MIELIPIDE 12.1.2022 16:00

Lukijalta: Liiketaloudellista ajattelua tarvitaan aluehallinnossa – "Jos tulen valituksi niin parhaani teen ja katsotaan mihin se riittää"Aluehallinto- ja hyvinvointialuevaalit ovat tulossa, ja sote- ja pelastustoimi siirtyvät maakunnille vuoden 2023 alusta. Elämä jatkuu ennen sitä ja senkin jälkeen samoilla ruumiillisilla ja henkisilläkin tarpeilla entiseen malliin. Taloudellisten resurssien kanssa voikin olla hieman ongelmallisempaa.


Aluevaaliehdokkaiden on helppoa lupailla palveluiden säilyvän ja jopa paranevan ainakin omalla alueella.

Talouden ongelmien tunnistamiseen ja niiden suhteuttamiseen päätöksentekoon tarvitaan liiketaloudellista käytännön kokemusta. Silloin, kun maakuntasotea suunniteltiin, tavoitteeksi ilmoitettiin tasapuolisten palveluiden saatavuus ja kustannussäästöt. Molemmissa tavoitteissa joudutaan pettymään pahasti.

Nyt on jo nähty, että kustannukset karkaavat jo harjoitteluvaiheessa kauas tavoitteesta. Valtionhallinto asettaa määrärahoille raamit ja rajat millä sotealueen tulee palvelut järjestää. Turhat, katteettomat lupaukset kannattaa unohtaa.

Näin urheilijamentaliteetilla lupaan, että jos tulen valituksi, parhaani teen ja katsotaan mihin se riittää.

On kai äänestäjien tavoite, että aluevaltuustoon valittu ajaa koko maakunnan ja äänestäjiensä etua ja on omasta kunnasta. Tavoite on hyvä ja vaatii ehdokkaalta alueensa tuntemusta ja yhteistyökykyä. Vain oman alueensa etujen ajajaksi linnoittautumalla ei omatkaan tavoitteet edisty.

Palveluiden tasapuolinen säilyttäminen jokaisella alueella onnistuu vain yhteistyötä ja kompromisseja tekemällä.

Hoivan ja hoitoonpääsyn turvaaminen on kaikilla alueilla oltava ensisijainen tavoite. Siinä tärkeintä on hoitajaresurssien riittävyys. Palkkauksella on suuri osuus alan kiinnostavuuteen ja työntekijöiden saamiseen.

Olen myöskin sitä mieltä, että palkkataso tulisi olla korkeampi, mutta aluevaltuustoissa eikä kunnissakaan palkoista päätetä. Nämä ovat työmarkkina-asioita ja kuuluvat sinne.

Yritystoiminnassani saatu kokemus on osoittanut, että myös työolosuhteet, johon kuuluu riittävä henkilöstö, ovat tärkeä tekijä työssäviihtyvyydessä ja jaksamisessa. Uskon, että aluevaltuustossakin pääsee vaikuttamaan näihin asioihin.

Pelastustoimen säilyminen lähialueilla on koko sen toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeää. Tällä alueella tuskin on varaa minkäänlaiseen alueelliseen kilpajuoksuun. Aluevaltuustoissa tarvitaan eri alojen asiantuntijoita, mutta rahoituksen epävarmuus asettaa hyvin suuren vastuun myöskin ennen kaikkea talouden asiantuntijoille.


Kauko Turunen

yrittäjä
aluevaaliehdokas KD

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

PÄÄKIRJOITUS 19.6.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Sulkemisilla tehdään aluepolitiikkaa – ”Kyläläisiä ja kuntalaisia kalvaa luonnollisesti huoli siitä, ollaanko lopullisen näivettymisen tiellä”

PÄÄKIRJOITUS 5.6.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Paikallismedia ylläpitää demokratiaa – ”Paikallisesti tärkeimpien asioiden esiin nostaminen ja taustoittaminen antaa lukijoille näkökulmia ja herättää keskustelua”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 22.5.2024 17:00 Tilaajille

Pirhassa mielenterveyshäiriöt olivat suurin syy poissaoloihin – Indeksikorotuksista lisätuloja

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN. VILJAKKALA 7.5.2024 07:00 Tilaajille

Pirhan rahoitukseen yli 200 miljoonan korotus – ”Lisärahoitus ei muuta säästötoimien tarvetta”

HÄMEENKYRÖ 6.5.2024 10:30 Tilaajille

Keskusta avasi aluevaalipelin, ensimmäiset ehdokkaat julki – Hämeenkyröstä ehdolla yksi