikorotuksista lisätuloja