MIELIPIDE 8.8.2023 10:00

Lukijalta: Porukkaa kiusatun taakse – ”Jotain tarttis tehdä, jotain todella tärkeää, että kaikki nuoret saisivat aloittaa uuden kouluvuoden hyvillä mielin”

Miltä sinusta tuntuisi, jos sinua kiusattaisiin koulussa, eikä sitä otettaisi vakavasti. Päivästä toiseen kohtaisit samat ihmiset, jotka levittävät sinusta perättömiä juttuja, lähettävät epäasiallisia viestejä kännykkään ja kohtelevat sinua halveksuen. Jättäisivät sinut ulkopuolelle.

Kesäloma on lopuillaan ja pitkä kouluvuosi on edessä. Jotain tarttis tehdä, jotain todella tärkeää, että kaikki nuoret saisivat aloittaa uuden kouluvuoden hyvillä mielin. Kenenkään ei pitäisi joutua kovettamaan itseään tai miettimään, miksi en kelpaa. Miksi minulla ei ole kavereita?
Minulla on vuosien takaa omakohtaista kokemusta liittyen aikuisten väliseen työpaikkakiusaamiseen. Mietin jo silloin, miksi kiusatun puolelle ei löydy tukijoita tai puolustajia.
Kiusaajan leiriin on ilmeisesti helpompi mennä kasvojaan menettämättä tai omaa asemaansa heikentämättä. Tähän lopputulokseen silloin päädyin ja yritin ymmärtää.
Sain kesällä ystävältä kutsun päiväkahville ja yllättäen aiheeksi nousi nuoren koulukiusaaminen, jota oli jatkunut useita vuosia. Keskustelimme vakavaan sävyyn, eikä käyntini ja nuoren kyyneleet unohtuneet, joten halusin tehdä jotain.
Tällä kirjoituksella toivoisin olevan lukijoita, jotka tekevät töitä nuorten kanssa. Toivoisin heillä olevan rohkeutta, voimia ja ennen kaikkea suurta sydäntä, että jokainen syksyllä kouluun palaava nuori tietäisi, ettei kukaan jää yksin. Heidän puolellaan on ainakin yhtä suuri porukka kuin kiusaajien. Siihen porukkaan minun mielestäni kuuluisi koulun ja perheen lisäksi suuri joukko aikuisia, joista moni saattaa kantaa koulukiusaamisen arpia läpi elämän.
En miettinyt hetkeäkään, laitanko nimeäni alle.

Jaana Tasala

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 4.8.2023 17:00 Tilaajille

Vielä riittää ekaluokkalaisia – ennuste Ikaalisten oppilasmäärästä on karua luettavaa

MIELIPIDE 4.5.2023 10:00 Tilaajille

Lukijalta: Tosiasiat eivät katoa silmät sulkemalla – ”On todella tärkeää, minkälaisen arvomaailman ympäröimänä lapset ja nuoret kasvavat”

MIELIPIDE 12.4.2023 11:00 Tilaajille

Lukijalta: Vastaus sukupuolen moninaisuudesta ahdistuneelle opettajalle – ”Kromosomit voivat olla muutakin kuin XX ja XY, eikä tämäkään ole fyysisesti välttämättä lainkaan havaittavissa”

KOLUMNI 30.10.2022 15:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Syrjäytyneiden nuorten määrä on huolestuttava – ”Opettajien jaksamisesta pitää niin ikään kantaa huolta”

MIELIPIDE 12.10.2022 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Koulupäiviä pitäisi lyhentää – ”Se helpottaisi koulustressiä ja koulusta tulisi kivempaa, jos olisi vaihteeksi yhdeltä tai kahdelta päättyviä päiviä”