MIELIPIDE 27.10.2022 13:00

Lukijalta: MTK-Hämeenkyrö luovutti kansanedustajalle vetoomuksen maatalouden ahdingosta – Ovaska: ”Viljelijöiden viesti on äärimmäisen vakava”MTK-Hämeenkyrön johtokunta luovutti vetoomuksen maatalousyrittäjien ahdinkoon liittyen kansanedustaja Jouni Ovaskalle (kesk.) lauantaina 22. lokakuuta 2022 Kyröskosken torilla. Vetoomusta olivat luovuttamassa yhdistyksen puheenjohtaja Antti Isomuotia, vpj. Tuomas Potila, sihteeri Antti Yli-Perttala sekä johtokunnan jäsen Tiina Linnainmaa.

– Vetoomus tehtiin siksi, että maataloustuottajille on tulossa erittäin vaikea talvikausi ja tuleva vuosi. Minkäänlaista helpotusta, toisin sanoen valoa tunnelin päässä ei ole näkyvissä ja huono tilanne saattaa jatkua hyvinkin paljon pidempään kuin vuoden, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Antti Isomuotia.
Vetoomus sisältää kuusi pääkohtaa maa- ja metsätalousyrittäjien mahdollisuuksia jatkaa tuotantoa omissa tuotantosuunnissaan. Vetoomuksessa tuodaan ilmi, että maataloustukien maksatus ei saa siirtyä nykyisestä. Tulevan CAP-kauden tukimaksatusehdotuksessa esitetään, että ensimmäiset tuet peltopuolelle tulisivat maksuun vasta joulukuussa 2023 ja lehmäpalkkion ensimmäinen osa vasta 2024 helmikuussa. Toiseksi yhdistys esittää, että valtiovallan on sovittava pankkien kanssa korottomista lyhennysvapaista tuottajille, jos tukien maksatus siirtyy. Lyhennysvapaista ei saa aiheutua tuottajille maksuhäiriömerkintöjä.
Kolmanneksi on pidettävä huoli katkeamattomasta sähkön saannista elintarvikesektorilla. On huolehdittava, että kotieläintilat saavat sähköä häiriöttömästi, jotta toiminta, esimerkiksi maidontuotanto ja eläinten hyvinvointi, pystytään turvaamaan. Sähkön ja energian hinnannousut rasittavat jo nyt monia maatalousyrittäjiä aivan kohtuuttomasti. Tilojen kannattavuus on vaakalaudalla ja monet tilat miettivät toiminnan alasajoa kannattavuuden takia.
Neljänneksi kaupan ylivallan on loputtava, koska tuotteiden hinnannoususta huolimatta alkutuottajalle on tullut vain murusia. Viidenneksi metsäasioissa on kansallisesta päätösvallasta pidettävä ehdottomasti ja tiukasti kiinni. Lopuksi MTK-Hämeenkyrö esittää, että Suomesta tehdään elintarvikkeiden vientimaa ja elintarvikkeista on tehtävä Suomen talouden seuraava kivijalka. Koko vetoomus on luettavissa yhdistyksen verkkosivuilta.
Jouni Ovaska lupasi viedä vetoomuksen Arkadianmäelle.
– Viljelijöiden viesti on äärimmäisen vakava. Asian puolelle tarvitaan kaikki puolueet. Meidän on löydettävä pikaisesti tukiratkaisuja, mutta samaan aikaan on mietittävä, miten elintarviketuotantoa kehitetään jatkossa vientituotteena ja talouden kivijalkana.


Antti Yli-Perttala

MTK-Hämeenkyrön sihteeri

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

VILJAKKALA 10.5.2023 08:00 Tilaajille

Toukotöissä tehdään pitkiä päiviä – nousseet kustannukset koettelevat viljelyn kannattavuutta

HÄMEENKYRÖ/TAMPERE 3.4.2023 10:05 Tilaajille

Jouni Ovaska uusi paikkansa eduskunnassa – ”Selvää on, että hallituksessa meidän paikkamme ei ole”

OIVASEUTU 2.4.2023 21:56 Tilaajille

Ennusteet: Seudulta ei tule kansanedustajaa – yli 73 % äänistä laskettu, Hamari kamppailee paikasta

OIVASEUTU 30.3.2023 17:00 Tilaajille

Seudun maataloustukien saajat eivät mahtuneet sadan suurimman joukkoon – Hämeenkyröön ja Ikaalisiin EU-tukea vajaa 8 miljoonaa

MIELIPIDE 11.3.2023 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Saako eduskunnassa mitään aikaan? – ”Kansanedustajia on erilaisia. Yksi haluaa pelastaa maailman, toinen kieltää maahanmuuton ja kolmas rakentaa lisää rautateitä”