Lukijalta: Rauha on kaiken keskiössä – ” Teemme parhaamme suomalaisten turvallisuuden puolesta. ”
Eduskunnassa on tällä hetkellä ehkä vuoden kiireisin aika, ja vaikka ulkona paistaa aurinko, maailmalla on paljon synkkiä pilviä taivaalla.
Vanhuspalveluiden haasteet ovat yksi ykköspulma sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Parhaillaan lainsäädännössä tapahtuu lukuisia oikeansuuntaisia uudistuksia, vaikka välillä tuntuu kuin niitä narulla työntäisi eteenpäin.
Minulla on parhaillaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa työpöydällä muun muassa vanhuspalvelulain toinen vaihe, jolla vahvistamme ja kehitämme erityisesti kotihoitoa. Ensimmäinen vaihe henkilöstömitoituksesta on jo saatu voimaan. Tämän toisen vaiheen tavoitteena on, että vanhukset voivat elää omassa kodissaan turvallisesti, ja he saavat tarpeidensa mukaiset kotiin annettavat palvelut. Laki sisältää lukuisia oikeansuuntaisia esityksiä kotihoidon parantamiseksi ja saamme sen valmiiksi kevään aikana.
Kotihoito on tosiaan tämän hetken ykköspulma, ja sen ratkaisemiseksi tarvitsemme pitkäjänteistä työtä. Maaseudulla on vielä omat haasteet pitkien etäisyyksien ja henkilöstöhaasteen johdosta. Askelmerkit ovat kuitenkin oikeansuuntaisia.
Kevät on historiallinen, koska uudet hyvinvointialueet aloittivat tässä kuussa toimintansa. Uusi maakuntahallinto on herättänyt paljon huolta etenkin lähipalveluista. Minulle on erityisen tärkeää huolehtia Ikaalisten ja Hämeenkyrön seudun ihmisten lähipalveluista. Sillä olenhan saanut teiltä luottamusta viimeisen kymmenen vuoden aikana viedä asioita eteenpäin - ja vaikka tehtävät ovat tulleet painavammaksi niin kotiseuturakkaus säilyvät.
Ikaalisissa ja Hämeenkyrössä on myös tehty hyvää työtä etenkin perusterveydenhuollon vahvistamisessa ja siitä työstä on jatkossakin tärkeä pitää huolta. Kannan niistä omalta osaltani vastuuta.
Tässä kuussa poistuivat kaikki koronarajoitukset. Haastava ja poikkeuksellinen aikakausi vaatii vielä pitkään tilanteen seuraamista, mutta on helpottavaa palata normaaliin elämään, mitä se sitten ikinä onkaan. Toivotaan, että tilanteeseen ei tule takapakkia – mikä ei nyt näytä todennäköiseltä – vaan voimme pikkuhiljaa jättää koronan taaksemme. Koronan runnomia jälkiä joudumme vielä kauan hoitamaan.
Monen vuoden poikkeuksellinen aika sai nyt pelottavan käänteen, kun täältä katsottuna sota on lähempänä meitä kuin Lapin hiihtokeskukset. Ukrainan kriisi aiheuttaa ymmärrettävästi huolta meissä kaikissa. Suomen linjaan kuuluu oma uskottava puolustus, aktiivinen ulkopolitiikka sekä toimiva kansainvälinen yhteistyö. Ennen kaikkea olemme pitäneet huolta puolustuksestamme: meillä on kriisitilanteita varten 280 000 koulutetun sotilaan reservi käytettävissä.
Olennaista on myös se, että meillä on mahdollisuus hakea sotilasliiton jäsenyyttä. Myönnän, että aina olen ajatellut puolueettomuuden olevan paras turvallisuuden valttikorttimme, mutta Venäjän toiminta on pistänyt ajattelemaan myös omaa ajatteluani Nato-jäsenyydestä. Silti etenkin tässä tilanteessa maltti on valttia. Nyt on perinpohjaisen pohdinnan paikka siitä lähtökohdasta, miten turvaamme rauhan parhaiten tulevaisuudessakin.
Suomi on tehnyt historiassa paljon ponnisteluita rauhan eteen ja jatkaa työtään myös tulevaisuudessa. Niin kauan kuin voimme estää Ukrainan sodan laajenemista, on rauhan eteen tehtävä kaikki voitava. Suomi pyrkii omalla toiminnallaan edistämään turvallisuutta avoimen vuoropuhelun ja diplomatian kautta.
Maailman tuulet haastavat meitä nyt monella tapaa, mutta yhdessä selviämme niistäkin. Teemme parhaamme suomalaisten turvallisuuden puolesta.
Haluan kuulla ajatuksianne ja viedä viestiänne jatkossakin eteenpäin etenkin nyt uudessa sote-rakenteessa kuin näkökulmia turvallisuustilanteesta.
Kaikesta huolimatta tästäkin selviämme yhdessä.
Ilmari Nurminen
kansanedustaja (sd.)
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!