MIELIPIDE 10.1.2023 19:00

Lukijalta: Sähkölaskun kärvistelyä – ”Onko hinnannousu tapa, jolla sähköyhtiö kasvattaa vain omaa voittomarginaaliaan?”

Allekirjoittanut on, kuten yllättävän moni muukin, niin sanottuja Leppäkosken jääriä. Vuosien varrella ovat kohteliaat nuoret herrat ja neidit ahkerasti soitelleet ja tarjonneet mitä houkuttelevampia alennuksia sähkön hintaan, mutta olen ne ystävällisesti torjunut sen kummemmin kuuntelematta. Kyllä Leppäkoski omistaan huolen pitää! Onhan talomme asiakas siitä lähtien kun Leppäkosken Sähkö on yleensä sähköä tänne järven taakse toimittanut.

Vaan nyt, katsopa kummaa: lokakuun alusta sähkön hinta 43,30 snt/kwh. Vuoden takaiseen lievä seitsenkertainen hinnannousu! Tyylikkäästi pukeutuneet ja hymyilevät johtajahenkilöt kertovat voivotellen tähän johtaneesta yhtälöstä, harmiksi vain käyttäen sanoja mistä tavallinen tallaaja ei ymmärrä juuri mitään. Putinhan se tieten on kaiken takana loppukädessä.
Mutta laskun summan tallaaja ymmärtää vallan hyvin. Mielessä on alkanut ilkeästi kaivertamaan pahantahtoinen ajatus: onko tämä hinnannousu tapa, jolla sähköyhtiö kasvattaa tänä muutenkin vaikeana aikana vain omaa voittomarginaaliaan?
Esitänkin nyt avoimen kysymyksen Omavoiman (Leppäkoski on yksi omistajista) suuntaan: julkaiskaapa miehekkäästi vuoden 2022 viimeisen vuosineljänneksen tuloslaskelma.
Eli selkokielellä, paljonko teitte voittoa sähkön myynnistä vuonna 2022 viimeisen kolmen kuukauden aikana? Lokakuun alusta kun tuo 43 senttiä tuli voimaan. Ja samaan vauhtiin julkaisette vuoden 2021 tuloslaskelman vastaavalta ajalta. Näistä varmasti aika selkeästi näkyy, onko epäily turhaa.
Vuositulos ei kiinnosta kaiken maailman poistoineen, vaan vain tuo yhden neljänneksen sähkönmyyntitulos. Ja mikäli epäilykseni on (toivottavasti) turha, mitäs siinä, pyydän anteeksi utelujani ja painan häveten pääni. Silloin hinnan nousu on ollut tarpeellinen kasvaneiden kulujen kattamiseksi nykytilanteessa eikä sillä kasvateta yhtiön voittomarginaaleja. Mainittu tietohan on ymmärtääkseni osakeyhtiölain mukaan julkista tietoa joten en näe syytä miksi ette sitä voisi näin avoimesti julkistaa.
Mutta mutta... Jos pahat aavistukset osoittautuvatkin todeksi ja olette kasvattaneet voittoanne meidän sähkönmaksajien selkänahan kustannuksella, voin luvata aivan satavarmasti sen että tulen niin sanotusti äänestämään jaloillani ja heti lähitulevaisuudessa hommaan sähköä vaikka polkupyörän dynamosta. Siinä tapauksessa en osta sähköä enää koskaan Omavoimasta vaikka sitä ilmaiseksi tarjottaisi. Ja kummallisesti meitä samoinajattelijoita on tässä ollut aika paljonkin. Melkein jopa kehottaisin kanssaeläjiä samaan oman sähkönmyyjänsä suhteen.
Kiinnostuksella kymmenien vuosien sähkönmyyjän kommentteja odotellen.


Laskun maksaja (toistaiseksi)


Ymmärrämme asiaan liittyvän reaktion, ja huoli tilanteesta on meillä kaikilla yhteinen. Tilanne energiamarkkinoilla on ollut, muun muassa Venäjän Ukrainassa aloittamasta hyökkäyssodasta johtuen, kohtuuton.
Leppäkosken Energia Oy siirsi vuoden 2022 alussa omat sähkönmyyntiasiakkuutensa Omavoimaan.  Järjestelyn tavoitteena on parantaa sähkönmyynnin kilpailukykyä, koska pienet sähkönmyyjät eivät enää nykyisillä sähkön vähittäismarkkinoilla yksin pärjää. Omavoiman strategiana on toimia paikallisesti omistajiensa toimialueilla. Leppäkosken omistusosuus Omavoimasta on noin 28 %. Muut Omavoiman omistajat ovat Rauman Energia Oy, Vakka-Suomen Voima Oy ja Valkeakosken Energia Oy.
Asiakas haluaa tietää, kuinka paljon olemme ”netonneet” tilanteesta. Vastauksemme on, että puhtaat sähkön myyntiyhtiöt, kuten Omavoima, eivät ole repineet sähkönkäyttäjien selkänahasta voittoja. Voittoja ei ole syntynyt, vaan päinvastoin tappioita. Huolimatta siitä, että vuoden 2022 viimeisellä kvartaalilla tulos oli lievästi positiivinen, se ei korvannut koko vuoden tappioita. Tällä hetkellä meillä on käytössämme alustavat tulokset, mutta Omavoiman tulos vuoden 2022 tilinpäätöksessä tulee olemaan reippaasti tappiollinen.
Emme siis ole siirtäneet hintoihimme kaikkea sitä kustannusten ja riskien nousua, joka sähkönhankinnasta on syntynyt. Tappio vuoden 2021 viimeisellä kvartaalilla oli noin 4 miljoonaa euroa ja koko vuosi 2021 oli yli 4,7 miljoonaa euroa tappiollinen. Myös tuolloin sähkönmyyjänä toiminut Leppäkosken Energia teki tappiota noin 2 miljoonaa euroa viimeisellä kvartaalilla. Sähkönmyyntiyhtiöitä on myös mennyt konkurssiin tilanteesta johtuen. Omavoimalla on vakavaraiset omistajat, jotka kykenevät tarvittaessa pääomittamaan yhtiötä.
Tästä erittäin poikkeuksellisesta markkinatilanteesta ovat hyötyneet eniten sähköntuottajat, jotka myyvät tuottamansa sähkön sähköpörssiin. Pörssiin, josta sähkön myyntiyhtiöt ostavat asiakkailleen myymänsä sähkön. Omavoima on sähkönmyyntiyhtiö, jolla ei ole omaa sähköntuotantoa ja joka hankkii asiakkailleen myymänsä sähkön pörssihinnoilla. Epätavallisen korkeista markkinahinnoista suurimmat voitot tullee keräämään isot tuotantoyhtiöt, joilla on aikoinaan rakennettua vanhaa sähköntuotantokapasiteettia.

Juha Koskinen

toimitusjohtaja
Leppäkoski Group Oy


Jesse Ruotsalainen

toimitusjohtaja
Omavoima Oy

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 16.6.2023 11:00 Tilaajille

Leppäkoski maksaa osingot esitetyn mukaan – Koivuniemi ja Koskela hallitukseen

OIVASEUTU 25.1.2023 10:00 Tilaajille

Fingrid jättää perimättä kantaverkkomaksuja talvikuukausina – alennus ei näy kuluttajan sähkölaskussa

OIVASEUTU 14.11.2022 19:00 Tilaajille

Sähkönkäyttäjien tulee varautua katkoihin talvella, varoittaa Leppäkosken Sähkö

OIVASEUTU 14.8.2022 13:00 Tilaajille

Sähkön alkuperä kiinnostaa: mistä se on peräisin ja miten sähkö on tuotettu? – ”Pörssisähkö on sekalaista”

OIVASEUTU 1.7.2022 09:00 Tilaajille

Leppäkosken Sähkö irtisanoo neljä työntekijää - sähkömarkkinalain muutokset alentavat yhtiön sallittua tuottotasoa 30 prosenttia