Mielipiteet 11.6.2022 08:00

Lukijalta: Määrittelyissä pitää olla tarkkana – ”Lukijalle ei oikein selviä, mikä on varsinaisesti on taidetta”

Oivan kesälehdessä kerrottiin Kyröskartano-jutussa, että aikaisemmin ei ole Hämeenkyrössä ollut tilausravintolaa. Näinhän ei ole. Urkin Piilopirtti on toiminut vuodesta 2006 ja sillä on jo ennen sitä varta vasten ravintolaksi suunniteltu ja rakennettu 175-asiakaspaikkainen rakennus, jossa on nykyaikaiset ilmanpoistot ja viilennykset, ammattikeittiö ja ammattikokki.
Samoin lehdessä kerrottiin teltasta hotellina. Hotellillekin on omat määrittelynsä. Niissä muun muassa pitää olla huoneissa wc:t ja suihkut. Muutoin ei ole hotelli. Sitten on ihmisten mielikuvat hotellista, joihin yleisimmin kuuluu, että huonehintaan kuuluu sauna ja aamiainen. Ikaalisissa on kaksi hotellia, Hämeenkyrössä on yksi hotelli.
Lehti esitteli vähän sekaisin harrastelijamaalauksia taiteena, rehellisesti Rahkolan näyttelyn ITE-taiteena sekä myös varsinaista taidetta. Lukijalle ei oikein selviä, mikä on varsinaisesti on taidetta. Tampereen Taidemuseo antoi virallisen lausunnon Urkin Piilopirtin taiteesta. Sen perusasia oli, että on kyse taiteesta eikä harrastelusta. Eli teokset ovat ammattikorkeakoulu- ja yliopistokoulutuksen saaneiden ammattitaiteilijoiden töitä ja kuratointi korkeatasoista kuten meillä kuvanveiston professori. Taideteosnäyttelyistä joutuu maksamaan myös tekijänoikeuspalkkion, joka on kesän (3 kk) ajalta minimissään 2600 euroa. Sen sijaan harrastelijatyöt luokitellaan koristemaalauksiksi tai sisustuselementeiksi, eikä niitä koske tekijänoikeuspalkkiot.

Jyrki Sasi
Hotelli Urkin Piilopirtti
Taidemuseo Urkin Piilopirtti, museokorttimuseo

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 30.11.2022 17:15 Tilaajille

Liisa Hietanen saa Suomen Taiteilijaseuran Kuvataiteilijapalkinnon – ”Erityisen hyvältä tuntuu saada tunnustus taiteilijakollegoilta”

HÄMEENKYRÖ 6.8.2022 09:00 Tilaajille

Frantsilan Kehäkukassa voi ihastella taidenäyttelyä koko elokuun – näytillä sekä uusia että vanhoja teoksia

IKAALINEN 22.7.2022 16:00 Tilaajille

Käenpesän teokset pursuvat väriä ja jokaisella niistä on tarinansa - Ateljeen ovet avoinna viikonvaiheessa

HÄMEENKYRÖ 28.5.2022 15:00 Tilaajille

Idea taidemuseo Urkin Piilopirtin tämänvuotiseen näyttelyyn syntyi, kun toimitusjohtaja etsi vaikeinta mahdollisinta aihetta – Jyrki Sasi kertoo, kuinka taide saa tyky-joukonkin hiljenemään

HÄMEENKYRÖ 18.2.2022 13:00 Tilaajille

Taiteen edistämiskeskus myönsi tukea Artelekselle – yhteensä taideyhteisöjä tuetaan yli 13 miljoonalla eurolla