IKAALINEN/PYKEIJA 14.10.2022 13:00

Lukijalta: Matkalla Jäämeren Varanginvuonossa – Pykeijan kylä säästyi toisen maailmansodan tuhoilta

Kari Pentti

Varanginvuonon rannalla sijaitsee kalastajakylä Pykeija. Se sijaitsee Etelä-Varangin kunnassa Pohjois-Norjassa. Suomen puolelta Nuorgamista on matkaa kylään noin 100 kilometriä. Kyläläiset puhuvat norjaa kotikielenään, mutta kyläläiset sanovat puhuvansa myös kveenin murretta. Pykeijassa asuu noin 250 henkeä. Suomalaisia alkoi muuttaa Pohjois-Norjaan 1700–1800-luvuilla Peräpohjolasta. Kylä säästyi toisen maailmansodan tuhoilta.
Pykeija on nykyisin tärkeä kuningasravun pyynnin ja kasvatuksen keskus. Lisäksi tulonlähdettä saadaan matkailusta.
Elsa Haldorsen pitää kuuluisaa Jäämeren saunaa. Kylästä löytää myös mainion Bistron, missä pääsee maistelemaan Jäämeren antimia. Tie Pykeijaan on hyväkuntoinen, tosin tiet ovat kapeita ja vuonon sivulla mutkainen. Sää muuttuu nopeasti Jäämerellä.
Suunnitelma Pykeijan matkasta kehittyi luettuamme Ilta-Sanomien lehtileikkeen Jäämeren Pykeijasta vuonna 2021. Sää suosi matkaamme Etelä-Suomesta hyvin elokuun loppupuolella. Poroja emme tavanneet Pohjois-Norjassa ainuttakaan. Sitä vastoin Suomen puolella Kuusamosta pohjoiseen saa olla tarkkana.
Poroja liikkuu laumoina teiden varsilla. Onkin hyvä on väläytellä ajovaloja vastaantulijoille varoituksesta vastaan tulevista poroista. Matkaa kertyi Jäämerelle mennen tullen reilut 1 700 kilometriä.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Uutiset 14.2.2024 16:02 Tilaajille

Yrittämisen syrjään kiinni jo opiskeluaikana? Ikaalisissa suunnitellaan työtiloja Idea-kampuksen opiskelijoile

Mielipiteet 14.2.2024 12:00 Tilaajille

Napakat mielipiteet 14.2. ”Nyt näkyy Pirhan suhtautuminen ikäihmisiin”

JÄMIJÄRVI 8.2.2024 09:00 Tilaajille

Jämijärvi: Vaikuttamisen mahdollisuudet voisi koota selkeämmin kuntalaisten tietoon

IKAALINEN 2.2.2024 17:00 Tilaajille

Ikaalisten entisten kaupungintalojen aluetta kaavoitetaan asuinnoiksi sekä liike- ja toimistokäyttöön – Rakennusten suojelumerkinnät säilyvät

IKAALINEN 30.1.2024 13:00 Tilaajille

Jäätie lyhentää Johanna Salomäen työmatkaa yli 20 kilometriä – Pyryssä tai kovin vetisellä kelillä on paras kiertää maanteiden kautta