MIELIPIDE 18.4.2023 10:00

Lukijalta: Luontokadon torjunta vaatii metsänsuojelu-verkoston kolminkertaistamista Pirkanmaalla – ”Uuden kansallispuiston perustaminen edellyttää maakunnan ja kuntien hyväksyntää ja aktiivisuutta”Kansallispuistot ovat laaja-alaisia lakiin perustuvia suojelualueita, joilla luontokadon torjunnassa ja metsäluonnon suojelussa on merkittävä rooli. David Attenborough on esittänyt kirjassaan Yksi elämä yksi planeetta polun, millä globaalia luontokatoa voidaan torjua ja turvata luonnon kantokyky perustamalla riittävä määrä villiinnytettäviä maa- ja vesialueita. Kansallispuistot ja muut suojelualueet Etelä-Suomessa ovat juuri niitä villiinnytettäviä alueita, joilla luontokatoa torjutaan ja samalla luodaan myös perusta metsä- ja luonnonsuojelulailla sekä metsäsertifikaateilla ohjattaville toimenpiteille yksityismetsien monimuotoisuuden varmistamiseksi.

Montrealin YK:n biodiversiteettisopimuksen toimeenpano edellyttää nopeita toimia erityisesti Etelä-Suomessa luontokadon pysäyttämisen ja luonnon tilan vahvistamiseksi vuoteen 2030 mennessä. Aikaa on vain 7 vuotta. Katse Etelä-Suomessa kohdistuu vääjäämättä valtion metsiin, joista 750 000 hehtaaria sijoittuu Kokkola-Iisalmi linjan eteläpuolelle. Täällä mannerkansallispuistoja on 20 kappaletta keskikooltaan 3500 hehtaaria ja vain 8 % Suomen mannerkansallispuistoistojen kokonaisalasta.
Pirkanmaalla on edellä mainituista valtion metsistä 15 % eli runsaat 100 000 hehtaaria, josta Pirkanmaan kolme kansallispuistoa kattaa 11 700 ha. Metsistä Pirkanmaalla on suojeltu noin 3 % maa-alasta, kun tavoite on 10 %. Pirkanmaan valtion metsiin niiden kokonsa vuoksi tulee jatkossa kohdistumaan huomattavia valtakunnallisia paineita metsien arvokohteiden säilyttämiseksi ja luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri on uudistanut 2020 tehdyn aloitteen ympäristöministeriölle Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistojen yhdistämisestä 11 000 hehtaarin laajennuksella seuraavalla hallituskaudella. Valtakunnallisessa valtion maiden vanhojenmetsien inventoinnissa on löydetty edellämainittuja laajennusalueelta luontoarvoiltaan merkittäviä alueita. Riuttaskorven virkistysmetsässä Metsähallituksella on laajoja hakkuusuunnitelmia näiden arvokkaiden metsäkuvioiden päällä. Tämäkö on syy, miksi Metsähallituksen Metsätalous oy:n toimitusjohtaja esti sähköpostillaan maa- ja metsätalousministerille 1 600 hehtaarin Riuttakorven suojelun ja liittämisen valtioneuvoston 2023 hyväksymään 30 000 hehtaarin suojelupakettiin?
Uuden kansallispuiston perustaminen edellyttää maakunnan ja kuntien hyväksyntää ja aktiivisuutta. Salla halusi ja sai kansallispuiston viime vuonna. Seuraavalla vaalikaudella on Etelä-Suomen kansallispuistoverkon kehittämisen vuoro. Luonnonsuojelupiiri ja paikallisyhdistykset ovat tehneet maakuntaliitolle ja sijaintikunnille esityksen hanke-ehdotuksista
Ympäristöministeriön hallitusohjelmavalmisteluun. Luonnonsuojelupiiri on esittänyt myös kansallispuistojen yhdistämisvarauksen nostamisesta valmisteilla olevaan maakuntakaavaan, mikä olisi vahva signaali Pirkanmaan sitoutumisesta hankkeeseen.
Luontokadon torjunnan välttämättömyys tunnustetaan kansainvälisellä ja kansallisella tasolla. Ympäristövaalitentissä eduskuntapuolueiden edustajat yhtä lukuun ottamatta olivat valmiit 10 % suojeluun Etelä-Suomessa ja kansalaisistakin lähes puolet ovat huolestuneita luontokadosta. Nyt kannattaisi siis Pirkanmaan olla aktiivinen: tarjolla voisi olla Etelä-Suomen suurin 21 000 hehtaarin kansallispuisto.

Hannu Raittinen

DISuomen luonnonsuojeluliitto, Ylöjärvi puheenjohtaja
Pirkanmaan piirihallituksen jäsen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 12.4.2024 17:00 Tilaajille

Dokumentti esittelee Hämeenkyrön ja Ikaalisten luontoa – Sisätön liiturit ylistävät seudun luontoa

MIELIPIDE 2.4.2024 16:00 Tilaajille

Lukijalta: Vandalismia Kanaensaaressa – ”Pitkospuut on hajotettu lintujen pesimäympäristö hävitetty”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 21.3.2024 09:00 Tilaajille

Ennätyksellinen kevätmuutto: 31 merikotkaa Hämeenkyrössä – Peippo, kottarainen ja töyhtöhyyppä palasivat

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 2.3.2024 15:00 Tilaajille

Vesisateet vauhdittivat, valkolinnut palasivat – Laulujoutsenten paluumuutto on alkanut

OIVASEUTU 1.3.2024 13:00 Tilaajille

Koirat tulee pitää kiinni tästä päivästä lähtien – Syynä luonnoneläinten lisääntymisaika