MIELIPIDE 26.7.2023 10:00

Lukijalta: Puistofilosofia ei sulje piiristään ketään

XIII Puistofilosofia -viikko ja ensimmäistä kertaa järjestetty Ikaalinen Pride keräsivät yli 2300 osallistujaa Puistofilosofia-viikon tapahtumiin ja upeat parisen sataa osallistujaa lauantain Pride-kulkueeseen.
Tapahtumaa järjestävä ja Ikaalinen Priden kanssa yhteistyötä tekevä Puistofilosofia ry toi Ikaalisiin ainakin 11 tohtoria ja kaksi väitöskirjatutkijaa. Yleisössäkin jokunen väitellyt henkilö istui. Puistofilosofia-viikko on saavuttanut vakaan aseman filosofien, tieteen tekijöiden ja taiteilijoiden keskuudessa, puhumattakaan vuosi toisensa jälkeen Ikaalisiin saapuvista viisauden rakastajista, jotka käyttävät paikkakunnan majoitus- ja ravitsemuspalveluita.
Hämmentyneinä seurasimme keskustelua, jota käytiin sosiaalisessa mediassa ja UutisOivan mielipidepalstoilla. Pride-yhteistyön lisäksi mieltä askarruttivat teologian tohtori Ville Mäkipellon ja luterilaisen kirkon papin, väitöskirjatutkija Paavo Huotarin perjantaina pitämä alustus kaksikon julkaisemasta kirjasta Sensuroitu: Raamatun muutosten vaiettu historia.
Ikaalisissa on harjoitettu filosofisia keskusteluja jo reilun vuosikymmenen ajan rakentavassa, tasavertaisessa ja toisia ihmisiä kunnioittavassa hengessä. Vahva humanistinen perinne: vaatimus kaikille kuuluvista ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta on yhdistyksen arvojen ytimessä, joita myös Ikaalinen Pride kannattaa. Päätös yhteistyöstä oli itsestäänselvyys.
Mäkipelto ja Huotari ovat syventyneet teologisessa tiedekunnassa eksegetiikkaan, Raamatun tekstien tieteelliseen tutkimukseen ja historiaan. Raamattu on ihmisten tallentama ja kanonisoima kokoelma erilaisia kirjoituksia. Tämä käsitys ei ole ristiriidassa sen kanssa, että useille kristityille Raamattu edustaa Jumalan pyhää ilmoitusta. Useimmat kristityt tunnustavat Raamatun ihmisten kokoamaksi kirjakokoelmaksi. Vailla perusteita ja selityksiä ei esitys ollut. Alustajat kävivät kunnioittavaa ja monipuolista vuoropuhelua yleisön kanssa - Puistofilosofian hengen mukaisesti.
Viiden päivän ajan nautittiin ajattelun rikkaudesta, joka ei sulkenut piiristään ketään. Ei annettu valmiita, ehdottomia vastauksia. Ketään ei pakotettu muottiin eikä luopumaan omista ajatuksistaan. Ihmisyyttä ja monimuotoisuutta kunnioittavassa ilmapiirissä oli jokaisen turvallista keskustella.
Näiden kahden tapahtuman, Puistofilosofian ja Ikaalinen Priden merkitys Ikaalisille on merkittävä, ei pelkästään taloudellisesti, vaan myös positiivisena signaalina ajatuksen vapaudesta. Ovatko kaikki ihmiset aidosti tervetulleita, kun kaupunkiin halutaan kovasti uusia asukkaita, työpaikkoja ja innovaatioita?
Toivotamme kaikki tervetulleiksi keskustelemaan XIV Puistofilosofia-viikolle ensi kesänä.

Puistofilosofia ry:n puolesta

Antti Sorri ja Tiina Salokannel

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 7.5.2024 09:00 Tilaajille

Ikaalinen muisti Puistofilosofiaa ja Antti Sorria – Ensi kesän tapahtumassa mukana muun muassa Mika Aaltola ja Ilkka Niiniluoto

PÄÄKIRJOITUS 6.3.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Tapahtumat ovat tärkeitä käyntikortteja – Potter-illasta olisi isoksikin vetonaulaksi

PÄÄKIRJOITUS 7.2.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Pienestä voi kasvaa yllättävän suurta – Tuhansien kävijöiden filosofiatapahtuma lähti liikkeelle kourallisesta keskustelijoita

IKAALINEN 2.2.2024 00:01 Tilaajille

Puistofilosofian isä sai tiedeviestintäpalkinnon – Mitä ajatuksia, Antti Sorri?

MIELIPIDE 8.8.2023 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Tarkennusta raamattukeskusteluun – ”Provosoiva ja populistinen ote tulkittiin kriittiseksi ja kielteiseksi Raamatun asemaa kohtaan”