MIELIPIDE 31.12.2022 13:00

Lukijalta: Nyt tarvitaan hoivanyrkki – ”Kaikki voimavarat on syytä keskittää Acutan ruuhkien ratkaisemiseen”Tiedot Acutan päivystysruuhkista ja ihmishenkiä vaarantavista tilanteista eivät yllätä ketään, joka on vähääkään seurannut terveyspalveluiden tilaa Tampereella ja koko Pirkanmaalla. Acutan ruuhkat ovat seurausta sekä vanhuspalveluissa tehdystä valinnasta vähentää ympärivuorokautista hoitoa sekä perusterveydenhuollon palveluiden puutteista. Tilannetta pahentaa hoitajapula, jota kuntapäättäjät näyttävät vain seuranneen sivusta tekemättä mitään.

Tampereen kaupungin vuosia jatkunut tapa varata tarvetta vähemmän rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin on johtanut nykytilanteeseen, jossa yksittäisen ihmisen henki saattaa vaarantua, koska päivystykseen ei pääse.
Nyt ei kuitenkaan ole syytä tuhlata voimavaroja erheellisten päätösten ruotimiseen vaan kaikki voimavarat on syytä keskittää ongelman ratkaisemiseen. Koronapandemia osoitti, että vaativatkin ongelmat voidaan ratkaista, jos toimeen tartutaan. Ehdotamme, että Pirkanmaalle perustetaan hoivanyrkki ratkaisemaan nykyistä terveyspalveluiden kriisiä ja koordinoimaan toimia, joiden kautta Pirkanmaalle saadaan nopeasti perustettua, aluksi vaikka vain tilapäisiä, perusterveydenhuollon ympärivuorokautisia hoitoyksiköitä esimerkiksi ottamalla uudelleen käyttöön lakkautettuja vuodepaikkoja terveyskeskusten vuodeosastoilla.
Normaaliaikojen toimet hoitajapulan ratkaisemiseksi eivät myöskään riitä. Nykyistä parempien työolojen lisäksi hoitajia ja lääkäreitä pitää houkutella töihin rahalla. Yksi mahdollisuus olisi maksaa kriisilisää.
Hoivanyrkin perustaminen ei voi odottaa hyvinvointialueen aloitusta eikä yli pyhien. Vuodenvaihteen aikaan Acutan ruuhkat todennäköisesti kasvavat entisestään ja yhä useammat ihmishenget vaarantuvat. Kovat ajat vaativat kovia tekoja, nyt on niiden aika.


Minna Minkkinen

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen, aluevaltuutettu (vas.)


Sinikka Torkkola

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen, 2013–2021, vara-aluevaltuutettu (vas.)

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

KOLUMNI 11.2.2023 09:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Terveyskeskus on edelleen terveyskeskus – ”Nyt vaan sitten uudelleen lukemaan palvelulupausta ja sen tuomia kauniita sanoja”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 19.1.2023 08:00 Tilaajille

Hyvinvointialueen päivystysjärjestelmä uusiksi – ”Tilanne on oire jostain muusta ongelmasta”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 14.12.2022 11:46 Tilaajille

Taysin sairaalat ovat ruuhkautuneet – kiireettömiä toimenpiteitä perutaan

IKAALINEN 22.11.2022 13:00 Tilaajille

Nyt soitto eläinlääkärin päivystykseen maksaa – päivystysnumero palvelee kiireellisissä hoidontarpeissa

MIELIPIDE 5.11.2022 18:00 Tilaajille

Lukijalta: Julkinen terveydenhuolto on mahtava juttu – ”Aina naristaan, kuinka se ja tämä asia on terveydenhuollossa pielessä”