Mielipiteet 20.1.2023 10:00

Lukijalta: Siirtomaainsinööri Akseli Leppänen, isotätini mies – ”Vaikka Akseli olikin alun perin rakastunut Sannin Tyyne-sisareen, oli avioliitto käsittääkseni seesteinen ja onnellinenkin”


UutisOivassa (9.11.2022) oli mielenkiintoinen artikkeli Hämeenkyröstä lähtöisin olleesta Akseli Leppäsestä, josta tuli monien vaiheiden kautta konemestari Belgian Kongoon 1900-luvun alkupuolella.

Kyseinen herra oli isotätini Aleksandra Leppäsen aviomies. Aleksandra Matilda Mäkipää syntyi vuonna 1894 Hämeenkyrön Timissä pieneen torppaan. Perhe oli aiemmin ollut talollinen, mutta menettänyt omaisuutensa Matti-isän vastuuttomien toimien vuoksi. Lopulta isä hylkäsi perheen ja Juliaana-äiti elätti yksin seitsemän lasta tuossa pienessä Mäkipään torpassa. Aleksandra – Sanni – oli näistä lapsista nuorin ja äitini isän Väinön sisar. Juliaana, siis Sannin äiti, oli kotoisin vauraasta Heiskalan talosta, joka nykyään tunnetaan Yrjölän marjatilana. Matti-isän veli Rudolf oli puolestaan olympiavoittaja Paavo Yrjölän isä.
Mutta takaisin Sanniin. Hän siis avioitui Akseli Leppäsen kanssa tämän palattua konemestarin hommista Kongosta. Vaikka Akseli olikin alun perin rakastunut Sannin Tyyne-sisareen, oli tämä avioliitto Sannin kanssa käsittääkseni seesteinen ja onnellinenkin. Akseli oli Sannia 15 vuotta vanhempi ja kuoli jo vuonna 1938, joten en koskaan ehtinyt tavata häntä. Pariskunta jäi lapsettomaksi ja Akselin kuoleman jälkeen Sanni muutti Helsingin Hakaniemeen, jossa hänellä oli asunto Pitkänsillanrannassa. Siellä muistan lapsena silloin tällöin vierailleeni ja hypistelleeni outoja norsunluuesineitä Afrikasta.
Viimeiset vuodet aina Sannin kuolemaan asti vuonna 1985 Sanni-tädistä huolehti äitini, joka oli Sannin kummityttö. Sanni-täti oli äidin puoleisen suvun voimahahmo, joka järjesti syntymäpäivinään suuria juhlia koko suvulle. Niissä sitten kuultiin lukuisia tarinoita Hämeenkyröstä, Heiskaloista ja Yrjölöistä. Akselista Sanni ei juuri puhunut, mutta mainitsi nauttivansa lesken eläkettä Belgiasta aina kuolemaansa asti.
Kyseinen Mäkipään torppa on nyt minulla ja olemme entisöineet sitä mieheni kanssa vanhaan malliin. Myös Sannin ja Akselin hautapaikan olen lunastanut itselleni. Kyseinen hauta on edelleen Hämeenkyrön vanhalla hautausmaalla. Viimeksi pyhäinpäivänä viemme sinne havuja ja kynttilöitä.
Niinpä siis omat juureni ovat syvällä Hämeenkyrössä. Sanni-tädin kautta sukumme tarina kietoutuu myös siirtomaainsinööri Akseli Leppäseen.


Eeva-Liisa Häkli

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 17.4.2023 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Paroni Aminoff ja Piippulan rivi – ”Millainen oli Haveri ennen ja millainen se on nyt?”

HÄMEENKYRÖ 31.12.2022 15:00 Tilaajille

Mattilan kaupassa historia elää joka hirressä – Kristiina ja Tauno Törnuddin kotona kietoutuvat yhteen suurten sukujen tarinat

HÄMEENKYRÖ 19.11.2022 16:00 Tilaajille

Lukijalta: Muistokivi on hiomosta tuttu – ”Nyt tämä kaikki on historiaa. Enää ei kivimiehiä eikä hiomakoneita Kyröskoskella tarvita”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 10.11.2022 10:00 Tilaajille

Uskelan Akseli eli orjuutetussa Kongossa – kotiin palasi keltainen ja kuivettunut mies

HISTORIA 6.11.2022 17:00 Tilaajille

Vaivassuon perältä hiihdettiin pöllit Riitu-hevosen kanssa – Antti Haataja muistelee vuosikymmenten takaa